Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Změna u odměn pro lékaře a sestřičky: Místo poukazů do lázní dostanou příspěvek na služby

Autor: ČTK - 
19. června 2021
14:45

Zdravotníci z nemocnic nakonec nedostanou voucher do lázní za 8000 korun, ale budou moci ve stejné výši čerpat zdravotní služby včetně rehabilitace. Důvodem změny je vyčerpání limitu na veřejnou podporu některých lázní. Dotační program, prostřednictvím kterého budou moci nemocnice žádat o příspěvky pro své zaměstnance, chce ministerstvo zdravotnictví vypsat 22. června. Celkové náklady by měly činit 856 milionů korun. Vyplývá to z materiálu pro jednání vlády.

Že budou mít zdravotníci z nemocnic, v kterých byli v době pandemie ošetřováni pacienti s covidem-19, nárok na vouchery do lázní, oznámila 12. května při návštěvě Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ministerstvo pro místní rozvoj o dva týdny později uvedlo, že zdravotníci vouchery do lázní dostanou prostřednictvím nemocnic podobně jako finanční odměny.

Oproti původnímu záměru vypsat dotační program ze strany ministerstva pro místní rozvoj na slevu 8000 Kč na pobyt v lázních pro zdravotnické pracovníky došlo ke změně z důvodu vyčerpání limitu dočasného rámce na veřejnou podporu u některých lázní,“ uvádí se v materiálu pro jednání vlády. Dotační program tedy vypíše ministerstvo zdravotnictví, zdravotníci budou moci získat příspěvek na různé služby podle zákona o zdravotních službách, hrazena bude také léčebně rehabilitační péče a klinická psychologie.

Jednání bude na nemocnicích

Nemocnice budou moci o příspěvek pro své zdravotníky žádat od 22. června do 23. července, pracovníci jej budou moci čerpat do konce letošního roku. Dotace budou určeny pro nemocnice, které nejsou příspěvkovými organizacemi ani organizačními složkami státu. V materiálu se píše, že bude na odborech v jednotlivých nemocnicích, aby vyjednaly konkrétní způsob, jak si budou zaměstnanci o příspěvek žádat. Přímo řízeným organizacím ministerstva zdravotnictví a ostatních ministerstev poskytne příspěvek ministerstvo ze státního rozpočtu.

Podmínky pro přidělení dotací splňuje podle materiálu 180 poskytovatelů lůžkové péče, podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) by mělo jít o asi 107 000 přepočtených pracovních úvazků. Z toho vyplývá odhad nákladů 856 milionů korun. Počet zdravotníků ale může být vyšší, ne každý pracuje na plný úvazek.

Protože je pravděpodobné, že někteří zdravotníci nestihnou příspěvek do konce letošního roku vyčerpat, plánuje ministerstvo dotační program vypsat i v příštím roce. Podmínkou je ale to, že nebude spotřebována celková vyhrazená suma.

Cílem dotací je snížit negativní dopady psychické a fyzické zátěže zdravotnických pracovníků související s epidemií covidu-19. Odborníci totiž varují před tím, že nápor, který museli zdravotníci během epidemie zvládnout, může výhledově způsobit odliv zdravotnických profesionálů mimo obor. Za nasazení během epidemie dostali zdravotníci také finanční odměny.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tarrica ( 20. června 2021 08:35 )

Já jim ty odměny moc přeji, jen aby se ale dostaly těm pravým, těm , kteří pracovali bez ohledu na pracovní dobu, většina si sáhla na dno svých sil. Argumentace , že si toto povolání zvolili je směšná , tato situace byla mimořádná, abnormálně zatěžující a mají můj obdiv a dík.

frantacizek ( 19. června 2021 21:15 )

hodně potřebné a rozumné od vlády..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa