Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přes 300 mrtvých, místo ulic dravé řeky, oběti i v metru. Záplavy způsobily spoušť v Číně

Aktualizováno -
2. srpna 2021
11:47
29. července 2021
12:01

Čínské úřady výrazně zvýšily bilanci smrtelných obětí záplav, které asi před dvěma týdny zasáhly centrální Čínu. Mrtvých je podle aktualizovaných údajů nejméně 302, dalších asi 50 lidí se pohřešuje. Informují o tom dnes tiskové agentury. Ještě na konci minulého týdne úřady hovořily asi o stovce obětí.

Rekordní srážky zasáhly v polovině července provincii Che-nan. V jejím správním středisku, metropoli Čeng-čou, voda zabíjela v metru a proměnila ulice v dravé řeky, které strhávaly i vozidla.

Obavy expertů ale vyvolávají i další možné následky záplav. Provincie Che-nan je zemědělskou oblastí známou především chovem vepřů. Při povodních podle čínských sdělovacích prostředků uhynulo více než milión hospodářských zvířat a postiženo bylo 1678 velkých chovných farem.

V loňském roce se po podobných povodních v jižní Číně na desítkách míst objevila epidemie africké prasečí chřipky; choroby, která obvykle zabíjí vepře, ale není škodlivá pro člověka.

Čínská polooficiální zemědělská asociace, kterou citovala agentura Reuters, už na svých internetových stránkách varovala, že hnijící mršiny zvířat mohou produkovat patogeny. Nákaza se může šířit také prostřednictvím zvířecího trusu, který se při povodních dostal do vody.

Video  Blesk Podcast: Rok s koronavirem. Čínská vláda se nikdy neomluví, řekla sinoložka Lomová  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 29. července 2021 15:04 )

nikdo nemá roušku ani repirátor, je zsjímavé jak rychle se zapomene na covid když je nějaká katastrofa. I tornádo na Moravě vymítilo tam kovid a nikdo nemarodí , nikdo ho nechytil a nebo se o tom nepíše???

frantacizek ( 29. července 2021 12:31 )

musím dnes na schůzi nadnést ještě stále šokovaným, včera vyplaveným, členům petičního výboru, které z poklidného rozjímání vyrušila klimatické krize, že nás čeká do konce roku ještě očkování proti slimtavce, kulhavce a nemoci šílených krav, záleží, co Méďa Pú pošle. A to neuplynulo ještě tolik času od doby, co se členové naší intelektuální skupiny začali shánět po knihách taoismu..aby pochopili tu symbiozu kultur, která je dohnala k potřebě nechat se očkovat poprvé od doby, kdy ještě nosili bryndáky

Zobrazit celou diskusi