Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Otec 11 dětí rozklíží koalici? Kvůli plagiátorské kauze to u Slováků vře

Autor: ČTK - 
3. července 2020
19:42

Kauza šéfa slovenského parlamentu Borise Kollára ohledně opisování v jeho diplomové práci rozdělila novou vládní koalici premiéra Igora Matoviče. Sám Kollár rezignaci z čela Sněmovny odmítl a naznačil možnost odchodu svého hnutí Jsme rodina z koalice. Proti plagiátorům v politice se v pátek v centru Bratislavy konala demonstrace.

Kollár podle některých politiků a médií ve své diplomové práci, kterou obhájil v roce 2015, kdy získal titul magistr, kopíroval celé pasáže, aniž uvedl použité zdroje. Kvůli tomu ho dvě menší vládní strany, Svoboda a solidarita i strana Za lidi, vyzvaly k odstoupení z funkce předsedy Národní rady. Kollár to označil za vydírání a nepřímo hovořil i o možnosti odchodu svého hnutí z koalice, která vznikla po únorových parlamentních volbách.

„Slabá“ demonstrace i kvůli koronaviru

Za odchod plagiátorů ze slovenské politiky byla dnes z iniciativy občanských aktivistů svolána do centra Bratislavy demonstrace, která ale větší množství lidí nepřilákala. Na Slovensku jsou kvůli koronaviru, až na výjimky, zakázány hromadné akce s účastí více než 1000 osob.

„Opět vidíme, že předseda Národní rady odmítá převzít odpovědnost, že byl usvědčen z plagiátorství. Jeho výmluvy před námi neobstojí,“ řekla v projevu jedna z organizátorek protestu.

Čaputová nenápadně rýpla, premiér Kollára podržel

Kollára nepřímo kritizovala i prezidentka Zuzana Čaputová. „Slovenští občané své hodnotové preference ukázali mnohokrát, naposledy ve volbách letos v únoru, když zvolili změnu, protože nebyli spokojeni s nespravedlností a neférovostí. O to větší nároky a očekávání jsou spojené s těmi, kteří po volbách převzali moc,“ uvedla hlava slovenského státu.

List Denník N s odvoláním na zástupce vládních stran napsal, že rozpad nynější koalice je nepravděpodobný. Podle deníku Kollár možná sám navrhne své odvolání ve Sněmovně, návrh by ale neměl při hlasování získat potřebnou většinu.

Video  Slovenský premiér Igor Matovič přivezl do Prahy dárek v podobě otevření hranic.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

K výzvám ke Kollárově demisi se nepřidal premiér Matovič, jehož protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti parlamentní volby přesvědčivě vyhrálo. Zdůvodnil to zájmem udržet koalici. Na sociální síti napsal, že na jejím rozpadu má zájem mafie, která 12 let rozkrádala Slovensko; motivem je podle něj balík peněz z chystaného unijního fondu obnovy.

Matovič ještě jako opoziční politik požadoval rezignaci předchozího šéfa Sněmovny Andreje Danka, který rovněž čelil kritice za opisování ve své rigorózní práci.

Bez poslanců Kollárova hnutí by zbylé tři vládní strany měly ve Sněmovně jen těsnou většinu tří hlasů. Celá čtyřkoalice má nyní dostatek hlasů i na prosazení ústavních změn, čehož chce Matovič využít například ke schválení opatření zaměřených na očistu justice. Ta po březnovém obvinění 13 soudců čelí největší korupční kauze v novodobých dějinách země.

Děti jako nové boty

Důvod k radosti má v poslední době Kollár alespoň v osobním životě. Šéfovi hnutí Jsme rodina se v květnu narodil už jedenáctý potomek. Ty mu porodilo deset různých žen, ani s jednou však nebyl ženatý. Má pět dcer a šest synů.

Když se předsedy slovenské Sněmovny novináři na děti ptali loni v září, příliš toho neprozradil. O těhotenství Miriam, která mu jedenácté dítě porodila, se také nevědělo. Kollár řekl pouze: „Myslíte jedenácté dítě? U mě člověk nikdy neví, ani já to nikdy nevím dopředu. Je mi to přirozené jako nové boty.“

Video  "Obyčejný" milionář: "Jánošík" Matovič (OLaNO) porazil Ficův Směr-SD, k urně šel s manželkou i dcerou.  - Reuters
Video se připravuje ...

Jarda3 ( 7. července 2020 08:38 )

Bratři Slováci množte se - takovým způsobem . . .

Zobrazit celou diskusi