Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Povstalci zavraždili těhotnou ženu a 14 dětí. Kamerun je na pokraji kolapsu

Autor: ČTK, tsv - 
17. února 2020
10:22

Při útoku na vesnici Ntumbo na severozápadě Kamerunu přišlo o život alespoň 22 lidí, nejméně polovinu z nich tvořily děti. S odvoláním na sdělení OSN o tom v pondělí informoval zpravodajský server BBC. Útok se stal už v pátek a zatím se k němu nikdo nepřihlásil. Kamerunská vláda, která v regionu už několik let bojuje proti povstalcům, jakýkoli podíl na násilí odmítla.

James Nunan z Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) uvedl, že zavražděna byla mimo jiné těhotná žena a 14 dětí. Devíti z nich ještě nebylo ani pět let.

Hlavní opoziční strana Hnutí za obnovu Kamerunu (MRC) z útoku obvinila bezpečnostní složky a kamerunskou vládu. Kamerunská armáda obvinění odmítla.

Konflikt v Kamerunu se soustředí v severozápadní části země, kde většina populace v důsledku někdejších koloniálních vazeb na Británii mluví anglicky. Ozbrojené separatistické skupiny v regionu začaly vznikat v roce 2017, když úřady tvrdě zakročily proti protestům. Separatisté následně vyhlásili nezávislost a nový stát s názvem Ambazonie. Prezident Paul Biya ale vyhlásil separatistům válku a označil je za teroristy. Prohlásil také, že nehodlá vyjednávat s těmi, kteří se snaží zemi rozdělit.

Násilí si podle BBC vyžádalo už 3000 obětí na životech a nejméně 70 000 lidí bylo nuceno opustit své domovy.

Vláda v Kamerunu čelí obvinění z porušování lidských práv a prezident Spojených států Donald Trump zablokoval zemi možnost čerpat ze zvláštního obchodního programu s USA.

Kamerunská vláda tvrdí, že separatisté mají na svědomí životy desítek civilistů a příslušníků bezpečnostních složek, ale neuvádí žádné oficiální počty civilistů a separatistů, které zabily vládní síly.

gabreta ( 17. února 2020 12:23 )

No teď zjišťujou, jestli je tam dostatek nerostného bohatství a jestli se jim vyplatí tam jít šířit demokracii a "svobodu"!!!

zada ( 17. února 2020 11:02 )

A kde je chrabrá amícká armáda, aby to tam "srovnala" jako jinde ve světě?!? Nepěstuje se tam asi "koka" tak na to dlabou.

Zhnusen-Dobou ( 17. února 2020 10:44 )

Co se deje tam je mi uplně jedno!
Můzou jim pomoct třeba milion chcanek...

Zobrazit celou diskusi