Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brigitte je pro Macrona poklad: První dáma umí prezidentovi i vyčinit, řekl poslanec

Autor: Darina Jíchová - 
13. února 2020
20:00

Francouzský poslanec Patrick Vignal ze strany prezidenta Emmanuela Macrona (42) En Marche! (EM) zmínil, jakou roli v Macronově vládě hraje první dáma Brigitte Macronová (66). „Za dvanáct let jejich manželství se pro něj stala nepostradatelnou,“ nechal se slyšet politik. I další se shodují, že Macronová je prezidentův hlavní „spojenec, důvěrník a rádce“, uvedl francouzský magazín Gala.

Téměř každý článek, který se zmiňuje o Macronové, neopomene připomenout její věk a její vliv na manžela. Prezidentovi podle Vignala jeho manželka nabízí zpětnou vazbu na každé jeho rozhodnutí. První dáma pro svého muže rozhodně nemá jen chválu, když je třeba, umí mu podle Vignala „pořádně vyčinit“.

Macronová: Neprodloužit rodičovskou po smrti dítěte byla chyba

Macronovi letos v říjnu oslaví „krajkovou svatbu“, uplyne tedy 13 let od chvíle, kdy se pár, který dělí věkový rozdíl 25 let, bral. Tvoří silnou dvojici a prezident se několikrát nechal slyšet, že by bez Macronové „nebyl ničím“, jeho manželka zase mnohokrát zopakovala, že si je „vědoma jeho arogance“.

První dáma tento týden ukázala, že ne vždy souhlasí s politikou svého muže. Ve středu 12. února vystoupila v rozhovoru pro stanici RTL, za chybu označila například rozhodnutí Macronovy strany EM, která v minulém týdnu odmítla návrh na prodloužení speciální rodičovské dovolené při ztrátě dítěte.

Macronová poskytla rozhovor RTL:

Chybu uznali i politici a nyní se snaží prosadit vlastní novelu, podle níž by rodiče, kterým zemřel potomek, měli nárok na 15 dnů placeného volna, v současnosti mají k dispozici pětidenní volno.

Prezident: Ukažte lidskost

Původní návrh, který předložilo hnutí UDI-Agir, se dožadovalo prodloužení z 5 na 12 dní. Poslanci EM ale možnost rychle smetli ze stolu. Kritiku sklidili nejen od veřejnosti, ale i od samotného Macrona, který své straníky vyzval, aby „ukázali trochu lidskosti“. Vignal se domnívá, že prezidentova kritika vzešla z reakce Macronové.

„Lidé za mnou často chodí se stížnostmi, ať už přímo na manželova rozhodnutí, nebo na něco, co udělala jeho strana. Všechno mu zopakuju a diskutujeme o tom spolu, jsme k sobě upřímní a on je vždy otevřený debatě,“ prohlásila během rozhovoru.

„Macronová to dělá dobře“

„Ženy mají skvělou intuici, jsou schopné předvídat různé věci. Brigitte Macronová to dělá dobře, už několikrát prokázala, že tuto vlastnost skvěle ovládá,“ prohlásil Vignal. „Všichni potřebujeme být obklopeni lidmi, kteří nás milují. Pro ty, kteří jsou u moci, to platí dvojnásob, potřebujeme, aby nám říkali věci na rovinu,“ dodal politik.

Pollo ( 14. února 2020 02:40 )

Poklad? Spíš starožitost.

Zobrazit celou diskusi