Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Počasí překazilo start astronautů. Přijel Trump i Melania a Ivanka s Muskem si vzali roušky

Aktualizováno -
27. května 2020
22:20
Autor: ČTK, kal - 
27. května 2020
17:00

Nosná raketa Falcon 9 a loď Crew Dragon z Kennedyho vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral ve středu neodstartovala. Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley už byli na palubě, ale 16 minut před plánovaným startem se dozvěděli zprávu o špatném počasí. První let amerických astronautů americkou lodí z území Spojených států od roku 2011, kdy NASA ukončila program raketoplánů, má tak třídenní odklad. Úřad událost označil jako Launch America (Start Amerika). Na místo dorazil prezident Trump a jeho choť Melania - bez roušek. Ivanka Trumpová s dětmi pak i s rouškou.

Historickým prvkem mise má být zejména to, že do vesmíru dostane lidskou posádku poprvé soukromý dopravce. Falcon 9 a Crew Dragon patří společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska, který na místo startu dorazil osobně. V roušce.

Před stylovým odjezdem k raketě v autech Muskovy společnosti Tesla se Behnken a Hurley rozloučili s blízkými a hovořili s Muskem a ředitelem NASA Jimem Bridenstinem. Ve vesmírném středisku byl také americký viceprezident Mike Pence.

Další možné termíny pro start jsou o víkendu:

  • Sobota 30. května, 21:22 českého času
  • Neděle 31. května, 21:00 českého času

Detaily z předstartovních příprav:

Předstartovní přípravy zahrnovaly mimo jiné prověrky skafandrů posádky, včetně kontroly jejich těsnosti.

Nad Kennedyho vesmírným střediskem se vznášela šedivá mračna, z nichž místy pršelo. Kromě toho se u břehů Jižní Karolíny zformovala bouře Bertha, která mohla zasáhnout do zón případné trajektorie Crew Dragonu při nouzovém přerušení letu.

K ISS odstartují astronauti NASA v nové lodi Crew Dragon, (27.05.2020). K ISS odstartují astronauti NASA v nové lodi Crew Dragon, (27.05.2020). | ČTK/AP/David J. Phillip

Detailní online zpravodajství ze startu mise nabízí web Živě.cz.

zirioges ( 27. května 2020 21:24 )

Dobrý let, kosmonauti!

Zobrazit celou diskusi