Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Papež František po operaci střeva zůstává v nemocnici. Stoluje s poradci, sloužil mši

Aktualizováno -
10. července 2021
18:22
Autor: ČTK - 
9. července 2021
14:20

Papež František, který v neděli podstoupil plánovanou operaci tlustého střeva, zůstane do konce týdne v nemocnici. Nedělní modlitbu Angelus tak přednese z nemocničního pokoje, oznámil v pátek Vatikán. Podle vatikánského mluvčího papež pravidelně jí a pracuje, zatím se ale necítí dostatečně silný na to, aby se vrátil do Vatikánu.

Mluvčí Matteo Bruni uvedl, že se papež po operaci postupně zotavuje. Ve čtvrtek v nemocnici odsloužil mši a prošel se. Ve středu měl František mírnou teplotu, testy a vyšetření ale žádné onemocnění neprokázaly. Vatikán původně oznámil, že papež zůstane v nemocnici sedm dní.

Vatikán uvedl, že papež si vybral pro provedení zákroku červenec, kdy má volnější program. Hlavu katolické církve čeká v polovině září návštěva Maďarska a Slovenska.

Mluvčí slovenské biskupské konference v pátek vatikánskému rozhlasu řekl, že papež navštíví Bratislavu, Košice, Prešov a zúčastní se 15. září mariánské poutě v Šaštíně. „Pro slovenskou církev je to velmi významná pouť, kterou udržela i během komunismu,“ uvedl mluvčí.

Papežovy krevní testy přinesly podle Vatikán uspokojivé výsledky. „Postupně začíná pracovat a nadále se prochází po chodbách (nemocničního) apartmánu. (V pátek) odpoledne sloužil mši svatou v soukromé kapli a večer pojedl s těmi, kteří jsou mu v těchto dnech ku pomoci,“ uvedl v sobotním vyjádření mluvčí.

František si střeží soukromí

František je v nemocnici poprvé od roku 2013, kdy byl zvolen hlavou katolické církve. Na konci loňského roku se nezúčastnil několika vánočních bohoslužeb kvůli bolestem zad a nohou. V mládí mu byla odebrána část pravé plíce.

Nynější papež si přitom střeží svoje soukromí více než například Jan Pavel II., o jehož zdravotním stavu byly k dispozici podrobné informace a jehož ošetřující lékaři někdy i dávali rozhovory médiím. Karol Wojtyla, jak znělo občanské jméno Jana Pavla II., byl na klinice za svého 27letého působení v čele Vatikánu několikrát.

Zobrazit celou diskusi