Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pátá oběť násilí v Kapitolu: Zemřel policista, zraněných jsou desítky. A Trumpovi se rozpadá vláda

Autor: ČTK - 
8. ledna 2021
07:00

Středeční násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Zraněním způsobeným během vpádu příznivců prezidenta Donalda Trumpa do Kongresu podlehl policista ze sboru chránícího areál. Policie nejprve informace amerických médií popřela s tím, že policista je na přístrojích, o chvíli později je potvrdila. Rezignaci oznámila už druhá členka vlády. Po ministryni dopravy Elaine Chaové dnes odeslala rezignační dopis ministryně školství Betsy DeVosová, další lidé odchází z Bílého domu.

Policie Kapitolu potvrdila smrt Briana Sicknicka, který pro ni pracoval od roku 2008. Sicknick zasahoval během středečních násilností v Kapitolu, kde se dostal do fyzického střetu s příznivci prezidenta Trumpa a utrpěl přitom zranění. Poté, co se vrátil na oddělení, zkolaboval a zdravotníci ho převezli do nemocnice, cituje televize ABC policii. Ve čtvrtek v noci zraněním podlehl. Jeho smrt bude vyšetřovat metropolitní policie.

O úmrtí policisty původně informovaly s odvoláním na několik svých zdrojů například CNN nebo The New York Times. Oznámil ji rovněž na svém twitterovém účtu kongresman Dean Phillips. „Byl jsem zpraven o tom, že důstojník policejního sboru Kapitolu zemřel na zranění, která utrpěl během včerejšího útoku na Kapitol,“ napsal na sociální síti politik. Policie však v následném prohlášení uvedla, že několik policistů bylo zraněno a někteří hospitalizováni, nikdo však nezemřel. Nakonec ale policie v oficiálním prohlášení smrt policisty potvrdila.

Dav příznivců prezidenta Donalda Trumpa ve středu pronikl na půdu Kapitolu, policie přitom smrtelně postřelila podporovatelku šéfa Bílého domu, další tři lidé zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám.

Podle velitele policejního sboru chránícího Kapitol Stevena Sunda bylo zraněno více než 50 členů policejní ochrany Kongresu a metropolitní policie, přičemž několik z nich skončilo v nemocnici s „vážnými zraněními“.

Zranění jsou i mezi Trumpovými podporovateli, kteří násilnosti rozpoutali. Podle záchranné služby převezly sanitky do nemocnic lidi například kvůli zlomeninám, které utrpěli při šplhání po západní fasádě Kapitolu. Zdravotníci řešili i srdeční zástavy.

Washingtonská policie po násilnostech zatkla více než 90 lidí. Podle prokurátora federálního distriktu metropole Washingtonu Michaela Sherwina by mohli zadržení čelit obžalobě i z podněcování ke vzpouře či výtržnictví.

Ministryně školství končí

Trumpa opouští už druhá ministryně jeho vlády, šéfka školství ho viní z toho, že útok na Kapitol rozpoutal. „Nelze nevidět, jaký dopad měla vaše rétorika na situaci,“ napsala Trumpovi v rezignačním dopisu DeVosová. Dodala, že středeční události ve Washingtonu pro ni byly „bodem zlomu“. Miliardářka DeVosová byla ve funkci ministryně školství už od února 2017.

Několik hodin před DeVosovou se vzdala funkce ministryně dopravy Elaine Chaová. Manželka lídra republikánské senátní většiny Mitche McConnella uvedla, že ji středeční události „hluboce znepokojily“, a to takovým způsobem, že se přes to nemůže přenést.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

V reakci na násilný vpád Trumpových příznivců do sídla amerického Kongresu rezignovali na své funkce v americké administrativě například i náměstek bezpečnostního poradce Bílého domu Matt Pottinger či bývalý personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney, který nyní působil jako zvláštní zmocněnec USA v Severním Irsku.

Trump vpád svých příznivců do budovy Kapitolu ve Washingtonu odsoudil. Ve videu, které zveřejnil na twitteru, uvedl, že jej pobouřilo „odporné“ násilí, které události provázelo. Protestující podle něj znesvětili sídlo americké demokracie. Nyní se chce šéf Bílého domu podle svých slov soustředit na hladké a spořádané předání moci nové administrativě Joea Bidena. V krátkém videu vyzval mimo jiné ke smíření a zhojení ran. Své příznivce prezident ovšem upozornil, že jejich společná cesta je teprve na začátku.

„Jako všichni Američané jsem pobouřený násilím, bezprávím a chaosem,“ uvedl Trump ke středečnímu vpádu svých příznivců do sídla Kongresu. Řekl, že okamžitě povolal národní gardu a policii, aby budovu zajistily a „vyhnaly vetřelce“. Spojené státy musí být podle Trumpa vždy „národem práva a pořádku“. „Nereprezentujete naši zemi,“ vzkázal prezident účastníkům útoku na budovu Kapitolu. „Vím, že jste zklamaní, ale chci, abyste věděli, že naše neuvěřitelná cesta teprve začala,“ vzkázal na závěr proslovu svým podporovatelům.

Video  Co bude s Trumpem? Možná vlastní reality show, říká analytik  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ingmarie ( 8. ledna 2021 13:59 )

Coolidge dostala vyznamenání od Zemana , kterého obdivuje hned vedle Trumpa. Možná je paní teď ještě v šoku , takže až to pŕejde snad promluví

ingmarie ( 8. ledna 2021 13:55 )

Ukazuje se , že největší chyba je zvolit prezidentem starěho agresívního dědka

xiioma ( 8. ledna 2021 09:24 )

Zbytečná smrt pěti lidí - a nejvíce zamrzí smrt policisty, který střežil Kapitol, protože jeho šéf pozval své fandy, ať se tam jdou vyřádit - a dle informací, Trump prvních pár hodin to vše pobaveně sledoval. Umřel, když chránil Kapitol, zatímco Trump se příjemně bavil.

iFender ( 8. ledna 2021 08:37 )

Rozdil mezi medialni svobodou komunisticke Chinya a tkzv. svobodnym svetem je uz mini­malni­.Cen­zura,­sebe­cenzu­ra,spi­clova­ni,blo­kova­ni,za­kazy,­poli­ticke udavacstvi nasledne soudy,pohradani svym narodem a praskani do Bruselu atd. to je dnesni trend a cesta do pekla a do otroctvi,kterou vede skupina miliardaru a jejich dobre placeneho personalu.

vaber ( 8. ledna 2021 08:23 )

ti co přišli demonstrovat proti zfalšovaným volbám v Bělorusku jsou hrdinove ,ti co přišli demonstrovat proti zfalšovaným volbám v USA jsou kriminálníci,
takový je pohled těch nejspravedlivějších

Zobrazit celou diskusi