Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nevolte ho,“ varuje před Trumpem 700 ekonomů. Zmínili útoky na demokracii i covid

Autor: ČTK - 
24. října 2020
09:47

Více než 700 ekonomů, včetně sedmi laureátů Nobelovy ceny, se v otevřeném dopise, na nějž upozornil web stanice CNN, staví proti znovuzvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Jeho výkon mandátu označují za „nepřetržitý útok na demokracii“. Současný nájemce Bílého domu podle signatářů reaguje neobratně na pandemii nemoci covid-19 a šíří nebezpečné dezinformace.

„Za jediné volební období změnil Donald Trump Spojené státy k nepoznání a nečelí kvůli tomu žádným důsledkům,“ uvádějí ekonomové v dopise, který se bude aktualizovat až do prezidentských voleb. Ty se konají 3. listopadu.

Mezi signatáři figurují významní ekonomové, například laureáti Nobelovy ceny Paul Milgrom (2020), Oliver Hart (2016), Alvin Roth (2012) či George Akerlof (2001), manžel někdejší šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové.

„Z těchto důvodů silně doporučujeme, aby voliči učinili to, co nikdo jiný udělat nemůže, aby si navrátili demokracii tím, že odstraní Donalda Trumpa z úřadu,“ stojí v otevřeném dopise.

Tým, který má na starost Trumpovu kampaň, reagoval konstatováním, že dopis si příliš nevšímá prezidentova oponenta, demokratického kandidáta Joea Bidena.

„Vyplývá z toho, že tito levicoví akademici, co nepodloženě kritizují prezidenta Trumpa, nedokázali uvést jediný důvod, proč jsou přesvědčeni o tom, že by Joe Biden udělal pro americkou ekonomiku něco pozitivního,“ řekla CNN za Trumpův volební tým Samantha Zagerová.

Biden má podle ní jako viceprezident bývalého prezidenta Baracka Obamy na svědomí to nejpomalejší oživení ekonomiky od dob velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Zagerová také varovala, že demokratický kandidát by zavedl vyšší daně.

Nynější americký republikánský prezident tvrdí, že s ohledem na ekonomiku je lepším kandidátem on. Hospodářství USA se podle něj dostalo z deprese, v níž bylo na konci zimy a počátkem jara.

Ve druhém čtvrtletí klesala americká ekonomika v přepočtu na celý rok tempem 31,4 procenta. Za největším propadem ekonomiky minimálně za 73 let je hlavně koronavirus a opatření proti jeho šíření.

Trump, který byl do úřadu zvolen v roce 2016, zdědil zdravou ekonomiku a akciový trh blízko rekordů, napsala CNN. Akciový trh za Trumpova prezidentství prudce zpevnil, a to navzdory propadu vlivem pandemie letos v březnu. Ačkoli se Trump označuje za manažera zdatného ve vyjednávání, jeho výsledky signatáře otevřeného dopisu znepokojují.

„Jeho manažerská neschopnost poškodila důvěryhodnost veřejného sektoru,“ uvádí dopis, který toto tvrzení dokládá neustálými změnami ve vedení úřadů a svědectvími nespokojených zaměstnanců v médiích.

Co se týče obchodu, podepsaní ekonomové mají za to, že Trumpův „zmatečný a neefektivní přístup k vyjednávání“ poškodil vztahy s obchodními partnery, ublížil farmářům a narušil dodavatelské řetězce, „aniž dosáhl deklarovaného cíle, totiž snížení obchodního deficitu“.

Během první předvolební kampaně Trump sliboval oživení americké výroby a obchodu. Signatáři jsou nicméně přesvědčeni, že „nedostál základním ekonomickým slibům své kampaně“, protože výroba nadále představuje jen malou část z celkové zaměstnanosti a obchodní deficit se během jeho výkonu funkce zvýšil.

Dopis uvádí, že ekonomové společností Moody's Analytics a Goldman Sachs nedávno došli k závěru, že Bidenův plán by vedl k rychlejšímu hospodářskému růstu. Bidena v jiném otevřeném dopise podpořilo 13 dalších nobelistů, též ekonomů, připomíná CNN.

Video  „Nejhorší v dějinách,“ říká expert o Trumpovi a zmínil psychiatra. Prezidentem prý bude Biden  - Blesk
Video se připravuje ...

mikes15 ( 24. října 2020 13:09 )

Trumpa byl volil z fleku kdybych byl Američan. Jako jeden z mála nepoklekne před zfanatizovaným davem z BLM

diskutujici ( 24. října 2020 12:04 )

Máte bobky, že vám zatne tipec, co? S Bidenem by to vyhrali Jak vidím laureáti Nobelovy ceny, berou mě mory.

Zobrazit celou diskusi