Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dcera imigrantů vzbudila pozdvižení: Černoška Harrisová to dotáhla na viceprezidentku

Aktualizováno -
20. ledna 2021
18:50
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. srpna 2020
06:30

Politička tmavé pleti. Demokratka. Dcera imigrantů. Žena. To jsou slova, která se objevují ve spojitosti s Kamalou Harrisovou (56), kterou si jako svoji partnerku zvolil nový prezident Spojených států Joe Biden. Harrisová se jako vůbec první žena, navíc žena tmavé pleti, stala se viceprezidentkou USA - v případě nutnosti může Bidena na postu prezidenta nahradit. Její jméno v lidech vzbuzuje naděje, ale i jistý konflikt. Mnozí se ptají, kdo je Kamala Harrisová, to její sousedé z kalifornského města Berkeley o ní mají jasno, uvedl deník The Guardian.

Harrisová je potomkem dvou imigrantů, Donalda Harrise, profesora ekonomie z Jamajky, a indické lékařky Shyamaly Gopalanové zabývající se výzkumem rakoviny prsu. Vystudovala politologii, ekonomii a práva na Howardově univerzitě a na Kalifornské univerzitě. Kariéru začala jako státní zástupce okresu Alameda, později přešla do San Francisku. V roce 2011 byla zvolena generální prokurátorkou Kalifornie.

Po rozvodu svých rodičů vyrůstala Harrisová s matkou a sestrou Mayou. Na čas rodina dokonce přesídlila do Kanady, po maturitě se ale Harrisová vrátila do USA. Dětství strávila v berkeleyské čtvrti Bancroft Way, kde na ni dodnes lidé vzpomínají. „Jsem na ni velmi pyšný, myslím, že bude skvělou viceprezidentkou,“ prohlásil Kenneth Hunter, se kterým chodila na základní školu a každé ráno se potkávali na autobusové zastávce.

Ale ani mezi svými dětskými přáteli nemá stoprocentní podporu. „Nemá velkou podporu mezi černošskou komunitou,“ uvedla Octavia, která rovněž patří mezi známé Harrisové. Žena vysvětlila, že senátorce „škodí“ hlavně její minulost prokurátorky.

„Může to dost zchladit sympatie černošských voličů. Vyčítají jí, že se jako prokurátorka nepostavila proti zabíjení a zavírání černochů,“ spekulovala Octavia. „Říkají, že kvůli tomu Kamalu volit nebudou. Já jim na to zase říkám: Podívejte se, kolik černých nebo hnědých žen, co vypadají jako já nebo ona, má nějakou funkci! Jak ji můžete nevolit?“ prohlásila Octavia.

Senátorka Kamala Harrisová má šanci stát se vůbec první viceprezidentkou USA. Na snímku s manželem. Senátorka Kamala Harrisová má šanci stát se vůbec první viceprezidentkou USA. Na snímku s manželem. | Instagram Douga Emhoffa

Právě toto je asi největší překážka, které Harrisová čelí a čelit bude. Zároveň ale její možná cesta do Bílého domu vzbuzuje hlavně mezi mladou generací velké naděje. Harrisová byla loni na podzim jednou z mnoha demokratických kandidátů na prezidenta, kampaň sice vzdala, ale získala davy fanoušků. V době Trumpovy vlády, který svou domácí politiku postavil na silně protiimigračním postoji, ukázala, že i ona jako dítě imigrantů to může dotáhnout až do Bílého domu.

Naděje pro potomky migrantů

Vzhledem k stále probíhajícím protestům proti rasismu a policejní brutalitě, které vyvolalo zabití Afroameričana George Floyda, by ale přece jen Biden a s ním i Harrisová mohli získat plnou podporu černošských obyvatel. „Nijak to neusmiřuje naši minulost, ale dává nám to naději do budoucna,“ uvedla aktivistka Catherine Flowersová. Přiznala se, že ona osobně měla slzy v očích, když Biden jmenoval Harrisovou na post své viceprezidentky.

„Ženy tmavé pleti podporovaly hnutí za občanská práva i celou Demokratickou stranu, ale nikdy se jim nedostalo žádného uznání, až teď v podobě Kamaly Harrisové,“ dodala Flowersová. „Pokračuj přímo vpřed,“ Harrisová ve svém prvním vystoupení coby Bidenova viceprezidentka vysvětlila, že to je heslo, které jí vštípila její matka. „Byly jsme mladé, nadané a černé, matka nechtěla, aby nám cokoliv bránilo na cestě k úspěchu,“ vzpomíná na své dětství a studia.

Harrisová se nebojí předvést své taneční umění:

Děti jí říkají Momala

Ve svých pamětech Harrisová přiznala, že si prošla krizí identity, nevěděla, zda se kategorizovat pouze jako Američanka, nebo podle svého asijského původu, který zdělila po matce, nebo jako černoška po otci. „V životě jsem měla spoustu titulů - prokurátorka, senátorka a viceprezidentka asi bude jeden z těch nejvyšších, ale pro mě nejvíc znamená titul Momala, jak mi říkají Dougovy děti Cole a Ella,“ svěřila se Harrisová. Demokratka se v roce 2014 provdala za právníka Douga Emhoffa, jejich manželství je bezdětné, ale Emhoff má dva potomky z předchozího sňatku.

Dodala, že se jako žena během své kariéry setkala se sexismem, který netoleruje. Harrisová to prokázala při tvrdém výslechu Bretta Kavanaugha, soudce nejvyššího soudu, který čelil obvinění ze sexuálního násilí. Jedním z jejích hlavních témat je samozřejmě i rasismus, rozhodně se nebála pustit ani do Bidena, když měla pocit, že vystupuje proti desegregační politice. Mnozí se tak těší na její debatu s Trumpovým viceprezidentem Mikem Pencem. „Roztrhá ho na cimprcampr,“ shodují se Američané na twitteru.

Harrisová se řídí radami matky

Trumpovi zastánci i prezident sám spustili útoky na Harrisovou, Trump nepřímo podpořil konspirační teorii, že se Harrisová nemůže stát viceprezidentkou, protože je potomek imigrantů. Strefují se do její osobnosti, podle „trumpovců“ je šílená, vzteklá a neomalená. Senátorka ale urážky komentuje s úsměvem. „Víte, moje matka měla jeden oblíbený citát, podle kterého se řídila a který jsme přijaly i já a moje sestra: Nenechej nikoho, aby ti říkal, kdo jsi. Řekni jim to ty sama,“ komentovala Harrisová.