Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin o Vrběticích: Absurdní české obvinění Ruska. A Zemana umlčují, míní šéf ruské diplomacie

Aktualizováno -
26. dubna 2021
21:25
Autor: mav - 
26. dubna 2021
17:30

Ruský prezident Vladimir Putin označil v telefonickém hovoru s francouzským prezidentem Macronem české obvinění Ruska v kauze Vrbětic za absurdní, píše TASS. Čeští vyšetřovatelé kauzy Vrbětice prověřují dvě verze událostí, ale parlament už se rozhodl o vině Ruska – a umlčuje i prezidenta Miloše Zemana. Tak si zas stěžuje ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, šéf diplomacie prezidenta Vladimira Putina. Přitom ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) druhou verzi už vyloučil, minimálně od roku 2018. A totéž udělal i premiér Andrej Babiš (ANO).

„Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti cizího státu způsobili teroristický atentát, při němž zahynuli dva čeští občané a byla způsobena miliardová škoda. Na druhé straně pracujeme se dvěma vyšetřovacími verzemi. Beru obě dvě tyto verze vážně. Doufám, že se dovíme pravdu. Dovíme se, že toto podezření je oprávněné,“ prohlásil v neděli prezident Miloš Zeman v projevu k vrbětické kauze na CNN Prima News.

Moskva si z jeho vyjádření vzala tu část, která by znamenala její nevinu. „Toto naprosto seriózní prohlášení následovala reakce, včetně od vedení parlamentu, které obvinilo prezidenta Zemana z narušování vyšetřování. Vypovídá to o jediné věci – že někdo, včetně autorů takových výroků, už vše rozhodli sami a stanovili, že není jiná verze než vina Ruska. Zároveň čeští státní zástupci uvádějí, že vyšetřování probíhá,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci.

„Prezident Zeman navrhl jen pokračovat ve zkoumání všech verzí toho, co se před sedmi lety v muničním skladu stalo. Nic víc,“ cituje ho ruská státní agentura RIA Novosti.

Chytl se Lavrov vyjádření z ODS?

Lavrov má patrně na mysli reakci dvou čelních představitelů ODS: „Jsme v absurdní situaci: celá země si oddechla, že se prezident nepostavil přímo proti zájmům České republiky. Jen všechno tak nějak zpochybnil. Tak na tom bohužel jsme,“ reagoval na Zemanův nedělní projev Petr Fiala, předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny. „Nechápu, co to mělo za smysl, k čemu směřujeme,“ dodal jeho spolustraník a předseda Senátu Miloš Vystrčil s tím, že prezident vyzradil veřejnosti údaje z živého případu, čímž ohrozil vyšetřování i bezpečnost Česka, zatímco jiné relevantní skutečnosti v projevu zamlčel.

„Pokud vím, tak v kauze existuje jedna vyšetřovací verze – a ta je spojená s pohybem příslušníků jednotky 29155,“ popřel v pondělí prezidentovo tvrzení vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Byť je jindy vnímán jako proruský, Miloš Zeman zjevně souhlasí s vyhoštěním diplomatů. Opakovaně kritizoval vlastní tajné služby za neschopnost. Skutečnost, že teď pomáhá ruské diplomaty vyhostit, lze chápat jako náznak, že vyšetřovatelé mají docela přesvědčivé důkazy,“ konstatoval německý server Tagesschau poté, co česká vláda po konzultaci s prezidentem vyhostila 18 pracovníků ruské ambasády, identifikovaných za členy ruských tajných služeb.

Macron se za Česko postavil

„Vladimir Putin na žádost Emmanuela Macrona komentoval současný stav rusko-českých vztahů a zdůraznil absurdní povahu obvinění vznesených Prahou vůči Rusku a přijatých (českých) opatření,“ uvedl Kremlu v prohlášení po telefonickém rozhovoru obou prezidentů. Macron podle Elysejského paláce naopak vyjádřil podporu evropským spojencům po vyhoštění 20 českých diplomatů z Ruska.

Prezident Miloš Zeman i v související kauze Novičok hájil Rusko, zpochybňoval závěry britských vyšetřovatelů, že se tajní agenti sabotážní jednotky 29155 ruské vojenské rozvědky GRU pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov (alias Nicolai Popa a Ruslan Tabarov či Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga, podezřelí právě i z útoku či sabotáže ve Vrběticích) neúspěšně pokusili otrávit Sergeje Skripala v Salisbury. Dokonce naznačoval, že se nervový jed mohl vyrábět i v Česku.

Video  Epicentrum – Petr Arenberger  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

wenzel trousil ( 28. dubna 2021 09:37 )

Zadna suverenni zeme se nesmi dat obvinovat z terrorismu na cizim uzemi a navic bez jakehokoliv dukazu...Az moc to zavani Americkym natlakem poraad se stejnym cilem...Vyvolavat nepratelstvi coz USA obzvlast vyhovuje. AT zije Velke Rusko, at zije SILNE Rusko!

1917 ( 27. dubna 2021 10:12 )

Pamatuje si někdo, že by někdy, něco a potom kdy, bolševik přiznal? Pokud něco koná, tak je to pouze pro obranu jeho "mírotvorných" kroků. Je to nejexpanzivější národ na světě. Kde byl hranice SSSR před 2. světovou válkou a kde po ní a nejen v Evropě. Číně bolševik ukradl Mandžusko a to Čína nezapomněla a není všem dnům konec a Japonsku polovinu Sachalinu. Kolik území získal největší, dle bolševika, "agresor" na světě? Kde by bylo Rusko kdyby nedostávalo od USA takovou materiální a potravinovou pomoc ve druhé válce? A že nám prý chtěli pomoc? Jak? Jak by se k nám dostali když jejich hranice byla ještě 100km za Podkarpadskou Rusí a Poláci a Rumuni je odmítli pustit na své území! Bolševik umí jen lhát!

Soliter56O ( 27. dubna 2021 06:20 )

Česká republika na žádost Američanú udělala ze sebe blázna ... Je to sice trapné, ale co se dá dělat ... Pán přikázal, sluha udělal ... Rosatom byl podle rozkazu vyřazen a šance Westinghauzu se zvýšili ... A je to !

frantacizek ( 27. dubna 2021 04:38 )

ten rozpor v jednání panovníka je tam zřejmý, nechce jej vidět jen Vladimir Vladimirovič. Vyšetřujeme 2 verze podle panovníka, BIS jsou čučkaři, ale s vyhoštěním 18 sovětských rozvědčíků plně souhlasí

frantacizek ( 27. dubna 2021 04:36 )

proto jsme panovníka posadili na ten vuzek, abychom celému světu nemuseli nic vysvětlovat.. Miloš se vyjádří, to je jeho svaté právo, a poté ho zase odvezeme do ústraní

Zobrazit celou diskusi