Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Trump čelí druhému impeachmentu. Ústavní žalobu podpořila i desítka „jeho“ republikánů

Aktualizováno -
13. ledna 2021
23:05
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
13. ledna 2021
16:00

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu podle očekávání podpořila návrh ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Hlasovalo pro něj 222 demokratů i deset členů Trumpovy Republikánské strany, informovala agentura Reuters. Trump se stal prvním prezidentem, proti němuž zákonodárci takzvaný impeachment vedou podruhé. Současný šéf Bílého domu čelí obvinění z podněcování ke vzpouře v souvislosti s událostmi z minulé středy, kdy dav jeho příznivců zaútočil na budovu Kongresu. Před budovou Kapitolu i v ní jsou po zuby ozbrojené jednotky Národní gardy pro případ, že by opět dorazil dav Trumpových příznivců. Těm prezident vzkázal, aby se na demonstracích zdrželi násilností.

Trumpa už za sedm dní v Bílém domě vystřídá vítěz podzimních voleb Joe Biden, špičky Demokratické strany nicméně trvají na tom, že jeho počínání z minulého týdne vyžaduje radikální reakci. Před zahájením schůze Kongresu k výsledkům prezidentských voleb Trump vyzýval své příznivce, aby se vydali na Kapitol, přičemž hovořil o potřebě „bojovat jako o život“. Dav jeho stoupenců se následně pustil do střetů s policisty a vnikl do sídla Kongresu, nepokoje si vyžádaly pět mrtvých.

Vojáci Národní gardy před a v Kapitolu před jednáním o impeachmentu, (13.01.2021). Vojáci Národní gardy před a v Kapitolu před jednáním o impeachmentu, (13.01.2021). | Reuters

Podle demokraty předloženého návrhu usnesení prezident přispěl k „násilí proti vládě Spojených států“ a zradil důvěru veřejnosti. Na rozdíl od prvního Trumpova impeachmentu z konce roku 2019 se tentokrát ke snaze vznést ústavní žalobu připojují i někteří republikánští členové demokraty ovládané sněmovny. Na obžalování prezidenta stačí prostá většina.

Žaloba by ještě tento týden mohla být předložena Senátu, nicméně ten se jí zřejmě začne zabývat až po inauguraci Trumpova nástupce v Bílém domě Joea Bidena. Tento demokratický politik se úřadu ujme příští středu.

Proti Trumpovi šli i republikáni

„Zeď republikánské podpory, která umožnila Trumpovi proplout zdánlivě nekonečnou sérií krizí, začíná s náhlou silou praskat,“ napsala agentura AP. Nejméně pět republikánských členů Sněmovny reprezentantů už ohlásilo, že budou hlasovat pro vznesení nové ústavní žaloby. Kongresman Adam Kinzinger v rozhovoru na televizi CBS řekl, že očekává i další hlasy svých stranických kolegů pro impeachment. Nakonec se jich našlo deset. „Tohle je jeden z těch momentů, který přesahuje politiku,“ uvedl.

Prezident Trump, který má zablokované účty na twitteru i facebooku, se k věci zatím příliš nevyjadřuje. V úterý novou ústavní žalobu označil za směšnou, přičemž neuznal zodpovědnost za události minulé středy. Poslední zprávy amerických médií ovšem naznačují, že tentokrát by se v americkém Senátu mohla najít podpora pro jeho odsouzení. Senát by zároveň mohl Trumpovi zakázat další kandidaturu na post prezidenta.

Pelosiová: Trump je jasná hrozba. Je třeba ji odstranit

Končící americký prezident Trump je jasnou a bezprostřední hrozbou pro Spojené státy a je třeba jej odstranit. Takto se vyjádřila šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová na úvod druhé části rozpravy o obžalobě Trumpa z „podněcování ke vzpouře“.

„Víme, že prezident Spojených států nabádal k této vzpouře... Je jasnou a bezprostřední hrozbou pro zemi, kterou všichni milujeme,“ citovala Pelosiovou americká média. „Prezident musí být obžalován a jsem přesvědčená, že Senát jej musí odsoudit,“ uvedla.

Šéfka sněmovny vystoupila na úvod hlavní dvouhodinové rozpravy o vznesení ústavní žaloby, neboli impeachmentu prezidenta. Tomuto bloku předcházela počáteční rozprava a dvojice hlasování o procedurálních záležitostech. 

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru.  - Reuters
Video se připravuje ...

slafa ( 14. ledna 2021 00:35 )

Demokraticka past na DT.ht­tps://­youtu­.be/lX­2gQsQEl­JY

johnny stopper ( 14. ledna 2021 00:20 )

Na mnoha místech USA se objevily nápisy "Fu(k Biden". To bude hezká inaugurace...

Miloslav123 ( 13. ledna 2021 20:32 )

Nepěkný je obraz současného světa, udělejme s tím rychle něco, než po nás bude veta. Neuděláme-li něco s tímto nepěkným světem, nezůstane tu po nás nic, v čem bychom přáli žití našim dětem! Myslím to zcela vážně, a to s žádnou legrací. Dobře a spokojeně si žít musí být normální a ne senzací. Viz např. článek: JAK SE BUDE VYVÍJET POLITICKÉ USPOŘÁDÁNÍ LIDSTVA? http­s://mi­loslav­7.bl­ogspo­t.co­m/2021­/01/jak-se-bude-vyvijet-politicke.html

ambree ( 13. ledna 2021 18:21 )

Máte pravdu

Zobrazit celou diskusi