Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chvíle před katastrofou: „To zvládnu,“ tvrdil pilot zříceného letadla, zemřelo 97 lidí

Autor: ČTK - 
29. května 2020
08:00

Pilot pákistánského letadla, které se minulý týden zřítilo v Karáčí, při prvním pokusu o přistání kontrolní věži neoznámil, že mu nejde vysunout podvozek. Třikrát pak narazil do ranveje, než stroj zvedl, a při druhém pokusu přistát havaroval. Podrobnosti z posledních chvil před neštěstím dnes zveřejnila pákistánská vláda, píše agentura Reuters.

Airbus A-320, který letěl do Karáčí z Láhauru, se zřítil minulý pátek jen zhruba 1,5 kilometru od ranveje. Při nehodě zemřelo 97 lidí; dva pasažéři neštěstí přežili.

Pilot se poprvé pokusil přistát na letišti v pákistánském velkoměstě, neoznámil však nefunkční podvozek. Třikrát se při tomto pokusu dotkl motory ranveje. „Nebyl ve správné výšce ... Kontrolní věž mu řekla, nejste ve vyžadované výšce, snižte svou výšku,“ uvedl pákistánský ministr pro civilní letectví, podle kterého pilot na toto odpověděl, že „to zvládne“.

Pilot pak sdělil kontrolní věži několik vteřin před pádem, že ani jeden z motorů nefunguje a že má problém udržet výšku. Očekává se proto, že vyšetřovatelé zkontrolují, zda motory byly při nárazech poškozeny. Ve spodní části motoru se nachází klíčové komponenty, poznamenala agentura Reuters.

Bezpečnostní experti upozorňují, že na vyhodnocení důvodu páteční nehody je příliš brzy, a zdůrazňují, že většina leteckých neštěstí je výsledkem souhry různých faktorů.

Video  Dva cestující přežili pád letadla, 97 lidí zemřelo. Video zachytilo explozi Airbusu v Karáčí  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi