Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rakousko zasáhlo zemětřesení, poničilo kostel. Otřesy byly cítit i v Česku

Autor: ČTK - 
20. ledna 2021
14:45

Zemětřesení o síle 4,5 stupně zasáhlo ve středečních ranních hodinách centrální části Rakouska. Škody zatím hlásí poutní kostel. Podle ředitele Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR Aleše Špičáka lidé pocítili slabé otřesy i na několika místech v Česku.

Podle Rakouského institutu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG) leželo epicentrum poblíž města Admont ve spolkové zemi Štýrsko, ohnisko spočívalo v hloubce osmi kilometrů. Otřesy půdy byly cítit i v přilehlých Horních Rakousech.

Podle agentury APA utrpěl výrazné škody poutní kostel Frauenberg, který se nachází několik kilometrů od epicentra. Otřesy vysklily okna a poničily i stropní malby, statici nyní posuzují celkový rozsah poškození budovy. ZAMG vydal dříve varování, že zemětřesení mohlo způsobit drobná poškození budov.

Otřesy hlásili i lidé v Česku

Zemětřesení zasáhlo také benediktýnský klášter v Admontu. „Seděli jsme ve druhém poschodí a zprvu jsme si mysleli, že spadl sníh ze střechy,“ uvedl Mario Brandmüller z klášterního muzea. Ze stěn popadaly obrazy a počítačové monitory a lampy se kývaly, dodal.

V Česku lidé pocítili otřesy například v Českých Budějovicích, Plzni, Praze či na Zlínsku a Pardubicku. Ředitel Geofyzikálního ústavu Špičák pak ČTK řekl, že to bylo zřejmě slabší chvění než v prosinci, kdy u nás lidé cítili otřesy v důsledku chorvatského zemětřesení o síle 6,4 stupně. A to i přesto, že je současné epicentrum blíže. Podle zástupců ústavu rakouské zemětřesení zřetelně zaznamenaly všechny seismické stanice České regionální seismické sítě.

Štýrsko zasahují lehčí zemětřesení opakovaně, to poslední z 5. ledna mělo epicentrum u města Judenburg. Cítit bylo ve Štýrsku i silné zemětřesení, které koncem prosince zasáhlo Chorvatsko a připravilo tam o život sedm lidí. Podobně silné zemětřesení jako to dnešní se podle agentury APA přihodí v Rakousku v průměru jednou za čtyři až pět let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi