Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mezi Arménií a Ázerbájdžánem dál zuří boje. Země nasadily dělostřelectvo, přes 60 mrtvých

Aktualizováno -
28. září 2020
21:39
Autor: ČTK - 
28. září 2020
10:32

Konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach se vyostřil. Do bojů, které si od nedělního rána vyžádaly už desítky mrtvých, nasadily obě strany i těžké dělostřelectvo. Oba státy rovněž přistoupily k mobilizaci záloh. Baku a Jerevan se vzájemně obvinily z útoků a také z dovozu žoldnéřů ze Sýrie. Evropská unie, papež František i regionální velmoci Rusko a Turecko vyzvali Arménii a Ázerbájdžán, aby boje v Náhorním Karabachu ukončily. Ankara, která Baku přislíbila bezpodmínečnou podporu, požaduje vrácení okupovaných území zpět Ázerbájdžánu.

Za okupované území pokládá Baku právě Náhorní Karabach, který se s pomocí Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce na konci 80. let. „Rozsáhlá vojenská ofenziva musí skončit, je třeba pokračovat ve vyjednávání,“ apeloval na obě strany na twitteru šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Boje jsou označovány za nejprudší od roku 2016.

Napětí na jižním Kavkazu se vyostřilo v neděli, když se znepřátelené strany vzájemně obvinily z útoků na své území. Baku i Jerevan hlásí zraněné i padlé, včetně civilních obětí. Arménský premiér Nikol Pašinjan vojenské aktivity sousední země v neděli označil za vyhlášení války a nařídil všeobecnou mobilizaci mužů a stanné právo. Dekret vyhlašující částečnou mobilizaci podepsal dnes také ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev.

„Boje pokračovaly v noci (...) Klid zbraní není, boje pokračují a na některých místech se odehrávají dělostřelecké bitvy,“ citovala agentura TASS z dnešního prohlášení arménského ministerstva obrany. Terčem ázerbájdžánského ostřelování se stalo i hlavní město Náhorního Karabachu Stěpanakert.

Došlo i na obsazení strategických vesnic

Náhorní Karabach podle arménských médií hlásí, že od neděle přišlo o život 59 arménských vojáků. Ze seznamu padlých je zjevné, že značná část připadá na mladé vojáky ve věku 18 až 20 let, poznamenal list Vedomosti. Připomněl, že mluvčí arménského ministerstva obrany dříve hlásil více než stovku zraněných vojáků. Ázerbájdžán své ztráty oficiálně neoznámil.

Arménská armáda tvrdí, že sestřelila dva ázerbájdžánské vrtulníky, několik bezpilotních letounů a zlikvidovala další ázerbájdžánskou vojenskou techniku. Podle agentury AFP bylo zabito i pět ázerbájdžánských civilistů. Mezi nimi zřejmě byla i rodina Gurbanových z města Naftalan, tvrdí tamní tisk. Zemřeli Şehriyar (roč. 2007) a jeho sestřenice Fidan (roč. 2006)

Dělostřelecké boje potvrdilo také Baku. „Od rána 28. září arménské jednotky ostřelují město Terter,“ uvedlo ministerstvo obrany Ázerbájdžánu. Město leží na ázerbájdžánském území u hranice s Náhorním Karabachem a je plně pod kontrolou Ázerbájdžánu.

Později Ázerbájdžán oznámil, že jeho vojska obsadila strategicky důležité výšiny nad vesnici Talyš, která je pod správou Náhorního Karabachu. Už v neděli Baku oznámilo, že získalo kontrolu nad šesti vesnicemi, čtyřmi v okrese Fuzuli a dvěma v okrese Džebrail.

Arménie jakékoli ázerbájdžánské územní zisky popřela. Mluvčí arménského ministerstva obrany ale v dnešním vyjádření uvedl, že jednotky Náhorního Karabachu získaly zpět ztracené bojové pozice.

Konflikt trvá od 80. let

Spor o Náhorní Karabach - enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem - panuje mezi Arménií a Ázerbájdžánem dlouhodobě. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 a Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si vyžádala podle odhadů na 30 000 mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků. V současné době se enkláva a přilehlý Lačinský koridor, vedoucí do Arménie, nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie, zatímco Ázerbájdžán považuje území za okupované.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

santikxauz ( 29. září 2020 00:27 )

Tak koho bude Petříček podporovat?

jax123 ( 28. září 2020 14:25 )

Turecko podporuje války kolem svého území, po Arménské genocidě potřebují někoho jiného na špinavou práci, problém je v historii Arménů, mají smůlu

krapotkin ( 28. září 2020 11:49 )

Teď může přijít Gréta a dělat na ně ty ty ty. Zbyde po vás odporná uhlíková stopa.

Zobrazit celou diskusi