Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poláci si zvolili nového prezidenta. Duda se raduje, Trzaskowského porazil jen těsně

Aktualizováno -
13. července 2020
08:20
Autor: ČTK - 
12. července 2020
07:20

Prezidentské olby v Polsku vyhrála současná hlava státu Andrzej Duda. Hlas mu dalo přes 51 procent lidí, vyplývá z údajů po sečtení téměř všech hlasů. Porazil tak ve druhém kole varšavského primátora Rafala Trzaskowského. Ukazují na to výsledky z 99,97 procent volebních místností, o kterých v pondělí informovala státní volební komise.

Duda, podporovaný vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS), získal 51,21 procent hlasů. Jeho protikandidáta, varšavského primátora Rafala Trzaskowského z opoziční proevropské Občanské platformy, podpořilo asi 48,79 procenta lidí. 

„Báječné! Děkuji mnohokrát! Ať žije Polsko! Moji drazí, viděli jste tuto úžasnou účast, téměř 70 procent. Vyhrát volby s takovou účastí je neuvěřitelná zpráva. Jsem velmi dojatý. Děkuji z celého srdce všem svým krajanům,“ prohlásil Duda po oznámení údajů z průzkumu.

Polský prezident Andrzej Duda se po oznámení tzv. exit pollů radoval z výhry (12. 7. 2020) Polský prezident Andrzej Duda se po oznámení tzv. exit pollů radoval z výhry (12. 7. 2020) | ČTK / AP / Czarek Sokolowski

Trzaskowski neztrácel do oznámení konečných výsledků naději. „To je jen začátek. Jsem přesvědčený, že zvítězíme a že se to jen tak snadno nezmění. Jakmile jsme se probudili, nic nás neuspí. Pokud jsme se probudili, vytvořili jsme pouto a řekli jsme, jaké Polsko chceme, že chceme rovnováhu a brát v úvahu tu moc, kterou máme v rukou. Na jedné straně byl celý státní aparát, propaganda. Měli naprosto všechno, spoustu peněz, manipulace. A my jsme měli občanskou společnost,“ prohlásil Dudův protikandidát.

Rafal Trzaskowski po 2. kole prezidentských voleb v Polsku (12. 7. 2020) Rafal Trzaskowski po 2. kole prezidentských voleb v Polsku (12. 7. 2020) | ČTK / AP / Petr David Josek

Výsledky nejpozději hodinu před úterní půlnocí

Konečné oficiální výsledky by centrální volební komise měla oznámit nejpozději hodinu před úterní půlnocí. Předpokládá se nicméně, že známé by mohly být už o den dříve.

Agentura AP označila hlasování „za důležitý test populismu v Evropě“ po kampani ostré jako břitva, která ještě více prohloubila rozdělení Polska a nechyběly v ní ani výpady proti sexuálním menšinám a antisemitské i protiněmecké tóny. Oba uchazeči - oba ve věku 48 let - hledali podporu v soupeřících politických táborech za oceánem.

Do voleb zasáhl koronavirus

Prezidentské volby se původně měly konat 10. května, ale musely být odloženy kvůli koronaviru i pochybnostem o způsobu a spravedlnosti hlasování na 28. června. Duda, kterého pár dnů před hlasováním přijal v Bílém domě prezident Donald Trump, v prvním kole vyhrál se ziskem 43,5 procenta hlasů, což představovalo 8,45 milionu voličů. Na zvolení to ale nestačilo.

Do druhého kola postoupil také Trzaskowski, který získal 30,46 procenta hlasů (5,9 milionu voličů). Rivalův náskok ale mohl Trzaskowski vymazat za pomoci voličů dalších středových kandidátů, zatímco na vážkách zůstalo sedm procent příznivců kandidáta krajní pravice Krzysztofa Bosaka.

Pro vládní tábor, znesvářený s bruselskými představiteli EU, je v sázce hodně: má sice v klíčové dolní komoře parlamentu těsnou většinu, ale ta by nestačila k přehlasování případných prezidentových vet na návrhy zákonů.

Duda: LGBT je nebezpečnější než komunismus

Možná i proto dal Duda najevo odpor vůči „ideologii LGBT“, tedy vůči prosazování práv sexuálních menšin, která je podle něj nebezpečnější než komunismus, a navrhl ústavní dodatek proti adopcím dětí homosexuálními páry. I v cizině pak zaujal svým výpadem proti povinnému očkování.

Prezidentské volby v Polsku: Oponent současného prezidenta Dudy Rafal Trzaskowski. Prezidentské volby v Polsku: Oponent současného prezidenta Dudy Rafal Trzaskowski. | Reuters

„Naprosto nesouhlasím s žádným povinným očkováním,“ uvedl během jednoho mítinku, vysílaném v TVP. „Očkování proti koronaviru by rozhodně nemělo být povinné,“ řekl s tím, že se nikdy nenechal očkovat proti chřipce. „Sním o zemi, ve které všichni politici vědí, že Země je kulatá a děti je třeba očkovat. Takovou zemi vybudujeme,“ zareagoval Trzaskowski.

Duda později dodal, že s tak závažnými nemocemi, jako je dětská obrna, spalničky či tuberkulóza, by se bez očkování těžko dalo bojovat. Je rád, že byl v dětství očkován, a tak by se mělo postupovat i nadále.

Selhal Trzaskowski jako varšavský primátor?

Trzaskowskému, který se zasazoval o toleranci a rovnoprávnost, ale nyní vyjádřil souhlas s ústavním zákazem adopce dětí homosexuály, Duda vyčítá, že mění názory o 180 stupňů. Ve vládních médiích zní také kritika, že jako primátor nezvládl ani havárii varšavské kanalizace, anebo že „zapomněl“, že jako poslanec hlasoval proti snížení věku pro odchod do penze.

Duda se naopak snaží opřít o štědré sociální programy vlád PiS v posledních letech. „Velice často teď při setkání s lidmi slyším, že se jim teď žije lépe, snadněji. Naposledy jsem slyšel, že díky naší politice může děvče z rodiny s mnoha dětmi studovat medicínu ve velkém městě, protože teď si to rodiče mohou dovolit,“ argumentuje a dodává, že od počátku je jeho cílem zvýšit životní úroveň v Polsku na úroveň západních zemí.

V neprospěch stávajícího prezidenta ale podle politologů může sehrát nechuť k ovládnutí všech mocenských institucí jedinou stranou, PiS. Dělící čára často vede napříč rodinami: média naposledy zaujalo, že pro Trzaskowského agituje syn bývalého místopředsedy vlády PiS.

Nadávky, výhrůžky, pěsti

O rozdělení země svědčí i to, že se štáby obou uchazečů nedokázaly domluvit na televizní debatě: Duda nepřijal pozvání nezávislých médií, Trzaskowski odmítl veřejnoprávní Polskou televizi (TVP), která je podle kritiků v rukou PiS a nepokrytě straní Dudovi. Dudu v TVP sledovaly skoro čtyři miliony diváků, Trzaskowského v TVN zhruba polovička.

„Tolik agrese ve volební kampani ještě nebylo. Konfrontace stoupenců Andrzeje Dudy a Rafala Trzaskowského stále častěji končí nadávkami, výhružkami a dokonce i údery pěstí,“ napsal opoziční list Gazeta Wyborcza. „Nenávist je strašně zákeřná, protože nakazí všechny a nikdo nevyjde z tohoto boje bez kazu,“ varoval sociolog Cezary Obracht-Prondzyński.

manunu ( 13. července 2020 20:09 )

9vox9: Píši svůj názor, to je snad dovolené, nebo ne? Nebudu vychovávat děti k nenávisti, které jste vy plná.

pfoto1 ( 13. července 2020 11:39 )

Samozřejmě a právo rodit by měli mít nejenom muži, ale i dalších 573 pohlaví...

gejzovic ( 13. července 2020 10:52 )

takovy těsny vysledek by u nas, opozice neprenesla pres srdce,to by bylo soudu

Pepa Re ( 13. července 2020 10:14 )

Buzny mají smůlu

fotrpjotr ( 13. července 2020 10:02 )

Tak přece mjí Poláci více rozumnějších voličů,než těch hloupých.

Zobrazit celou diskusi