Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Izrael chrání „železná kopule“. Iron Dome zachytí většinu raket, střela stojí skoro 2 miliony

Autor: tsv, ČTK - 
14. dubna 2024
09:15

Protiraketový obranný systém Iron Dome uvedl Izrael do provozu v roce 2011. Aktuálně stojí mezi stranami izraelského konfliktu s palestinským radikálním hnutím Hamás a klíčovou roli sehrál při útoku Íránu. Systém má za úkol ochraňovat izraelská města před útokem a bez jeho přítomnosti by Tel Aviv pravděpodobně již dávno lehl popelem. Hamásu ani Íránu se nepovedlo systém přetížit ani tisícovkami raket. Podle expertů se Iron Dome může pyšnit 90procentní úspěšností při odrazu nepřátelských střel. Je ale mimořádně drahý. Zatímco Hamás a Írán stojí jedna raketa pár tisíc, jedna raketa vystřelená z Iron Dome vyjde na téměř 1,7 milionu korun.

Iron Dome je od říjnového teroristického útoku Hamásu v akci téměř nonstop, záběry v akci zachycují všechny velké televize, agentury přinášejí desítky snímků.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Systém Iron Dome (Železná kupole či také Železná klenba) vyvinul Izrael na ochranu před raketami krátkého doletu, které používají palestinští radikálové (například radikální hnutí Hamás je odpaluje z Pásma Gazy), po pozdějším zdokonalení je schopen zlikvidovat také rakety středního doletu, jimiž disponují Sýrie a libanonské militantní hnutí Hizballáh. Systém tvoří radar, který zjistí letící raketu a odpálí střelu, jež raketu sestřelí. Je schopen zneškodnit také dělostřelecké granáty o dostřelu až 70 kilometrů a zničit i další vzdušné cíle, například vrtulníky, letadla, drony či střely s plochou dráhou letu.

Systém, který za 200 milionů dolarů vyvinula společnost Rafael Advanced Defenced Systems ve spolupráci s výrobcem letadel Israel Aerospace Industries, uvedl Izrael do provozu v březnu 2011 v oblasti města Beerševa na jihu země a následně i u dalšího jihoizraelského města Aškelon. Na vývoji technologie se podílely také Spojené státy, které každoročně přispívají Izraeli na budování jeho armády několika miliardami dolarů. Po celém Izraeli je nyní rozmístěno nejméně deset baterií tohoto protiraketového systému a v plánu je jeho rozšíření i na mořské pobřeží, kde má být umístěn na izraelských korvetách typu Saar a použit k ostraze plynových vrtů ve Středozemním moři.

Iron Dome je provozuschopný nepřetržitě za jakýchkoli povětrnostních podmínek a dokáže reagovat na několik hrozeb současně. Baterii systému tvoří detekční a sledovací radar, který vyvinula izraelská státní společnost Elta Systems a několik jeho kusů v prosinci 2019 koupila také česká armáda. Součástí systému je dále řídící centrum a odpalovací jednotka protiraketových střel Tamir, které váží 90 kilogramů a jejichž dolet činí až 65 kilometrů. Baterie má v průměru tři až čtyři odpalovací zařízení, každé z nich má kontejner na 20 střel Tamir.

Izraelská města chrání systém protivzdušné obrany Iron Dome, Izraelská města chrání systém protivzdušné obrany Iron Dome, | Reuters

Systém byl poprvé použit v dubnu 2011, jeho kritici od začátku poukazovali na to, že je technologicky zastaralý, příliš drahý a že jeho spolehlivost není stoprocentní. Kvůli snížení nákladů byl aktivován jenom v případech, kdy rakety mířily na obydlené oblasti, i když často byly vypáleny dvě střely najednou. Podle serveru listu Israel Hajom stojí vystřelení jedné střely Tamir zhruba 80 000 dolarů (1,68 milionu korun), zatímco například hnutí Hamás používá podomácku vyrobené střely, ale i modernějších typy raket, které jsou vyrobené ze součástí pocházejících převážně ze Sýrie a Íránu a náklady na jejich výrobu se pohybují ve stovkách dolarů za kus.

Izrael v březnu 2012 oznámil, že Iron Dome má devadesátiprocentní účinnost. Využit byl například při osmidenní operaci Oblakový sloup v listopadu 2012, kdy s úspěchem zachytil přes 400 střel vypálených Hamásem, či při operaci Ochranné ostří v Pásmu Gazy v létě 2014, kdy zachytil na 90 procent střel rovněž vystřelených Hamásem.

Do října 2014 zachytily baterie systému více než 1200 nepřátelských raket, podle serveru Defensenews.com do počátku roku 2021 zachytil Iron Dome od svého spuštění přes 2500 raket. Při obraně měst proti útoku Hamásu se však nyní popere s dalším tisícem raket téměř denně.

O systém projevily zájem i některé další země, jako první byl v roce 2016 prodán Ázerbájdžánu. Dohodu o jeho koupi s Izraelem podepsaly také Indie a Rumunsko. Dvě baterie Iron Dome koupila americká armáda.Zájem měla také Ukrajina, která čelí už více než rok a půl ruské agresi. Izrael ale systém neposkytl a omezil se na humanitární pomoc napadené zemi.

Izraelský mnohovrstevný obranný systém dále zahrnuje střely Arrow (Šíp), které jsou určené k ničení íránských balistických raket dlouhého doletu ve stratosféře a také systém David's Sling (Davidův prak), který Izrael vyvinul ve spolupráci s USA a který je protiváhou raketám středního doletu.

Video  Raketové nálety v Izraeli: Mohutná exploze otřásla Tel Avivem  - Reuters
Video se připravuje ...