Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slovensko si připomíná vraždu Kuciaka (†27). Čaputová v černém promluvila o vrazích

Autor: ČTK - 
21. února 2021
17:47

Slovensko si dnes připomíná tři roky od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Vpodvečer se k tomu koná on-line shromáždění, které svolala občanská iniciativa Za slušné Slovensko. Jejich památku dnes na bratislavském Náměstí SNP uctila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Streamované vysílání s názvem Nezapomínáme - Tři roky bez Jána a Martiny se uskuteční na facebooku v 17:30, vystoupí na něm rodiče zavražděného páru, novináři či duchovní. Kromě vzpomínky na zavražděnou dvojici je smyslem shromáždění vyzdvihnout význam svobodné žurnalistiky v demokracii, uvedli pořadatelé.

Další vzpomínkové akce se budou konat v on-line prostředí v následujícím týdnu.

Čaputová dnes novinářům řekla, že události z posledních měsíců potvrzují, že podezření, o kterých psal Kuciak, byla pravdivá. Věří, že v nejbližších měsících se Slovensko dočká odsouzení objednavatelů vraždy, což považuje za důležité pro nastolení spravedlnosti na Slovensku. Nakonec vyzvala všechny, aby si večer připomněli smrt obou mladých lidí minutou ticha.

Na svém twitterovém účtu si smrt Kuciaka a jeho snoubenky připomněla také místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová. Uvedla, že bezpečnost a ochrana novinářů je prioritou Evropské komise a jejího plánu pro demokracii a v každém členském státě by se novináři měli věnovat investigativní práci beze strachu.

Kuciak a Kušnírová byli zastřeleni 21. února 2018 ve svém domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy. Prokurátor v roce 2019 z činu obžaloval čtyři lidi. Vrah Miroslav Marček se k činu přiznal a loni v dubnu mu za to soud uložil trest vězení na 23 let, který pak nejvyšší soud zpřísnil o dva roky.

Jedním z obžalovaných je i kontroverzní podnikatel Marian Kočner, o jehož kauzách novinář Kuciak ze serveru Aktuality.sk psal. Loni v září soud první instance v nejsledovanějším procesu v novodobých slovenských dějinách ale Kočnera zprostil obžaloby z objednání této vraždy. Prokurátor se proti rozsudku odvolal.

Video  Kauza Kuciak zamávala s nedotknutelností na Slovensku, říká novinářka Holcová  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Rakouský klub novinářů ÖJC dnes vyzval Slovensko, aby objasnilo pozadí vraždy. Za nedůstojné pro členský stát EU považují rakouští novináři to, že dosud nebyl vydán rozsudek proti strůjcům vraždy. ÖJC rovněž vyzval Evropskou komisi, Evropský parlament a Radu Evropy, aby vyvinuly větší tlak na slovenské orgány s cílem zcela vyjasnit případ Kuciak. Evropská unie by podle klubu měla být globálním modelem dodržování svobody tisku, bohužel tomu ale tak není, jak ukazují příklady v Polsku, Maďarsku, na Slovensku, na Maltě či ve Španělsku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi