Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Kisku „vytáhli“ před volbami další video. „Špinavá kampaň,“ zuří exprezident a ukázal na Fica

Autor: ČTK - 
19. února 2020
16:41

Na internet uniklo další video, které má v probíhající kampani před parlamentními volbami na Slovensku diskreditovat bývalého prezidenta a šéfa nové strany Za lidi Andreje Kisku. Odkaz na nahrávku poslal ČTK neznámý odesílatel ze stejné adresy jako minulý týden, kdy byl zveřejněn jiný záznam týkající se bývalé hlavy státu. Kiska v reakci označil nahrávky za antikampaň nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica.

Nejnovější video zachytává schůzku Kisky s podnikatelem Michalem Šuligou, který před zhruba 20 lety Kiskovi zprostředkoval koupi pozemku, o který exprezident v soudním sporu předloni přišel. Byť do nahrávky ze samotné schůzky někdo doplnil popisky o tom, že Kiska ve věci nabytí pozemků lhal, z videa to nevyplývá. Kiska schůzku se Šuligou potvrdil. Nahrávka, podle které oba hovořili o nějaké smlouvě a o politice, byla podle něj ale upravena. Kiska řekl, že rozhovor tajně nahrála Šuligova společnice, která na schůzce také byla.

„Toto video je sestříhané. Fico mě nesnáší, Fico mě nenávidí a udělá všechno pro to, aby mě pošpinil. Podle našich informací stojí za celou antikampaní poslanec Národní rady ze strany Směr,“ řekl Kiska, jméno zákonodárce ale nezveřejnil. Fico již dříve odmítl spojování své strany s diskreditací Kisky.

Podle Kisky, kterému prezidentský mandát skončil loni v červnu, „špinavá kampaň“ proti němu bude patrně pokračovat. Stejně tomu podle něj bylo například před přímými prezidentskými volbami v roce 2014, ve kterých Kiska Fica porazil.

Kiskova strana je podle dřívějších průzkumů mínění na čtvrtém až pátém místě. Zaostává tak za dlouhodobě nejpopulárnějším Směrem-SD, jehož preference ale klesají. Volby se uskuteční 29. února.

Minulý týden se na internetu objevila nahrávka ze schůzky Šuligy s údajným členem podsvětí Milanem Reichelem. Na tomto záznamu Šuliga nařkl Kisku z toho, že koupil pozemky, o kterých věděl, že byly odcizené původním vlastníkům. Podle médií nahrávka působila strojeně. Šuliga obsah uniklých záznamů dosud blíže nekomentoval. Kiska po zveřejnění první nahrávky podal trestní oznámení.

O vlastnictví jednoho pozemku pod Tatrami se Kiska soudil s jeho původním vlastníkem Jánem Francem, jenž se na tehdejší hlavu státu ve věci parcely obrátil v roce 2016. Kiska dotyčný pozemek nekupoval na konci 90. let od France, který o parcelu prostřednictvím institutu vydržení přišel, ale od jiné osoby.

Soudce Miroslav Radačovský, který ve sporu o pozemek předloni rozhodl v neprospěch prezidenta, při vynesení verdiktu uvedl, že Kiska nabyl pozemek v dobré víře. Zároveň by ale podle něj vzhledem k okolnostem nebylo spravedlivé, aby Franc o vlastnictví parcely přišel. Soudce také řekl, že Kiska by se měl vzdát funkce, opustit politiku a vystěhovat se ze Slovenska. Později se Radačovský vzdal funkce soudce a loni byl zvolen europoslancem na kandidátní listině krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko.

illyria ( 19. února 2020 20:02 )

"lebo Fico"... Už zase... To ako ten Fico vždy vše zařídí? Zdrogoval Dobrého anjela? Nebo najal "zlého" dvojníka"? Nicméně já se dobře zabávám... Mastný vlas by už měl hodit ručník do ringu a odstěhovat se do Izraele nebo USA, kde má občanství...

joz447 ( 19. února 2020 18:01 )

Kiska je obyčejný podvodník a zloděj!!!je stíhaný polícii a jediné co k tomu může říct je Za všetko može Fico!!!Já muzikant ja nic!

Zobrazit celou diskusi