Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expremiér po útoku v Nice šokoval: Muslimové mají právo zabít miliony Francouzů

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
30. října 2020
20:45

Krvavý útok v Nice, při kterém zemřeli tři lidé a při kterém útočník volal arabsky Alláhu akbar (Bůh je velký), otřásl nejen Francouzi. Teroristický čin odsoudili světoví lídři včetně představitelů muslimských zemí. Všechny ale šokovalo prohlášení expremiéra převážně muslimské Malajsie Mahathira Mohamada (95). Ten se nechal slyšet, že muslimové mají právo potrestat Francouze za křivdy z minulosti, dokonce uvedl, že muslimové mají právo zabít miliony Francouzů, uvedl list Daily Mail.

„Muslimové mají právo být rozzlobení a zabít miliony Francouzů za masakry v minulosti. Až na výjimky však muslimové zákon 'oko za oko' neuplatnili. Muslimové to neudělali. Francouzi by neměli,“ napsal Mahathir v prohlášení, které umístil i na svůj twitter.

„Protože všechny muslimy a jejich náboženství viníte z činů jednoho rozzlobeného člověka, muslimové mají právo potrestat Francouze,“ dodal expremiér, který je v muslimském světě respektovaným lídrem, píše agentura Reuters. Twitter příspěvek po intervenci francouzské vlády stáhl, doplnila agentura AFP. Americká společnost Mohamadovo vyjádření již dříve označila jako sdělení podněcující násilí, bylo však podle ní ve veřejném zájmu, aby na sociální síti zůstalo.

Proti Mohamadovi se zvedla vlna kritiky, ostře se do něj pustil australský premiér Scott Morrison, který jeho výroky označil za „absurdní a odpudivé“. Mohamad se ale nenechal umlčet, argumentuje, že „svoboda slova nezahrnuje právo urážet jiné lidi“, jeho poznámka směřuje na karikatury proroka Mohameda. Tím narážel na vraždu francouzského středoškolského učitele Samuela Patyho.

Expremiér: Macron je primitiv

Patyho brutálně zavraždil osmnáctiletý mladík čečenského původu narozený v Moskvě, důvodem tohoto činu, který je vyšetřován jako teroristický, byl právě fakt, že učitel svým studentům ukazoval karikatury proroka Mohameda z produkce redakce Charlie Hebdo.

Mohamad na svém twitteru zaútočil také na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který je podle něj „velmi primitivní“ a „necivilizovaný“.