Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš si po řádění v USA změnil „profilovku“. Trump to schytal i od Bushe: Odporný pohled

Aktualizováno -
7. ledna 2021
09:57
Autor: ČTK, Mii - 
7. ledna 2021
07:31

Středeční dění ve Washingtonu, kde příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa na několik hodin obsadili budovu Kapitolu, šokovalo světové lídry. I premiéra Andreje Babiše (ANO), který si kvůli situaci dokonce změnil svou dlouholetou profilovou fotografii na sociální síti twitter. K výzvám k respektování demokracie se v noci na dnešek připojili představitelé Evropské unie, evropských i latinskoamerických států. Američtí demokratičtí exprezidenti Bill Clinton a Barack Obama z násilí viní přímo Trumpa. Situaci odsoudil také republikánský exprezident George W. Bush.

Co se v USA stalo, je podle Babiše bezprecedentní útok na demokracii. „Předání moci mezi prezidenty musí být vždy plynulé a klidné. Pevně doufám, že tyto incidenty nebudou pokračovat,“ napsal předseda české vlády. Diskutujícím na twitteru neuniklo, že v té chvíli měl na profilové fotce červenou kšiltovku „Silné České“, kterou se inspiroval právě u Trumpa. Okamžitě se na něj za to strhla kritika. Babiš si fotografii záhy vyměnil za svou tvář. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) si po protestech v USA změnil profilovou fotografii. Už nemá červenou Trumpovskou kšiltovku. Premiér Andrej Babiš (ANO) si po protestech v USA změnil profilovou fotografii. Už nemá červenou Trumpovskou kšiltovku. | reprofoto Facebook

„Násilí ve Washingtonu není dobrý příklad pro země usilující o demokracii,“ uvedl večer šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) scény z Kapitolu ukazují, kam až vede politika eskalace napětí ve společnosti, snaha o polarizaci a neochota přijmout výsledek demokratických voleb. „Děsivé (ne)odcházení prezidenta Trumpa, které poškozuje republikány a hlavně ohrožuje základní principy americké ústavy,“ reagoval na dramatické události v sídle amerického Kongresu předseda opoziční ODS Petr Fiala.

Zachovejte zdravý rozum, vyzývají lídři

„Kongres Spojených států je chrámem demokracie. Být svědkem výjevů z Washingtonu je šok. Věříme, že Spojené státy zajistí poklidné předání moci Joeu Bidenovi,“ uvedl předseda Evropské rady Charles Michel s odkazem na v listopadu zvoleného prezidenta. O poklidném předání moci promluvila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Věřím v sílu amerických institucí a demokracie. Středobodem je poklidné předání moci. Joe Biden vyhrál volby. Těším se, až s ním jako s dalším prezidentem Spojených států budu spolupracovat,“ uvedla předsedkyně.

Za „útok na demokracii“ označil středeční dění švédský premiér Stefan Lofven a podobně jako předsedkyně norské vlády Erna Solbergová velkou část zodpovědnosti připsal Trumpovi a některým zákonodárcům. Irský ministr zahraničí Simon Coveney násilí v americké metropoli popsal jako „záměrný útok na demokracii od současného prezidenta a jeho podporovatelů, kteří se snaží zneplatnit svobodné a spravedlivé volby“.

VIDEO: Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

Španělský premiér Pedro Sánchez vyjádřil naději, že Bidenova administrativa překoná napětí v americké společnosti a Američany sjednotí. Turecké ministerstvo zahraničí vyzvalo ke klidu a k použití zdravého rozumu.

Je to ostudné, míní Johnson

„Trump a jeho příznivci by konečně měli přijmout vůli amerických voličů a přestat s pošlapáváním demokracie,“ uvedl německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Britský premiér Boris Johnson označil dění ve Washingtonu za „ostudné“. „Nyní je klíčové, aby se uskutečnilo pokojné a spořádané předání moci,“ napsal na twitteru.

„Věříme v sílu americké demokracie,“ uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron, podle kterého protesty v americkém hlavním městě nevystihují Ameriku.

Víru v sílu amerických demokratických institucí vyjádřil také kanadský premiér Justin Trudeau.

Generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese dění v USA zarmoutilo, uvedla Guterresova mluvčí. „V těchto případech je důležité, aby političtí vůdci vyzvali své příznivce, aby se zdrželi násilí a aby respektovali demokratické procedury a právní stát,“ zdůraznil nejvyšší představitel světové organizacedl Guterres.

Obama: Vyústění jedovaté politiky

Nespokojené ohlasy přicházejí i od bývalého vedení USA. „Jsem zděšený tím, jak si někteří političtí lídři od voleb počínají lehkomyslně,“ uvedl exprezident Bush. Ačkoliv ve vyjádření nikoho nejmenoval, podle stanice CNN tím i on jasně naráží na současnou hlavu státu Donalda Trumpa a některé spolustraníky z Republikánské strany.

„Je to odporný a srdcervoucí pohled,“ uvedl Bush. „Volební výsledky se takto zpochybňují v banánových republikách - ne v naší demokratické republice,“ dodal s tím, násilí v Kapitole rozpoutali „lidé, jejichž vášně rozdmýchaly lži a falešné naděje“.

V Kapitole ve středu zasedly obě komory amerického Kongresu, aby zde projednaly potvrzení výsledku prezidentských voleb. Schůze byla přerušena poté, co Trumpovi příznivci přemohli policisty a ochrannou službu a dostali se do budovy. Při následných potyčkách bylo několik lidí zraněno a čtyři osoby zemřely.

„Historie si bude oprávněně pamatovat dnešní násilí v Kapitolu, podnícené současným prezidentem, který pokračuje v nepodloženém lhaní o výsledku zákonných voleb, jako chvíli plnou neúcty a ostudy,“ uvedl ve středu Obama, podle kterého však násilné vyústění situace není žádným překvapením. „Už dva měsíce se politická strana a přidružené mediální ekosystémy zdráhaly říct svým následovníkům pravdu - že tyhle volby nebyly nijak zvlášť těsné a že zvolený prezident Joe Biden 20. ledna nastoupí do úřadu,“ dodal Obama.

Video  Trump dál odmítá vítězství Bidena: Nestalo se, nemožné  - reprofoto Facebook
Video se připravuje ...

Trumpovu rétoriku ostře kritizoval i Bushův předchůdce Bill Clinton, podle kterého k obsazení Kapitolu přispěly čtyři roky „jedovaté politiky“, dezinformací a podněcování nedůvěry v systém. „Zápalku zapálil Donald Trump a jeho největší přisluhovači včetně mnoha sedících v Kongresu, kteří chtějí zneplatnit výsledek prohraných voleb,“ napsal Clinton.

Trump stále tvrdí, že volby vyhrál, ačkoliv získal 232 hlasů ve sboru volitelů oproti 306 hlasům pro Bidena. Bez důkazů se opakovaně odvolává na údajné volební podvody. Svá tvrzení zopakoval i ve chvíli, kdy dav pronikl do Kapitolu.

yokky ( 7. ledna 2021 15:14 )

Jojo,ti Cesi, ti nikdy nezkla­mou.­....😁😁­😁😁😁😁👀👀­👀👀👀😆😆😆

yokky ( 7. ledna 2021 15:12 )

yokky ( 7. ledna 2021 15:11 )

yokky ( 7. ledna 2021 15:10 )

Ocicko ( 7. ledna 2021 14:14 )

Vy jste TRAPNEJ, ŽE SE NESTYDÍTE. KARMA JE KARMA, to si pamatuj.Ono se Ti vrátí.

Zobrazit celou diskusi