Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump podruhé unikl impeachmentu. Bouři u Kapitolu nepodněcoval, rozhodl senát

Aktualizováno -
13. února 2021
22:25
Autor: ČTK - 
13. února 2021
16:39

Americký Senát po několikadenním rokování dnes rozhodl, že bývalý prezident Donald Trump není vinen z podněcování ke vzpouře v souvislosti s násilnostmi v Kongresu z 6. ledna tohoto roku. Pro odsouzení republikánského exprezidenta sice hlasovalo 57 senátorů, potřebné dvoutřetinové většiny 67 hlasů ale dosaženo nebylo.

Tentokrát čelil Trump ústavní žalobě kvůli událostem z letošního 6. ledna, kdy dav jeho stoupenců vtrhl do Kongresu, kde zákonodárci ten den potvrzovali volební vítězství jeho demokratického nástupce Joea Bidena.

Pro Trumpovo odsouzení hlasovalo i sedm republikánů, což je v procesu impeachmentu nejvíce. Za poslední rok je to podruhé, co Trump ústavní žalobu přestál a byl osvobozen. Loni v únoru to bylo v souvislosti s údajným zneužitím funkce a mařením spravedlnosti se snahou přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ke kroku politicky výhodnému pro Trumpa.

Demokraté se během nyní ukončeného procesu snažili dokázat, že Trump svými výroky o údajně zfalšovaných volbách a nutnosti tvrdě bojovat za jeho vítězství své stoupence vybízel k násilí. Pomocí impeachmentu mu chtěli zabránit v tom, aby se o prezidentský úřad mohl v roce 2024 ucházet znovu.

Trump označil ústavní žalobu proti své osobě za další fázi největšího honu na čarodějnice v dějinách Spojených států. Výsledek hlasování v Senátu přivítal a svým stoupencům vzkázal, že „naše historické, vlastenecké a nádherné hnutí Udělejme Ameriku znovu velikou právě začíná“ a že o další podrobnosti se s nimi podělí v příštích měsících.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

Stanice BBC uvádí, že zatím není zcela jasné, co bude následovat: je možné předvolat svědky, ale o tom by musel Senát hlasovat. Pokud se tak nestane, přijde na řadu hlasování o tom, zda nese Trump vinu na podněcování ke vzpouře. K tomu jsou potřeba dvě třetiny hlasů senátorů a demokraté potřebují, aby se k nim připojilo 17 členů Trumpovy strany, což se jeví jako stále méně pravděpodobné.

snehulak ( 14. února 2021 10:20 )

A přitom to byla taková tutovka, že s ním zametou! Aspoň tedy pro ČT, seznam.cz, novinky a další správně informované.

sekebo ( 14. února 2021 07:59 )

Ano soudruzi senátoři, Trump žádnou spodinu k útoku na Kapitol nepodněcoval a navíc čteveček je vždy kulatý.

tryskomys ( 14. února 2021 05:19 )

Tam vládne BLM,novodobí komunisti,cenzura a vytrvalé udavačství jinak není co dodat.

Tara-Tara ( 14. února 2021 03:34 )

netrefil z toho šlak tu čarodějnici Pelosi ????

gabreta ( 13. února 2021 22:25 )

Divnej stát s divným národem. Zabíjejí nebo podávají žaloby na svoje "demokraticky" volené prezidenty!

Zobrazit celou diskusi