Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Melania odsoudila peklo v Kapitolu i „obscénní pomluvy“. Končí ministr vnitřní bezpečnosti

Aktualizováno -
11. ledna 2021
23:53
Autor: ČTK, simao - 
11. ledna 2021
22:20

„Nenechte se mýlit, zcela odsuzuji násilnosti, které se odehrály v Kapitolu,“ ohradila se Melania Trumpová proti kritice, že se „spolupodílí na zkáze Ameriky“. První dáma odsoudila řádění Trumpových příznivců v prohlášení. V USA se vedle toho řeší, že po nepokojích v Kapitolu hrozí u zákonodárců nákaza koronavirem. Zvolený prezident Joe Biden pak absolvoval již i druhou dávku vakcíny. A úřadující ministr vnitřní bezpečnosti Chad Wolf oznámil zaměstnancům, že rezignuje.

Americká první dáma Melania Trumpová je „zklamaná a sklíčená“ násilnostmi v Kongresu, při nichž zemřelo pět lidí a desítky jich utrpěly zranění. Uvedla to v prvním veřejném vyjádření od středečního incidentu, při němž podporovatelé jejího manžela a prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na budovu Kapitolu.

První dáma se zároveň ohradila proti těm, kteří podle ní tragické události využívají k šíření „obscénních pomluv, nemístných osobních útoků a nepravdivých a zavádějících obvinění“ o její osobě. Takového jednání se podle Melanie dopouští „lidé, kteří chtějí být důležití a kteří mají postranní úmysly“.

Spolupodílí se na zkáze Ameriky, šili do Melanie

Trumpová sice neuvedla, koho tím má na mysli, podle agentury AP by však tato slova mohla směřovat například ke Stephanii Wolkoffové, někdejší přítelkyni a asistentce první dámy. Ta minulý týden v komentáři obvinila Melanii z toho, že se „spolupodílí na zkáze Ameriky“.

Wolkoffová je rovněž autorkou poměrně nelichotivé knihy o Melanii Trumpové, kvůli níž čelí žalobě ministerstva spravedlnosti. Autorka totiž podle úřadů nezaslala před vydáním knihy kopii americké vládě ke kontrole.

„Nenechte se mýlit, zcela odsuzuji násilnosti, které se odehrály v Kapitolu,“ uvedla dál ve vyjádření Trumpová.

Podíl manžela nezmínila

Americká média však podotýkají, že se Melania nijak nevyjádřila k tomu, jakou roli hrál v událostech její manžel.

Trump své podporovatele krátce před útokem na sídlo Kongresu mimo jiné vyzval, aby „bojovali zuby nehty“ proti výsledku voleb, který považuje za podvodný, ačkoliv se mu to nepodařilo dokázat. Jeho osobní právník Rudy Giuliani, jehož prezident opakovaně chválil, pak demonstrantům řekl, že by se spor o legitimitu voleb měl rozhodnout soubojem.

„Je inspirativní vidět, že v tolika lidech probudila účast ve volbách vášeň a nadšení,“ pokračuje sdělení Trumpové. „Nesmíme ale dovolit, aby se naše vášně proměnily v násilnosti,“ dodala první dáma.

První dáma myšlenkami mimo?

Melania nevydala v čase asi čtyřhodinové okupace sídla zákonodárného sboru žádné prohlášení, které by vyzývalo výtržníky ke klidu. Několikrát to přitom učinila letos na jaře a v létě, když řadou amerických měst otřásaly protesty a nepokoje související s úmrtím černocha George Floyda, který zemřel po tvrdém zákroku bělošského policisty.

Podle zdroje serveru CNN z Bílého domu již není první dáma „v myšlenkovém a emocionálním rozpoložení na to, aby se zapojovala“ do dění v zemi. V USA se přitom spekuluje i o tom, že se schyluje k rozvodu Trumpa a jeho ženy, bývalé slovinské modelky. 

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu  - Reuters
Video se připravuje ...

Odchod personální šéfky Trumpové i ministra vnitřní bezpečnosti

Ještě v den nepokojů rezignovala na svůj post personální šéfka Trumpové Stephanie Grishamová společně s Annou Cristinou Nicetovou, která měla na starosti organizaci společenských událostí v Bílém domě. Podle médií obě odešly právě ve spojitosti se středečními násilnostmi v Kongresu.

Končí i úřadující ministr vnitřní bezpečnosti Chad Wolf, který oznámil zaměstnancům, že rezignuje. Připojí se k dalším členům administrativy prezidenta Trumpa, kteří odstoupili po událostech z minulého týdne. S odvoláním na vysoce postaveného vládního činitele o tom informovala agentura Reuters.

Ministr vnitřní bezpečnosti USA Chad Wolf po řádění Trumpových přívrženců v Kapitolu oznámil rezignaci Ministr vnitřní bezpečnosti USA Chad Wolf po řádění Trumpových přívrženců v Kapitolu oznámil rezignaci | Reuters

Nakažení zákonodárci?

V souvislosti s řáděním v Kapitolu se však řeší i jiná záležitost. Američtí zákonodárci a zaměstnanci Kongresu dostali v neděli upozornění, že při středečních výtržnostech mohli přijít do kontaktu s osobou nakaženou koronavirem. To se možná stalo kongresmance Bonnie Watsonové (75) Colemanové, která dnes na twitteru oznámila pozitivní výsledek.

V USA se nákaza nadále rozmáhá rychlým tempem, za poslední den se tam potvrdilo bezmála 214 000 nových infekcí, což je nejvyšší nedělní údaj od začátku pandemie, vyplývá z dat Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).

Spojené státy registrují již 22,41 milionu potvrzených nálezů na SARS-CoV-2 od začátku pandemie, což je zdaleka nejvíce na celém světě. V souvislosti s covidem-19 tam dohromady zemřelo skoro 375 000 lidí, jen za poslední den přibylo úmrtí 1814.

Roušku odmítali nasadit i kongresmani

Řada pozorovatelů varovala, že středeční shromáždění Trumpových podporovatelů ve Washingtonu, jehož se zúčastnily tisíce lidí převážně bez roušek, představuje značné zdravotní riziko. Výtržníci následně vnikli do budovy Kongresu a donutili zákonodárce schovat se ve sklepních prostorech.

„Po tento čas mohli být jedinci vystaveni člověku nakaženému koronavirem,“ potvrdil v neděli obavy lékař Kongresu Brian Monahan v e-mailu zaslaném zákonodárcům. Neupřesnil však, komu přesně zvýšené riziko nákazy hrozí, ani v jaké místnosti se infikovaný člověk nacházel. Doporučil jen, aby si lidé tento týden zašli na testy.

Riziko navyšovala i skutečnost, že na začátku minulého týdne oznámili pozitivní výsledky testů na koronavirus dva republikánští kongresmani z Texasu. Ve středu večer pak dostal stejnou zprávu jejich stranický kolega z Kansasu Jake LaTurner, který podle televize CNN těsně předtím hlasoval na plénu Sněmovny reprezentantů.

I přes tyto varovné signály podle demokratky Colemanové někteří zákonodárci při středečním incidentu nepoužívali roušky. „Po středečních událostech, kdy jsem se mimo jiné skrývala s několika kolegy, kteří si odmítali nasadit roušku, jsem se rozhodla jít na covidový test. Výsledek je pozitivní,“ napsala zástupkyně státu New Jersey. Někteří novináři v reakci uváděli, že Colemanová v minulosti prodělala rakovinu.

Biden dostal druhou injekci

V USA přitom dál probíhá očkování proti covid-19. Svoji druhou injekci už má po dnešku za sebou nastupující prezident Joe Biden, podána mu byla nedaleko jeho bydliště ve státě Delaware.

Bývalý viceprezident, který se 20. ledna ujme úřadu hlavy státu, již v pátek oznámil, že po nástupu do funkce uvolní všechny dostupné dávky k vakcinaci. Řada se jich totiž nyní uchovává pro osoby, které čekají na druhou injekci. Biden také slibuje, že za prvních 100 dní jeho úřadování bude naočkováno 100 milionů obyvatel USA.

Video  Zeman o Trumpově konci v úřadu: „Zbabělost odcházejícího politika“  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi