Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vozítko NASA úspěšně přistálo na Marsu, kde má hledat život. Zvládlo náročný manévr

Aktualizováno -
18. února 2021
22:11
Autor: ČTK, mav - 
18. února 2021
07:33

Na Marsu ve čtvrtek večer zvládlo robotické vozítko Perseverance americké vesmírné agentury NASA složité a riskantní přistání. Tento další automatický průzkumník na rudé planetě bude pátrat po známkách možného mikrobiálního života v dávné minulosti, ale také plnit úkoly v přípravě budoucích výprav lidí na Mars.

Okamžik dosednutí na povrch sousední planety vědci NASA naplánovali na 21:55 středoevropského času. Živě ho přenášel Mall.tv s českým komentářem.

Místo přistání, kráter Jezero (Američané to čtou Džezerou; jméno je od města v Bosně), vybrali v souvislosti s jedním z hlavních cílů mise. Jsou přesvědčeni, že před 3,5 miliardy let se v této oblasti nacházela voda a mohly se tam zachovat stopy případného někdejšího života.

Průběh přistání

Perseverance, v překladu znamenající vytrvalost, se na šest a půl měsíce trvající pouť vydala 30. července. Závěrečná fáze letu s přistáním představovala sedm trýznivých minut čekání pro pozemní řídící středisko NASA. Šlo o velmi složitý manévr s řadou rizik a jen 40 procent takovýchto misí bylo úspěšných.

Tepelný štít ochranného pouzdra, ukrývajícího Perseverance, musel při sestupu zvládnout rozpálení až na 1300 stupňů Celsia. I Mars totiž má atmosféru, byť řádově stokrát slabší než Země; z 95 % ji tvoří oxid uhličitý. O ni se zbrzdila sonda z 20 tisíc kilometrů za hodinu na 1600; pak se musel rozevřít padák a poté oddělit tepelný štít. Nakonec ve výšce několika metrů musela sestupná sekce spustit na lanech Perseverance na povrch planety a poté odletět do bezpečné vzdálenosti.

Na Mars se vydají i lidé

Perseverance bude také získávat a uchovávat vzorky hornin, které by příští mise měly dopravit k analýze na Zemi. Příprava budoucích výprav lidí spočívá v testování techniky a metod, jež při nich mohou být využity. Jde například o vyzkoušení způsobů výroby kyslíku z marsovské atmosféry, o zlepšování techniky přistávání nebo o získávání informací o podmínkách prostředí, jež mohou život astronautů na Marsu ovlivňovat.

Perseverance se zakládá na svém předchůdci Curiosity, který Mars zkoumá od roku 2012. Jeho mise se tehdy plánovala na dva roky, ale slouží pořád dál. Projekt Mars 2020 je rovněž americký, pomáhá však několik přístrojů od západoevropských zemí. 

Novinkou je první vesmírná helikoptéra zvaná Ingenuity. U povrchu rudé planety je atmosféra řídká asi jako na Zemi v nadmořské výšce 34 kilometrů (0,6 % normálního atmosférického tlaku). I to ale pro lehký (1,8 kg), avšak výkonný dron bude stačit. Ostatně se nečekají žádné velké výkony, nepoletí výš než 10 metrů a dál než 300. Během 30 dní se má vznést až pětkrát. Zejména půjde o samotné ozkoušení letecké technologie, pomůže ale mapovat vhodné cesty pro vozítka-rovery.

K Marsu se z praktických důvodů startuje jen každých 26 měsíců - to je vůči Zemi nejblíž. V těchto dnech tak k němu dorazily dvě další sondy.

Amal (Naděje, Hope) Spojených arabských emirátů bude na oběžné dráze ve vzdálenosti 20 tisíc až 43 tisíc kilometrů. Tu doporučili Emirátům mezinárodní odborníci, žádná sonda zatím v takové dálce Mars neobíhala. Umožní jí to zkoumat marťanské počasí a podnebí v různých regionech a ročních dobách; zmapuje také písečné bouře, které budou komplikací pro budoucí průzkum planety.

Čínská mise Tchien-wen-1 (v anglickém přepisu Tianwen-1) pak má dvě části. Tzv. orbiter bude obíhat kolem Marsu, mapovat jeho povrch a zkoumat atmosféru, zejména ionosféru. Na povrchu pak v květnu přistane nepohyblivý lander, z nějž vyjede čtvrttunové vozítko (rover). Společně budou sledovat marťanskou půdu, hledat vodu i stopy života. 

Video  Český astrofotograf sbírá úspěchy v NASA. Poradil, kam za hvězdnou oblohou  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 19. února 2021 08:20 )

na povrchu Marsu, které by ty vzorky znehodnotilo..

tony3 ( 19. února 2021 07:53 )

Pokud si opravdu někdo myslí, že tyto směšně rozmazaný záběry jsou skutečně z Marsu, tak to svědčí o hooodně velké naivitě dotyčného!!!

frantacizek ( 19. února 2021 07:23 )

noo tam šlo pár minut o to, jestli to nejprve neshoří při vstupu do atmosféry Marsu. Na místě už by to mělo fungovat, důležité bylo přistání. Jen to musí lokalizovat, v jakém místě přistáli, pač to vozítko musí jít pod povrch té svrchní vrstvy Marsu, kvůli kosmickému záření

frantacizek ( 19. února 2021 00:23 )

tohle je úžasná věc, pač Curiosity byla jen předehra, nyní budou daleko, daleko lepší záběry, přímo z kamery a velmi rychle, jen co podle mě NASA lokalizuje, kde jim to vlastně přistálo, pač tohle asi nemohli vypočíst ani na metry přesně díky přetížení 5G a fyzikálním vlivům při vstupu vozítka do atmosféry Marsu. těším se

frantacizek ( 19. února 2021 00:20 )

přečetl jsem si to celé a podle mě moc koukáš na Star trek

Zobrazit celou diskusi