Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Navalného otrávili novičokem, Němci volají na pomoc NATO. „Žádná fakta, nic,“ oponuje Moskva

Aktualizováno -
2. září 2020
21:40
Autor: ČTK - 
2. září 2020
16:03

K otravě ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného byla nade vší pochybnost použita nervově paralytická látka ze skupiny novičok. V prohlášení, které zveřejnil mluvčí kancléřky Angely Merkelové, to dnes oznámila německá vláda. Berlín chce v případu postupovat společně s Evropskou unií i Severoatlantickou aliancí a od Moskvy požaduje neodkladné vysvětlení. Navalnyj se léčí na berlínské klinice Charité, kam byl minulý měsíc v bezvědomí dopraven s příznaky otravy z Ruska.

„Na popud berlínské kliniky Charité provedla toxikologický rozbor vzorků od Alexeje Navalného zvláštní laboratoř německé armády. Zde byla nade vší pochybnost zjištěna nervově paralytická látka ze skupiny novičok,“ sdělila německá vláda.

Berlín považuje za děsivé, že se Navalnyj stal v Rusku obětí chemického útoku. „Spolková vláda útok co nejostřeji odsuzuje. Od ruské vlády je požadováno neodkladné vysvětlení této události,“ sdělila německá vláda.

Jak přesně byl Navalnyj otráven, úřady zatím neřekly. Politikova mluvčí ale bezprostředně poté, co byl převezen do nemocnice, řekla, že ten den vypil jen čaj.

Kabinet rovněž oznámil, že německé ministerstvo zahraničí o výsledku laboratorních testů vyrozumí ruského velvyslance a že věc i další postup projedná s partnery v Evropské unii a NATO. Poradit se chce o „odpovídající společné reakci“. Německá vláda se hodlá obrátit také na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Německý ministr zahraničí Heiko Maas následně společně s ministryní obrany Annegret Krampovou-Karrenbauerovou předstoupil před novináře a oznámil, že Berlín si odpoledne kvůli otravě k naléhavému rozhovoru předvolal ruského velvyslance. „Byla mu opět sdělena důrazná žádost německé vlády o plné a zcela transparentní objasnění pozadí nyní prokazatelné otravy Alexeje Navalného,“ řekl Maas.

Ruský velvyslanec Sergej Nečajev od německého ministerstva zahraničí nedostal žádné důkazy o otravě, řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Velvyslanec se na ministerstvo dostavil, ale na svůj dotaz ohledně faktů a údajů svědčících o otravě Navalného podle Zacharovové nedostal žádnou odpověď. „Žádná fakta, žádná data, žádné vzorce, žádné materiály, žádné reference. Naprosto nic,“ uvedla mluvčí.

O výsledku rozborů z vojenské laboratoře byla ještě před zveřejněním prohlášení informována manželka Navalného a také lékaři, kteří o ruského opozičníka pečují. Jeho zdravotní stav se podle posledních dostupných zpráv sice zlepšuje, zůstává ale vážný.

Ačkoli ruští lékaři, kteří se o Navalného starali, otravu odmítli a poukázali na možné problémy s metabolismem, laboratorní testy po převozu do Německa stopy otravy našly. Charité k tomu uvedla, že byly zjištěny nálezy nasvědčují intoxikaci látkou brzdící účinek cholinesterázy, což je enzym, který je klíčový při přenosu nervových impulzů v organismu. Konkrétní látku ale Charité neurčila.

O tom, že by to mohl být novičok, začala média spekulovat brzy po oznámení berlínské kliniky. Novičok nevyloučil ani magazín Der Spiegel, který na odhalení pozadí případu spolupracoval s investigativním webem Bellingcat. Der Spiegel uvedl, že zdravotní kolaps Navalného připomíná otravu bulharského obchodníka se zbraněmi Emilijana Gebreva, který byl podle bulharské prokuratury v dubnu 2015 otráven „neidentifikovanou organofosforovou látkou“. Prokuratura tehdy uvedla, že Bulharsko v témže roce třikrát navštívil Rus jménem Sergej Fedotov, a to i v době, kdy byl Gebrev otráven.

Ruský portál Fontanka označil Fedotova za agenta ruské vojenské tajné služby GRU a za osobu podezřelou i v případu otravy bývalého ruského špiona Sergeje Skripala v anglickém Salisbury. Ten byl podle britských vyšetřovatelů v roce 2018 otráven novičokem, za pachatele byli označeni agenti GRU.

levice-je-smegma ( 7. září 2020 12:02 )

Náš soudruh prezident již dříve zveřejnil výsledky pátrání našich tajných služeb, že se ten novičok pro ruské teroristy vyrábí u nás.

Kazin ( 3. září 2020 08:52 )

No zase Merklová a NATO no a do toho naší šasci.A co na Novotného ?Něco by se nenašlo ?

mirkli ( 3. září 2020 06:12 )

Šaškec, ještě výsledky neměli, a už Němci tvrdili že mají podezření na otravu jedem Novičok, na který se v krátké době umírá a není protilátka.
Že by Rusku a Putin, byla takoví amatéři, může věřit jen blázen.
Otázka je komu,toto prospěje?
Být Vystrčilem, Novotným, Kolářem tak si dávám majzla, aby nebyly dalšími užitečnými idioty na tažení proti Rusku a Číně.

Kopacka ( 3. září 2020 04:47 )

Poslední fází protiruské mediální travičské komedie jsou jakýsi čečenský terorista v Německu a Navalnyj v Rusku. Známá renesanční travička Lucrecia Borgia by ve srovnání s ruským prezidentem Putinem bledla závistí. Lidé kolem ruského prezidenta pana Putina by museli být naprostí amatéři, kdyby nechávali stále někoho v zahraničí trávit známými prostředky a nahrávali tak sorosovské propagandě. Americké, ruské a rovněž i čínské tajné služby disponují jedy, které jsou nezjistitelné. A pan prezident Putin stále opakovaně používá prostředky, které se dají zjistit. Stačí si položit známou první otázku římského práva. Kdo má ze smrti otrávených prospěch. Pan Putin a ruská vláda to rozhodně není. Teď už jen zbývá, aby zlí Číňané otrávili Vystrčila a Novotného. Nedávno se objevila na internetu oficiálně nepotvrzená informace, že sorosovci organizující nový Majdan v Bělorusku, připravovali otrávení Tichanovské, či Cichanovské, aby vyrobili oběť, která podpoří rozvrat. Informaci zachytila běloruská rozvědka a přehrála záznam Tichanovské, která poté utekla do Litvy.

SCHWARZENBERG ( 2. září 2020 22:20 )

Rusové otráví Navalného okatě novičokem a ještě ho pošlou do Německa aby se na to přišlo. Tomu může uvěřit tak leda dementní sluníčko. Ani Rudý Právo takhle nelhalo.

Zobrazit celou diskusi