Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vrazi prezidenta jsou zbabělci, útočí první dáma Haiti. Šéf gangu vyzval k rebelii

Aktualizováno -
11. července 2021
22:04
Autor: ČTK - 
10. července 2021
16:28

Manželka haitského prezidenta Jovenela Moiseho, kterého ve středu nad ránem v jeho rezidenci zavraždilo ozbrojené komando, jeho členy označila za zbabělce. V prvním prohlášení zveřejněném po tomto útoku Martine Moïseová uvedla, že nájemní vrazi chtěli prezidenta a jeho rodinu zabít kvůli tomu, že v zemi budoval infrastrukturu a organizoval volby. Šéf jednoho z nejmocnějších gangů na Haiti naopak vyzval členy své organizace a další obyvatele ostrovního státu, aby se zmocnili ulic. 

„Musíte být zbabělými notorickými kriminálníky, že jste zabili prezidenta Jovenela Moïseho, aniž byste mu dali šanci promluvit,“ řekla prezidentova manželka v prohlášení v kreolštině zveřejněném na twitteru. Sama při útoku utrpěla těžké zranění a byla převezena do Miami na Floridě. Agentura AP uvádí, že prohlášení, které je přes dvě a čtvrt minuty dlouhé, odvysílaly rozhlasové stanice na Haiti.

Podle haitské policie prezidenta zavraždilo 28členné komando tvořené částečně bývalými příslušníky kolumbijské armády. Většinu jeho členů dopadla, několik je ale dále na útěku. Stále není jasné, kdo a proč si komando najal.

Haitská policie v souvislosti s vraždou prezidenta zadržela 17 lidí, z toho 15 jsou údajně Kolumbijci. Další tři podezřelé policie zastřelila a po dalších osmi stále pátrala.

Tvrdí, že šli prezidenta zatknout

Podezřelí Američaní i Kolumbijci vyšetřovatelům řekli, že chtěli haitského prezidenta zatknout, nikoli zabít, uvedl dnes deník Miami Herald a podle agentury Reuters také osoba obeznámená se záležitostí. Podobné zprávy se v médiích objevily už dříve. List Miami Herald se odvolává na lidi, kteří hovořili s některými ze zadržených.

Zdroj obeznámený s vyšetřováním uvedl, že Američané haitského původu James Solages a Joseph Vincent vyšetřovatelům řekli, že pracovali jako překladatelé pro kolumbijské komando, které mělo zatykač. Když ale přišli, našli už Moiseho mrtvého.

Šéf gangu vyzval ke zmocnění se ulic

„Vyzýváme všechny naše skupiny, aby se mobilizovaly,“ uvedl Jimmy Cherizier, který vede mocné uskupení gangů G9. Cherizier uvedl, že přišel čas, aby si lidé vzali zpět zemi, kterou jim vzali velcí magnáti. Myslí tím zřejmě podnikatele syrského a libanonského původu, kteří kontrolují část haitské ekonomiky.

Podle něj byla vražda prezidenta výsledkem domácího a mezinárodního spiknutí proti haitskému lidu, informovala agentura Reuters. Kriminální gangy jsou na Haiti silné hlavně v hlavním městech a dalších větších sídlech. Cherizier již na konci června oznámil, že chce na Haiti vyvolat revoluci proti politickým a podnikatelským elitám. Cherizier se prezentuje jako vůdce místních komunit, který supluje nedostatky státu. Lidskoprávní organizace poukazují, že se zřejmě dopustil vražd a dalších násilných činů.

Náhradníkem za prezidenta šéf Senátu

Haitský Senát zvolil svého dosavadního předsedu Josepha Lamberta prezidentem na přechodné období. Nahradí zavražděného Jovenela Moïseho. „Vyjadřuji vděčnost politickým institucím, které mne podporují,“ napsal Lambert v pátek večer na twitter. Dodal, že chce připravit cestu pro demokratické předání moci. Prezidentské a parlamentní volby jsou v Haiti plánované na září.

Horní komora haitského parlamentu ale není od ledna 2010 usnášeníschopná. Není proto zatím jasné, zda se Lambert bude moci úřadu skutečně ujmout, napsala agentura DPA.

Obavy o letiště

Zájem haitské vlády o přítomnost cizích jednotek nejdříve v pátek ohlásil ministr pro volby Mathias Pierre. Podle deníku The New York Times v této souvislosti zmínil ochranu mezinárodního letiště či rezerv pohonných hmot. Dopis adresovaný OSN zase podle Reuters hovoří mimo jiné o potřebě „podpořit snahy národní policie s cílem obnovit bezpečnost a veřejný pořádek na celém území“.

„Rozhodně potřebujeme pomoc a požádali jsme o ni naše mezinárodní partnery,“ řekl v novém rozhovoru s agenturou AP prozatímní haitský premiér Claude Joseph. Ten údajně potvrdil žádost o vyslání amerických vojáků. „Jsme přesvědčeni, že naši partneři mohou při řešení situace asistovat národní policii,“ dodal.

Podle Pierrea se ve čtvrtek haitská vláda obrátila i na Radu bezpečnosti OSN. Žádosti prý pramenily z obav, že klíčová infrastruktura v zemi, jako je letiště, přístav nebo energetická síť, by se mohla stát terčem útoku. Dalším důvodem je snaha umožnit konání prezidentských a parlamentních voleb naplánovaných na 26. září, řekl Pierre.

Mírovou misi OSN nebo vyslání jiných jednotek na Haiti by musela schválit právě 15členná Rada bezpečnosti OSN. Pokud jde o nasazení amerických vojáků, ministerstvo zahraničí USA nejdříve vůbec nepotvrdilo, že žádost v tomto směru padla. Nejmenovaný vládní zdroj následně Reuters sdělil, že USA „v tuto chvíli“ poskytnutí vojenské pomoci nechystají.

Video  Skupina útočníků zastřelila haitského prezidenta Moïseho  - Reuters
Video se připravuje ...

Bílý dům nicméně v pátek ohlásil plán vyslat do Haiti vysoce postavené bezpečnostní činitele poté, co tam ve středu ráno ozbrojená skupina vtrhla do domu prezidenta a na místě jej zastřelila. Šlo o další kapitolu politické krize v nejchudší zemi severní a jižní Ameriky, která v posledních měsících zažívala rozsáhlé protesty. Vražda prezidenta situaci dál zkomplikovala, což by mohlo mít za následek zhoršení sociálních problémů, násilné kriminality i epidemie covidu-19

silen ( 10. července 2021 22:28 )

...místo těch tří hvězdiček tam mělo být lidové, expresivní, lehce vulgární slovo, coby náhradní synonymum za exkrement, výkal, trus..., každý snad pochopil...

silen ( 10. července 2021 22:21 )

...jak se tady k tomu může někdo vyjadřovat, když víme ***, co se tam děje...!

Zobrazit celou diskusi