Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Portugalsko si zvolilo prezidenta, překvapení se nekoná. Hlasování komplikoval covid

Aktualizováno -
24. ledna 2021
21:55
Autor: ČTK - 
24. ledna 2021
21:29

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa podle odhadů obhájil mandát, hned v prvním kole dnešních voleb se mu podařilo získat přes polovinu hlasů. S odkazem na projekci veřejnoprávní televize RTP o tom informují tiskové agentury.

De Sousa, který je zástupcem pravého středu, si podle odhadů zajistil 57 až 62 procent odevzdaných hlasovacích lístků. V čele Portugalska tak bude dalších pět let.

Na druhém místě se se ziskem mezi 13 a 16 procenty umístí kandidátka socialistů Ana Gomesová. Třetí bude zřejmě pravicový populista André Ventura ze strany Chega (též CHEGA!, portugalsky Dost!). Pravděpodobně se mu tak nepodaří dosáhnout kýženého druhého místa, jeho výsledek je však podle agentury AFP potvrzením rostoucího vlivu pravicového populismu v zemi. Portugalsku se dosud tento politický trend pozorovaný v řadě jiných zemí vyhýbal.

Podobné pravomoci jako v Česku

V Portugalsku platí zákaz vycházení a účast ve volbách byla jeden z mála důvodů opravňující k odchodu z domova. Průzkum institutu ISC/ISCTE z minulého týdne ukázal, že dvě třetiny Portugalců se domnívaly, že volby měly být odloženy. To by však vyžadovalo změnu ústavy. Podle politologa Joaa Cancely citovaného agenturou Reuters by bylo řešením rozložení voleb do několika dní, což by neporušilo ústavu, ale zabránilo by setkávání většího počtu lidí ve volebních místnostech.

Prezidentských voleb se v posledních 20 letech obvykle účastní polovina voličů. Týmy dobrovolníků předem obcházely domácnosti v karanténě a vybraly 13 000 hlasovacích lístků. Dalších 250 000 voličů se registrovalo, aby mohli odvolit předem a vyhnuli se tak davům. Asi desetimilionové Portugalsko však patří mezi země, kde se aktuálně nejrychleji šíří nákaza koronavirem, úřady dnes oznámily rekordních 274 úmrtí s covidem-19 a 15 300 nově infikovaných za předchozí den. Sociologové odhadují, že letos bude volební účast jen zhruba 20 procent.

Postavení prezidenta v Portugalsku je obdobné roli české hlavy státu. Prezident jmenuje a odvolává premiéra a členy vlády, má pravomoc rozpustit parlament, udělovat milosti a ratifikuje mezinárodní smlouvy. Je volený v přímém hlasování obyvatelstva na pět let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi