Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čaputová ve fialovém chválila Slováky za boj s virem. Zmínila i veta a Kuciaka

Aktualizováno -
5. června 2020
11:13
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
5. června 2020
08:55

Zprávu o stavu Slovenska, první od svého nástupu do úřadu loni v červnu, přednesla v pátek ráno poslancům prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava slovenského státu předem ohlásila, že zpráva se bude lišit od podobných vystoupení jejích předchůdců. Podle tisku patří Čaputová mezi nejdůvěryhodnější slovenské prezidenty a zatím plní sliby, ke kterým se zavázala během své kandidatury. Prezidentka vyzvala k udržení soudržnosti ve společnosti, kterou přinesla pandemie. Na slavnostní chvíli si oblékla šaty a roušku ve fialové, nebo přesněji fuchsiové barvě.

„Máme za sebou náročné měsíce v boji s koronavirem a dosud nepoznanou a novou zkušenost. Výzvu jsme zatím zvládli dobře, ale počáteční úspěchy rychle pominou, pokud si z toho, co nám krize ukázala, nevezmeme dobrá ponaučení,“ napsala na sociální síti slovenská prezidentka ke svému připravovanému projevu o stavu země.

Čaputová: Můžeme být hrdí

„Za jiných okolností by to byla pouze moje reflexe, ale za nastalé situace je nutné udělat změnu. Pandemie to udělala za mě, sama nejlépe odhalila, co je životaschopné, do čeho můžeme vkládat důvěru a co je sotva přežívající a vyžaduje si naši největší pozornost. Nikdo nemohl tušit, jak se změní náš život,“ hned na úvod svého projevu Čaputová otevřela téma koronaviru.

Čaputová pochválila, jak se Slovensko vypořádalo s krizí spojenou s koronavirem. „Končící vláda Petera Pellegriniho i nastupující vláda Igora Matoviče udělaly správné rozhodnutí ve správné chvíli, které přispělo k tomu, že Slovenská republika má v porovnání se sousedy nejméně obětí nemoci covid-19. Počty obětí v Itálii, Španělsku, Francii či Belgii nám připomínají, čemu jsme dokázali zabránit. A na to můžeme být právem hrdí,“ prohlásila prezidentka.

Prezidentka ale pouze nechválila, Čaputová vládě vytkla její nejednotnost. „Mám na mysli hlasy volající po změně právní úpravy v různých kulturně-etnických tématech bez toho, aby jim předcházela poctivá společenská a odborná debata, aby jim předcházelo empatické vyslechnutí názorů oponentů,“ uvedla. Slovenská média dříve zmiňovala možnost předložení návrhů konzervativními poslanci na zpřísnění pravidel vykonávání interrupcí.

Video  Rok s Čaputovou: Prezidenta promluvila o koronakrizi, Kuciakovi i problémech Slovenska  - RTVS
Video se připravuje ...

Boj s dezinformacemi

Čaputová vyzvedla práci slovenských vědců, kteří podle ní nyní ukázali, jak je věda pro chod státu potřebná. Dotkla se i tématu dezinformací, podle ní by se této problematice měla věnovat vláda. „Boj s nepravdou či vědomou lží je vždy nerovná bitva. Při snaze o pravdu se držíme limitovaného prostoru faktů, a ten je vždy užší, než nekonečný prostor falše, který není vázaný na nic a nemá žádné zábrany,“ poznamenala.

Slovensko stagnuje

„Roky jsme poslouchali zprávy o zranitelnosti naší ekonomiky jednostranně postavené na automobilovém průmyslu. Až krize nám názorně ukázala tuhle zranitelnost, až se zastavením automobilek jsme viděli, kolik dodavatelských firem je odstavených a kolik lidí nemohlo jít do práce. Potvrzuje to závěry Evropské komise, že se naše hospodářství se svou výkonností vzdaluje od evropského průměru, od roku 2012 prakticky jen stagnujeme. Krizi považujeme za příležitost, abychom se v jejím čase rozhodli, kterým směrem se vydáme, jaké odvětví budeme podporovat,“ domnívá se Čaputová.

Prezidentka uvítala návrh Evropské komise na vyčlenění mimořádného balíku peněz na pomoc ekonomikám, které zasáhla koronavirová krize. „Nesmí se zopakovat historie, že se prostředky použijí na investice do oblastí, které nejsou strategicky významné. Vůbec se nesmí stát, že čerpání zdrojů poznamenají přešlapy,“ řekla.

„V uplynulých měsících jsme si mohli naplno uvědomit, že jsme jen tak silní, jak silní jsou ti nejslabší mezi námi. Jsme tedy tak silní, jak umíme ochránit naše nejzranitelnější a nejchudší – seniory v domovech důchodců, lidi žijící bez pitné vody a kanalizace, lidi bez domova a lidi odkázané na pomoc druhých. Využijme toto jako důležitou zkušenost – pomocí těmto lidem nepomáháme jen jim, ale pomáháme celé společnosti,“ připomněla prezidentka.

„Pandemie nekompromisně a přímo poukázala na problémy, o kterých roky víme a odborné kruhy na ně upozorňují. Až nyní jsme mohli na vlastní oči vidět důsledky jejich zanedbávání. Využijme proto možnosti, která se nám naskytla, aby se řešení takových problémů stalo prioritou. Globálně čelíme nejen pandemii a jejím ekonomickým dopadem, ale také krizi důvěry v demokracii, právní stát a klimatické krizi,“ zdůraznila Čaputová.

Čaputová připomněla vraždu Kuciaka

Prezidentka se v projevu zmínila také o vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (oba †27), boji s korupcí v justičním systému a podtrhla nutnost nezávislé a zodpovědné justice, která slouží zákonu a spravedlnosti.

Zmíněné informace zajistila policie v mobilním telefonu podnikatele Mariana Kočnera, který čelí i obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy. Letos v březnu policie v největší justiční korupční kauze v novodobých dějinách Slovenska obvinila 13 soudců a také další osoby, včetně Kočnera.

„Jak je možné, že až tragická smrt dvou mladých lidí a její vyšetřování přinesly odhalení o zneužívání moci na soudech a prokuratuře?“ dotazovala se prezidentka.

„Jak je možné, že tato vybudovaná korupční síť služeb a protislužeb se roky rozvíjela a nerušeně fungovala bez toho, aby došlo k jakémukoliv zpochybnění soudců či prokurátorů? Odpověď je jednoduchá – nikdo jim v tom nezabránil,“ vysvětlila Čaputová.

První žena v čele Slovenska

Právnička Čaputová loni v rozhodujícím kole přímé prezidentské volby porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče, kterého podporovala tehdy nejsilnější vládní strana Směr - sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica.

Proevropská politička Čaputová, jež se v kampani před prezidentskými volbami netajila svými liberálními názory, se jako první žena v novodobé historii země ujala funkce hlavy státu loni v polovině června. Letos v březnu pak jmenovala novou vládu premiéra Igora Matoviče, která vzešla z únorových parlamentních voleb. V nich Směr-SD utrpěl porážku a skončil v opozici.

„Je to vyvážená komplexní zpráva. Kritiky bylo méně než chvály,“ reagoval na projev Čaputové premiér Matovič. 

sakajeva ( 5. června 2020 21:52 )

Ty jsi asi zamilován.

Manowar ( 5. června 2020 11:35 )

"Podle tisku patří Čaputová mezi nejdůvěryhodnější slovenské prezidenty"Ono záleží,kdo ten tisk ovládá.

MAMKA2316 ( 5. června 2020 11:06 )

PRYČ S EU . Ve stávající podobě nás poškodí. Je tristní, že o plánu chybějí v českých médiích informace. Novináři papouškují, že na Česko čeká 19 mld. eur grantů a půjček. Převzali spekulaci z Reuters, která smíchala jablka a hrušky. V plánu EK nic takového není. Zato je tam mnoho, o čem se nepíše. Proto následující varování:

1) Plán krizi zneužívá, ale neřeší. Slibovaných 750 mld. eur pro celou EU není na záchranu ekonomik postižených epidemií. Tam směřuje jen 50 mld. eur pro členské státy (tzv. ReactEU) a 31 mld. eur pro firmy.

...
2) Cílem je klima revoluce. Na ni má jít 560 mld. eur. V dotacích bude rozděleno 310 mld., v půjčkách 250 mld. Žádosti musí být v souladu s konvergenčními, energetickými a klimatickými plány, které schvaluje EK. Financování bude podmíněno taxonomií tzv. zelených financí. Větrníky OK, jádro NE…

Schmarcz: Chtějí nám politici po solárech znechutit i jádro? S Dukovany s námi vláda hraje betlaSchmarcz: Chtějí nám politici po solárech znechutit i jádro? S Dukovany s námi vláda hraje betla
3) Klíč k dělení 560 mld. eur není fér. Zejména pro Česko. Dlouhodobá nezaměstnanost nesouvisí s epidemií. Srovnání ČR a Slovenska je do nebe volající (viz tabulka a červený rámeček). My ztrácíme, Slováci získávají. Zasáhla je epidemie víc než nás?

...
4) Tzv. „Fond spravedlivé transformace“ (JTF) je nespravedlivý. Je pro státy, které budou zavírat uhelné elektrárny. Polsko, Německo, ČR, Rumunsko. Má tam jít 40 mld. eur. Pro ČR se počítá s 3 mld. eur. Dnes stojí státní podpora obnovitelných zdrojů 40 mld. Kč ročně a na konečné spotřebě se podílejí 15 %. Uhlí dělá v bilanci 40 %. Tak si spočítejte, kdo to zaplatí.

5) Plán směřuje k dluhové a rozpočtové unii. Evropská komise si 750 mld. eur vypůjčí, vydá dluhopisy. V takovém objemu poprvé. Ty pak budeme splácet, i my. Otázkou je z čeho, když EK prosadí snížení emisí CO2 do roku 2030 o 55 % (šílení kolegové v Evropské parlamentu už navrhují -65 %!). Studie tvrdí, že se to vylučuje s ekonomick

sakajeva ( 5. června 2020 10:57 )

Nikdy se mi nelíbí její oblečení. Ty šaty jsou vhodné do společnosti, ne na projev prezidentky. Je to prostě jen hezká žena. Jinak projev nic neříkající ... bla bla bla...

Zobrazit celou diskusi