Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ruský agent z Vrbětic: Po teroru dostal nejvyšší Putinův metál. Foto jako důkaz

Autor: mav - 
20. dubna 2021
05:20

Anatolij Čepiga, hledaný kvůli vrbětickým explozím, je Hrdina Ruské federace, informoval investigativní server Bellingcat. Kreml však vyznamenání nechce potvrdit.

Na svém webovém portále Čepigu mezi vyznamenanými absolventy uvádí dálněvýchodní vojenská akademie DVOKU. Zatímco jeho předchůdci mají na školním webu nějakou zmínku, kterak si řád vysloužili, u Čepigy jakékoli informace chybí. Reportéři Rádia Svobodná Evropa Čepigův portrét našli i na zdi slávy v budově akademie, přibyl tam někdy mezi červencem 2014 a březnem 2016.

„Nejsou záznamy, že by Hrdina Ruské federace byl udělen někomu jménem Anatolij Čepiga,“ tvrdil o nejvyšším řádu mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Video  Kdo jsou agenti Čepiga a Miškin? Tihle mají mít na svědomí Vrbětice!  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Vedle toho popíral, že by Anatolij Čepiga byl tentýž člověk, který jezdil po Evropě s pasem na jméno Ruslan Boširov. Podobnost jejich fotografií je prý triviální a náhodná. Jistý Ruslan Boširov byl v Česku v říjnu 2014, kdy vybuchl muniční sklad Vrbětice, a podle britských zdrojů agent s tímto jménem přijel v březnu 2018 do Spojeného království (neúspěšně) zabít novičokem Sergeje Skripala.

Podle paramilitární organizace DOSAAF absolvoval Čepiga akademii DVOKU roku 2001. Třikrát pak byl na misi v bouřícím se Čečensku. Reportérům ruského serveru Business FM informaci o Čepigově vyznamenání potvrdil i jeho někdejší velitel, byť nevěděl, čím si ho vysloužil.

Právě server Bellingcat na podzim 2018 odhalil Čepigovu identitu. Jistě není náhodou, že brzy po zveřejnění této informace začaly z internetu mizet články v ruských internetových médiích, plukovníka zmiňující.

Video  Ruští agenti u výbuchů ve Vrběticích  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Boširov alias Čepiga má řád od Putina. Boširov alias Čepiga má řád od Putina. | Jarmila Hluchá, ČTK/AP/RIA Novosti archive, image #470774 / Sergey Subbotin / CC-BY-SA 3.0

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

gabreta ( 20. dubna 2021 10:44 )

Přátelé, kdy u nás byly třeba nějaké důkazy? Stačí, že dezinformaci otisknou úplatní novináři, okamžitě se přidá opozice a příběh už jede vlastním životem bez důkazů!!

Zobrazit celou diskusi