Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Muskovu loď přejmenovali na Endeavour. Astronauti vstoupili na vesmírnou stanici, čeká na ně vzkaz

Aktualizováno -
31. května 2020
19:45
Autor: ČTK - 
31. května 2020
16:20

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v neděli úspěšně zakotvila americká kosmická loď Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX. Astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley pak na stanici vstoupili. Pro USA byl sobotní start i nedělní zakotvení historickým okamžikem, po devíti letech od konce programu raketoplánů na oběžnou dráhu kolem Země a k ISS odletěla z území Spojených států americká loď s posádkou. Takovýto pilotovaný let je navíc poprvé v režii soukromé společnosti a ne vládní vesmírné agentury.

Zakotvení potvrzeno! Douglas Hurley a Robert Behnken oficiálně přistáli u Mezinárodní vesmírné stanice v 10:16 východoamerického času (16:16 SELČ),“ napsala NASA na twitteru. Dalších asi 15 minut pak trvalo dokončení přistávací sekvence včetně ověření systémů, loď již ale byla k ISS připojená.

Manévr, který se odehrál v automatickém režimu a o zhruba deset minut dříve oproti původnímu předpokladu, se uskutečnil v době, kdy ISS přelétala nad pomezím Mongolska a Číny. Spojení bylo možné sledovat živě na internetové televizi NASA. Komentátoři na televizi NASA přistání označili za hladké.

Loď Crew Dragon, kterou v sobotu vynesla do kosmu raketa Falcon 9, pojmenovala dvojice astronautů jako Endeavour (Úsilí). V programu NASA je to již třetí vesmírné plavidlo tohoto jména - prvním byl velitelský modul lunární mise Apollo 15 a druhým jeden z raketoplánů.

Start lodi Crew Dragon. Start lodi Crew Dragon. | reprofoto Twitter NASA

„Vybrali jsme Endeavour z několika důvodů - zaprvé NASA, SpaceX a Spojené státy vyvinuly neskutečné úsilí od konce programu raketoplánů v roce 2011. Druhý důvod, proč jsme loď pojmenovali Endeavour, je pro Boba a mě osobní. Oba jsme poprvé letěli v raketoplánu Endeavour,“ uvedl Hurley.

Na astronauty čeká vzkaz

Behnken a Hurley včetně mise Crew Dragonu letěli do kosmu třikrát. Behnken dvakrát na palubě raketoplánu Endeavour a Hurley poprvé raketoplánem Endeavour a podruhé byl v roce 2011 členem posádky raketoplánu Atlantis na jeho posledním letu, kterým zároveň NASA ukončil program těchto orbitálních plavidel.

Na Behnkena a Hurleyho čeká na ISS vzkaz v podobě malé americké vlajky, která letěla do vesmíru při prvním letu amerického raketoplánu v roce 1981 a poté byla i na palubě raketoplánu Atlantis, který v roce 2011 tento program ukončil. Vlajku v přechodové komoře na ISS zanechala posádka Atlantisu, ve které byl i Hurley, se vzkazem, že si ji může převzít výhradně posádka, která odstartuje z amerického Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral.

Video  Americký návrat do vesmíru: U ISS poprvé zakotvila loď Crew Dragon s posádkou  - Reuters
Video se připravuje ...

Na ISS letěla loď už v březnu

Přechod mezi lodí a ISS se otevře za zhruba dvě hodiny, poté Behnkena a Hurleyho na palubě orbitálního komplexu osobně přivítá stávající tříčlenná posádka, kterou tvoří velitel astronaut NASA Christopher Cassidy a ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner. Jak dlouho Behnken a Hurley na ISS na oběžné dráze kolem Země stráví, ještě není jasné. Mělo by to být v rozmezí od jednoho do čtyř měsíců.

Loď Crew Dragon letěla k ISS poprvé už loni v březnu, tehdy to ale bylo bez posádky. Na loňský první demonstrační let nyní navázal druhý zkušební let, tentokrát s astronauty. Pokud bude vše úspěšné včetně návratového přistání v Atlantickém oceánu, získá Crew Dragon plné schválení NASA pro dopravu astronautů do vesmíru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

TomasLB ( 31. května 2020 20:48 )

Před 50 lety to bylo v režii filmových studií z Hollywoodu, dnes také....virtuální realita je super...

dulin ( 31. května 2020 17:42 )

Jestli jim tahle plechovka při návratu neshoří,tak to bude zázrak.Jinak

kralovna-vsech-mori ( 31. května 2020 17:37 )

Tak hlavně jestli si sebou přivezli zásoby aby zase nevyžírali Rusy.

Zobrazit celou diskusi