Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tragédie v Rakousku: Pod lavinou zemřelo 5 Čechů. Na túru vyrazili i přes výstrahu

Aktualizováno -
8. března 2020
19:23
Autor: ČTK, Mii - 
8. března 2020
12:46

Při sesuvu velké laviny na severní straně horského masivu Dachstein v rakouských Alpách zahynulo v neděli odpoledne pět Čechů. Šlo o dva muže a tři ženy. Rakouská policie potvrdila, že oběti jsou čeští občané. Všichni byli z jedné skupiny. V neděli řekl Michal Dudáš z ministerstva zahraničí. Již před 14 dny zemřel v Rakousku český chlapec. 

Sněhová masa se utrhla kolem 9:30 SEČ ve výšce 2800 metrů, upřesnila mluvčí hornorakouské policie. Těla obětí byla podle ní přepravena k identifikaci do Hallstattu. Skupina se měla pohybovat v oblasti chaty Seethaler, která je nejvýše položenou chatou v pohoří Dachstein.

„Sněhová deska byla široká asi 150 až 200 metrů a dlouhá 400 metrů,“ uvedl Christoph Preimesberger, vedoucí horské záchrany v Horním Rakousku v rozhovoru s OÖN. „Díky tání ledovce je nyní terén strmější,“ dodal záchranář. Podle něj tragédii vidělo několik svědků.

V dané oblasti v minulých dnech silně sněžilo a vanul vítr, což bylo zřejmě příčinou utržení laviny, řekl Preimesberger. Člen rakouského Alpského spolku Thomase Poltury, který hovořil s agenturou APA, dodal, že Češi mohli situaci podcenit. Na Dachsteinu podle něj platil zvýšený, třetí stupeň lavinového nebezpečí.

V Rakousku skupina byla zřejmě na dovolené, skládala se z dvou mužů a tří žen. Neměli s sebou lavinový vyhledávač a pohybovali na sněžnicích. Případ řeší český konzul. 

V únoru zemřel v Rakousku český chlapec (6)

Není to první neštěstí Čechů, které se v Rakousku v posledních týdnech odehrálo. Koncem února zemřel v místním pohoří Drachewand u jezera Mondsee šestiletý český kluk, který zde byl na horké túře se svou matkou a rodinnými přáteli.

Celkem čtyřčlenná skupina putovala na vrchol hory. Cesta jí trvala dlouho, a když se vracela, bylo již šero. Kluk pravděpodobně zakopl, uklouzl a zřítil se z téměř 70 metrů dlouhého srázu. Zemřel na místě, záchranářům se ho nepodařilo oživit. Českou matku posléze obvinila rakouská policie z usmrcení z nedbalosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 9. března 2020 23:01 )

schuwo
vor 3 Stunden
Der Mai und der Fuchs erledigen das. Und eventuell auch die Geier

Lišky a supi se postarají až v květnu rozmrznou.

Proč tam nasazovaly život spousty záchranářů? Rakušani už jsou na zpovykané Čechy právem nas raní.

offline ( 9. března 2020 22:57 )

Tady jim to v diskuzi na krone.at někdo spočítal, takže doufám, že příbuzní zaplatí. Rakušané to platit nechtějí, píšou to jasně!

Die Einsatzstunde eines Bergretters kostet um die 40 Euro (aufwärts). Bei den gestern eingesetzten 150 Bergrettern macht das also pro Stunde zumindest € 6.000,00 aus. Dazu kommen die Hubschrauber. Für einen klassischen Notarzthelikopter schlagen pro Flugminute um die 100 Euro zu Buche. Bis zu 8 Maschinen (Flugrettung, Polizei und Bundesheer) standen zeitweise im Einsatz. Auch hier wird man, unterschiedliche Tarife vorausgesetzt, von zumindest € 35.000,00 pro Flugstunde ausgehen können.

Beim Alpinunfall (Freizeitunfall) zählt das Verursacherprinzip, die Kosten fallen also der Person zur Last, welche den Einsatz verschuldet hat. In diesem Fall sind die fünf "Verursacher" allerdings tot.

Sie möchten das gerne den Familien weiterverrechnen?

Stellen Sie es sich umgekehrt vor: Angehörige von Ihnen unternehmen (im Ausland) eine Dummheit, kommen ums Leben. Anschließend wird von Ihnen eine horrende Summe gefordert, obwohl Sie für den Leichtsinn ja nichts konnten. Wie würden Sie reagieren?

offline ( 9. března 2020 22:55 )

krone.at

Und immer wieder die Tschechen. Sind die wirklich so verstandsbefreit? Alles erwachsene Leute und keine Teenager mehr. Die fahren dorthin mit dem Vorsatz, die Tour um jeden Preis und entgegen jeder Vernunft zu machen. Koste es was es wolle und wenns das Leben ist.

renalek ( 9. března 2020 09:18 )

Odkuď byli?

pepen ( 9. března 2020 08:29 )

Zde je důkaz ,že Češi rádi porušují pravidla....to je také to nedoporučené lyžování v Itálii ,,koronavirus,,i přesto tam jezdí !!!!BUDEME PŘEKVAPENI TENTO A PŘÍŠTÍ TÝDEN !!!!

Zobrazit celou diskusi