Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Nejraději bych utekl.“ Čech Michal popsal karanténu na Kanárech, s sebou má i dcerku (5)

Aktualizováno -
25. února 2020
19:43
Autor: sova - 
25. února 2020
17:55

Bezmoc a strach o malou, teprve pětiletou dcerku. Tak popisuje situaci  v izolovaném hotelu na španělském ostrově Tenerife jeden z šestice Čechů v karanténě. Turisty, kterých je asi tisícovka, čekají testy na koronavirus. Michal, který na ostrov dorazil s rodinou teprve v pondělí večer, serveru Aktuálně.cz řekl, že by nejraději skočil přes plot a utekl.

Izolovali nás úplně všechny, okolo hotelu hlídá policie, aby nikdo nemohl dovnitř a nikdo nemohl ven. Mají dorazit doktoři, kteří nás mají testovat,“ řekl Čech, který v hotelu pobývá s dalšími čtyřmi členy rodiny.

 „Všude jsou policisté, létají nad námi helikoptéry, zaměstnanci chodí v rouškách. Uzavřeli i jídelnu,“ popsala pro televizi Nova situaci, která nyní v hotelu panuje, česká turistka.

Mám tu pětiletou holčičku a dvě dospívající děti. Ještě je tu další Češka, nějaká osmdesátiletá paní, tak jsme ji kontaktovali, ať tu není úplně sama. Ale pouze po telefonu. Ta je tady prý týden,“ řekl webu Aktuálně.cz.

„Čtrnáct dní čekat na to, jestli dostanu koronavirus“

Podle jeho slov se s rodinou snaží stranit ostatních hostů hotelu, aby byli v kontaktu s lidmi co nejméně. „Přijeli jsme teprve včera a mně přijde úplně šílené, že se očekává, že izolace potrvá čtrnáct dní. Čtrnáct dní čekat na to, jestli dostanu koronavirus. To je úplně šílené,“ popisuje své pocity a dodává, že ačkoli se necítí nakažený, po psychické stránce s ním nečekaná a nebezpečná situace pohnula.

„Nejradši bych utekl, přeskočil plot a zmizel, ale chápu, že jde i o ostatní, že kdybychom něco chytli, tak nechceme nakazit ostatní. Ale určitě tu nechci čekat na to, až se nakazím,“ doplňuje táta Michal.

Roušky podle Michalových slov nejsou v hotelu k dostání. „Jsou všude vyprodané a tvrdí nám, že nám stejně nepomůžou. Tak se aspoň držíme dál, ale roušky jsou zkrátka nedostupné. Paní delegátka se nám je ochotně snažila opatřit, sháněla je po celém Tenerife. Ale nic, nejsou,“ vykreslil nešťastnou situaci.

Češi chtějí co nejrychleji domů

Rodina by se co nejdříve chtěla vrátit do Česka. „Byli bychom hrozně rádi, kdyby nás někdo dopravil domů. S nikým jsme se v podstatě nesetkali, nic nám není, i nyní se snažíme maximálně izolovat,“ dodala máma pětileté holčičky.

Mapa aktuální situace v souvislosti s koronavirem na ostrově Tenerife, kde jsou i Češi Mapa aktuální situace v souvislosti s koronavirem na ostrově Tenerife, kde jsou i Češi | Archiv Blesku

Nákazu rozšířil italský doktor

Ta na největším z Kanárských ostrovů propukla poté, co přímořský hotel H10 Costa Adeje Palace navštívil Ital, který byl virem nakažen. Španělské úřady později potvrdily, že koronavirem onemocněla i lékařova žena, oba Italové jsou v nemocnici.

„Byl tu prý týden. Říká se tu, že to byl nějaký starší doktor,“ řekl Čech a na otázku, zda s ním přišla jeho rodina do styku, odpověděl zcela konkrétně. „Určitě ne, my jsme přijeli v noci. A ráno, když jsme přišli, to už tu byl humbuk. My jsme se opravdu ani vidět nemohli. Ale pokud tu je od něho někdo nakažený, tak my máme čekat, až se nakazíme od něho. Je to hrozná bezmoc.“

V hotelu je uvězněna asi tisícovka turistů, kromě Čechů Britové, Němci a řada dalších národností. Podle předběžných informací by turisté skutečně měli zůstat dva týdny v karanténě. České cestovní kanceláře už oblíbený hotel v nabídce nemají.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Sybylla ( 26. února 2020 13:36 )

Čím míň přemýšlí před takovou cestou v takové době tím víc budou brečet a skuhrat.Snažte se nepropadnout panice a začínající hysterii

jajanene ( 26. února 2020 12:32 )

Každá činnost má svá rizika, při cestování může spadnout letadlo, nebo se srazit auta, případně přijde karanténa, která se ale na rozdíl od předešlého, dala očekávat. Tak když tam jel, musí počítat s následky a neječet tady nad rozlitým mlékem. 14 dní ještě nikoho nezabilo a oprotu možnému riziku je to vlastně takové nic.
Tak tady nebeč a starej se o rodinu, hrdino.

Eva4321 ( 26. února 2020 08:20 )

👍❤️

Eva4321 ( 26. února 2020 08:19 )

wwwir ( 26. února 2020 05:30 )

Koko..ti👎🤮

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa