Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Další sankce proti Bělorusku, shodli se ministři EU. Kulhánek: Citelně zasáhnou Lukašenka

Aktualizováno -
21. června 2021
13:15
Autor: ČTK - 
21. června 2021
12:56

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes dosáhli politické shody na hospodářských sankcích proti běloruskému režimu. Novinářům to v Lucemburku řekl šéf české diplomacie Jakub Kulhánek, podle něhož by měly postihy zaměřené na několik konkrétních odvětví běloruské ekonomiky citelně zasáhnout autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Zástupci unijních vlád podle českého ministra zároveň potvrdili přidání osmi desítek činitelů a skupiny subjektů na dosavadní sankční seznam.

EU podle Kulhánka kromě toho nabízí Bělorusku hospodářskou pomoc, která je však podmíněna tím, že režim zanechá represí vůči opozici.

Evropský blok přichází s dosud nejcitelnějšími postihy vůči Bělorusku v reakci na květnové vynucené přistání civilního letu, po němž běloruské úřady uvěznily opozičního novináře Ramana Prataseviče, který byl na palubě. Podle Kulhánka se sankce dotknou bankovnictví, produkce ropy a plynu či zbrojního průmyslu. „Opravdu to budou velmi robustní sankce, které běloruský režim rozhodně pocítí,“ prohlásil po jednání Kulhánek. Po dnešní politické shodě musí EU sankce technicky připravit, což podle ministra může trvat několik týdnů.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

wenzel trousil ( 22. června 2021 11:26 )

KUlhanek at se nauci normalne mluvit, vyja­drovat­....O­Prav­du veri tihle pitomci ze uskodi Lukasenkovi? Opravdu? Skodit,,,to by jim slo...Sami maji nezaslouzene koryta preplnena...

provokaterka ( 21. června 2021 14:21 )

Doufám,že se sankce týkají i rebelce Cichanouské,která tam dělá nepokoje.

Zobrazit celou diskusi