Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Číňanů od hladomoru poprvé ubylo? Statistický úřad odráží spekulaci o poklesu obyvatelstva

Autor: ČTK - 
3. května 2021
07:15

Počet obyvatel v Číně loni opět vzrostl, uvedl minulý týden čínský statistický úřad s odkazem na data ze sčítání lidu. Přesná čísla ale nezveřejnil. Krátké vyjádření přišlo poté, co list Finacial Times tento týden napsal, že velikost čínské populace se loni zmenšila, a to poprvé od velkého hladomoru na přelomu 50. a 60. let minulého století. To, že čínské úřady na zprávu Financial Times reagovaly, podle agentury AP vypovídá o tom, že téma je pro politické vedení země velice citlivé.

„Podle našeho povědomí se počet obyvatel Číny v roce 2020 dál zvyšoval,“ uvedl statistický úřad na svých internetových stránkách. Výsledky sčítání lidu, které měly být podle plánu dostupné už začátkem dubna, ale opět nezveřejnil.

List Financial Times napsal, že odklady jsou způsobeny tím, že údaj o poklesu počtu obyvatel je citlivou záležitostí a úřady se připravují na to, jak ho prezentovat. Deník uvedl, že zpráva statistiků ukazuje zmenšení populace pod hranici 1,4 miliardy, což by znamenalo první úbytek obyvatelstva za posledních více než 70 let. Naposledy se počet Číňanů snížil za velkého hladomoru, který byl výsledkem politiky komunistického vůdce Mao Ce-tunga. Tehdy zemřely miliony lidí.

V Číně se snižuje počet narozených dětí navzdory uvolnění politiky jednoho dítěte. Loni se podle údajů ministerstva sociálních věcí narodilo 10 035 milionu dětí, což byl oproti roku 2019 pokles o 15 procent.

Podle sčítání lidu z roku 2010 měla Čína 1,34 miliardy obyvatel, do roku 2019 se pak počet lidí zvýšil na více než 1,4 miliardy. Statistický úřad dnes ve svém krátkém vyjádření neupřesnil, zda loňské zvýšení počtu obyvatel vychází ze srovnání s rokem 2010 nebo s rokem 2019, upozornila agentura Reuters.

„Sčítání lidu je velmi přesné, ale důvodem pro zpoždění zveřejnění výsledků může být to, že některé spekulace jsou pravdivé,“ uvedl demograf Liou Kchaj-ming.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi