Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dovolenkový ráj Čechů zasáhla písečná bouře. Oblaka prachu sem zanesl vítr až ze Sahary

Autor: ČTK, sova - 
24. února 2020
12:49

Kanárské ostrovy zahalila písečná bouře ze Sahary, kvůli naoranžovělému prachu a silnému větru musely úřady o víkendu zavřít všechna letiště a v pondělí zrušit školní výuku. Informovala o tom španělská televize RTVE. Oblaka prachu jsou podle ní vidět i z vesmíru.

Dnes (v pondělí) jsou už letiště otevřena, nicméně některé lety zůstávají odloženy. Lidé cestující do této oblíbené prázdninové destinace mají kontaktovat letecké společnosti a požádat o informace o svých letech.

O víkendu Kanárské ostrovy zaznamenaly poryvy větru o rychlosti až 150 kilometrů za hodinu, které doprovázelo vlnobití. „V neděli tu byly obrovské vlny a většina silnic byla kvůli bouři uzavřena,“ citovala agentura DPA německého turistu, který pobýval na ostrově La Palma. „Moře se nyní uklidnilo,“ dodal muž, podle kterého je však stále ve vzduchu jemný prach, který lidem znesnadňuje dýchání.

„Nic takového jsme za posledních 40 let neviděli“

Silný vítr také hasičům znesnadnil boj s lesními požáry, které zuří na ostrovech Gran Canaria a Tenerife.

Kanárské ostrovy zahalila písečná bouře ze Sahary Kanárské ostrovy zahalila písečná bouře ze Sahary | Reuters

„Nic takového jsme za posledních 40 let neviděli,“ uvedl Ángel Víctor Torres, který je premiérem tohoto španělského autonomního regionu. Prach, kvůli kterému byl v pondělí odložen i program karnevalu na ostrově Gran Canaria, zanesl na ostrovy u afrického pobřeží silný vítr z africké Sahary.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi