Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

První oběť koronaviru v Rakousku? Testy ho u Italky (†56) nepotvrdily, karanténa skončila

Aktualizováno -
26. února 2020
14:45
Autor: ČTK - 
26. února 2020
12:05

Na jihu Rakouska zemřela v noci na středu Italka (†56). Lékař původně nevyloučil, že podlehla nemoci, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Testy ale nakonec jeho přítomnost nepotvrdily. Budova, ve které žena z oblasti Furlánska (Friuli) trávila dovolenou, byla nejprve v izolaci. Karanténa, ve které bylo 13 lidí pak byla zrušena. Informovala o tom agentura APA. Před domem, v němž Italka zemřela, parkují i české vozy. Zda byli Češi v karanténě, není jasné.

Italka zemřela v apartmánovém domě v lyžařském středisku Bad Kleinkirchheim, které leží asi dvacet kilometrů severně od Villachu. Na dovolenou do Korutan přijela žena z oblasti Furlánska na severovýchodě Itálie, která s Rakouskem sousedí.

Lékař mrtvé ženě udělal stěry, které poslal do laboratoře. Testy ukázaly, že Italka nebyla nakažená koronavirem. Příčina úmrtí je nadále předmětem vyšetřování, informoval deník Kronen Zeitung.

Před dočasně izolovaným domem parkovaly podle APA i automobily s českými registračními značkami. Zda se Češi nachází přímo v budově, ale nebylo jasné.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka však česká diplomacie nemá informace o tom, že by byli kvůli výskytu koronaviru v karanténě nějací další čeští občané kromě šestice turistů v hotelu na španělském ostrově Tenerife.

Hledali se lidé, co ženu potkali

Apartmánový dům, ve kterém žena pobývala, rakouské úřady původně uzavřely. Lidé, kteří v něm byli, nesměli zatím vycházet a měli se podrobit lékařské prohlídce. Rakouské i italské úřady už podle agentury APA začaly vyhledávat lidi, kteří byli v posledních dnech s 56letou ženou v kontaktu.

Představitelka korutanského zdravotnického úřadu Beate Prettnerová ještě před zjištění výsledků testu zdůraznila, že není žádný důvod k panice. „Všechna nutná preventivní opatření jsme přijali,“ dodala.

Rakousko má od úterý první dva potvrzené případy nákazy novým typem koronaviru, který se začal v loňském roce šířit z Číny. Dva nakažení Italové jsou hospitalizovaní v tyrolské metropoli Innsbrucku. Podle dnešního sdělení lékařů už nemají horečku. Dvanáct lidí, se kterými přišli do kontaktu, je v karanténě. Jde většinou o zaměstnance hotelu, v němž pracovala jako recepční žena z nakaženého páru. Celkem tyrolské úřady otestovaly 62 lidí.

Dnes se podezření na koronavirus objevilo také v jedné z vídeňských škol. U jedné z učitelek gymnázia ve čtvrti Josefstadt totiž bylo podezření, že se nakazila na návštěvě severní Itálie. Ani v tomto případě ale testy podezření nepotvrdily, informovala APA. Policie předtím budovu školy uzavřela a zdravotníci prohlídli žáky a učitele.

V Itálii, kde se v současnosti koronavirus šíří, je už více než 370 nakažených. Potvrzené případy jsou také v regionu Furlánsko-Julské Benátsko, ze kterého pocházela mrtvá v Korutanech. Dvanáct lidí na nemoc COVID-19 v Itálii zemřelo.

Video  Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání Bezpečnostní rady státu varoval Čechy před cestami do zahraničí, kde se rozšířil koronavirus. (25. 2. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...
6203883:gallery:true:true

cid2000 ( 23. března 2020 13:07 )

Coronavir je prověrkou Bruselských úředníků a EU-politiků, nevolených komisařů zda dokáží plošně koordinovat postup všech členů unie v boji proti COVID-19, pomoc, distribuci, ochranu Evropského prostoru a jejich občanů!!! Nebo si musí každý pomoc sám jak umí a co urveve světě a v Číně ??Každý proti každému?Zatím se zdá, že Bruselská centrála dokáže pouze rozkazovat, omezovat národnosti, histo­rii,s­polu­práci,­uvalo­vat pokuty a restrikce na nepohodlné státy nebo politiky či produkty/firmy!!!

marmat ( 26. února 2020 21:18 )

Není to poprvé, co se nakrmila kachna z pavlače........
FOFREM

marmat ( 26. února 2020 21:17 )

PANIKU i zde vytváří titulky v mediích na 70% i víc !!!
Jelikož test na koromnavirus trvá 6 hodin....,
měla by méda TAKOVÉ KACHNY vypouštět až potom....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa