Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tresty smrti pro vesničany odporující vládě. Zábor půdy ve Vietnamu skončil krveprolitím

Napětí ve Vietnamu: Tresty smrti pro vesničany, kteří se bránili záboru půdy, (ilustrační foto).
Napětí ve Vietnamu: Tresty smrti pro vesničany, kteří se bránili záboru půdy, (ilustrační foto).  (Autor: Reuters)
Aktualizováno -
20. září 2020
17:53
Autor: Darina Jíchová - 
19. září 2020
10:26

Humanitární organizace včetně těch českých o Vietnamu píší jako o jedné z nejméně svobodných zemí světa, kde pravidelně dochází k porušování lidských práv. Dalším takovým případem, kdy se vládnoucí Komunistická strana obohatila na úkor svých občanů, a to i za cenu života, je incident ve vesnici Dong Tam. Zde bylo odsouzeno celkem 29 lidí, dva z nich dokonce dostali trest smrti, další doživotí, uvedla stanice BBC. „Bratři mají 15 dnů na to, aby se odvolali proti rozsudku, ale odvolání zřídka, a jestli vůbec, funguje v politických případech,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy kontakt zprostředkovaný přes organizaci Člověk v tísni. 

Nejnižší trest, který tento týden padl, bylo 15 měsíců podmíněně. Vietnamci stanuli před soudem kvůli bránění záboru půdy, dva bratři Le Dinh Cong a Le Dinh Chuc byli odsouzeni za zabití tří policistů.

Le Dinhovi byli navíc podle rozsudku hybateli odporu vůči policii. Před soudem nebylo zohledněno, že jejich otec a bývalý regionální vládní úředník Le Dinh Kinh (†84) byl během střetu se strážníky zastřelen.

Zabití oblíbeného politického vůdce

Ke konfliktu mezi policií a vesničany došlo letos v lednu, úřady ministerstva obrany se snažily ohradit kus pozemku kolem nedalekého vojenského letiště. Proti tomu vystoupili místní, došlo ke střetu, který vedl ke smrti třech strážníků a oblíbeného politického vůdce. Spory o půdu mezi vládou a obyvateli jsou ve Vietnamu poměrně časté, jen málokdy ale vyústí v takovýto konflikt.

„Ještě před brutální razií v lednu 2020 se pozornost a naděje aktivistů a organizací za lidská práva ve Vietnamu upírala k vesnici Dong Tam. A to nejen kvůli závažnosti sporu o půdu, ale hlavně kvůli stupni organizovanosti tamních vesničanů. Pan Le Dinh Kinh se před svou smrtí těšil vysokému uznání mezi politickými disidenty, cenili si jeho odvahy a oddanosti dosáhnout spravedlnosti za zábor půdy,“ uvedl pro Blesk Zprávy zdroj, který si v zájmu vlastní bezpečnosti přál zůstat v anonymitě.

„Po razii se několik aktivistů pokusilo spojit s vesničany a poskytnout jim nějakou pomoc, o události se psalo, někteří nabídli finanční podporu zasaženým rodinám. Bohužel jejich akce vedla k odvetě ze strany úřadů. Bankovní účet, který založila prominentní prodemokratická aktivistka Nguyen Thuy Hanh, byl zmražen. Úřady svou reakci popsaly jako prevenci terorismu, další 3 výrazní aktivisté byli v červnu zadrženi,“ vypověděl disident.

„Dva tresty smrti, doživotí a další dlouhé tresty odnětí svobody si mnozí vyloží jako varování ze strany vlády, odradí je to od odporu při zabírání půdy,“ zhodnotila expertka BBC Tina Thanh-Haová Vuová. Právní zástupci obžalovaných se proti rozsudku snažili protestovat, bránili se tím, že čas, který jim byl před soudem poskytnut, byl dost krátký.

„Ze zákona se mohou obvinění do 15 dnů odvolat k Nejvyššímu lidovému soudu v Hanoji, systém však jen zřídka zafunguje, obzvláště v politických případech. Jednota v akci a rozhodování od místního po nejvyšší soud je v takových kauzách ve Vietnamu běžná,“ dodal zdroj.

O pozemek u letiště se podle oficiálních údajů vesnice a ministerstvo obrany přou už dlouho. Když na místo v lednu dorazila policie pověřená ohradit místo, strážníky brutálně napadla skupina vedená Le Dinh Kinhem, tři policisté byli zaživa upáleni.

Vynucené doznání

Le Dinh Kinh byl následně zastřelen, strážníci vypověděli, že měl v ruce granát, jeho syn Le Dinh Chuc byl při útoku zraněn. Náměstek ministra obrany Luong Tam Quang tvrdí, že policisté „u výtržníků našli zápalné lahve, železné tyče a další zbraně“.

Le Dinhova rodina a další jejich zastánci popírají oficiální verzi událostí, tvrdí také, že doznání sourozenců bylo vynucené. Bratři Le Dinhové se tři dny po incidentu objevili v televizi, kde se ke všemu doznali, na obličeji a viditelných částech těla měli modřiny a podlitiny. „Policisté je brutálně zbili,“ tvrdí jejich matka. Také humanitární organizace věří, že doznání bylo vynucené násilím.

Veškerá půda v zemi patří státu

Spor o zmíněný pozemek se podle všeho táhne už 3 roky, kdy vietnamská armáda začala operovat na tamním letišti Mieu Mon, místní si začali stěžovat, že jim neprávem zabrali půdu a poskytli ji vojenské společnosti Viettel Group. Úřady lidem neustále připomínají, že veškerá půda v komunistickém Vietnamu patří státu. Většina obyvatelstva ale proti tomu protestuje, dožaduje se náležité kompenzace za zabraný pozemek.

To, že spory o pozemky mezi vládou a místními jsou ve Vietnamu poměrně časté, potvrdil pro Blesk Zprávy i zdroj. „Ano, nicméně vesnice Dong Tam je první případ, kdy policie použila proti vesničanům sílu, což vedlo ke smrti na straně civilistů i strážníků,“ objasnil, že proti vesničanům vystoupily 3 tisíce těžkooděnců, zabili jednoho starého hendikepovaného muže a zatknuli řadu vesničanů, následně doplnil, že celá akce byla prezentována jako zákrok proti teroristům.

„Ve Vietnamu není žádná oficiální politická opozice proti vládě jedné – komunistické – strany,“ připomněl zdroj.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi