Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zázrak v Turecku: Záchranáři vyprostili 24 hodin o zemětřesení holčičku (2), bojují ale s časem

Aktualizováno -
25. ledna 2020
21:50
Autor: ČTK, kal, Darina Jíchová - 
24. ledna 2020
21:15

Zemětřesení, které v pátek večer postihlo východ Turecka, má už 29 obětí a dalších téměř 1500 osob při něm utrpělo zrnění. Informovala o tom dnes večer agentura Anadolu. Podle ní se záchranářům dosud podařilo z trosek vyprostit 43 lidí, včetně 2,5 leté holčičky po celých 24 hodinách od neštěstí. Postiženou oblast v provincii Elazig navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Záchranné práce pokračovaly celý den. Například po 15 hodinách od zemětřesení vyprostili záchranáři ze sutin těhotnou ženu, další mladou dívku dostali z trosek po 17 hodinách a celých 24 hodin trvalo než našli a vyprostili dvouapůlletou holčičku ze zříceného domu, nyní se snaží vyhrabat ze sutin její matku.

Záchranáři bojují s časem, v oblasti je totiž chladné počasí, v noci tam bylo až minus osm stupňů Celsia. 

Nejpostiženější je město Sivrice. „Zemřeli tady lidé i zvířata. Naše rodina strávila noc kolem ohně pod dekami. Náš dům spadl a nemáme kam jít,“ řekl muž jménem Sinasi, jehož citovala agentura Reuters.

Po zemětřesení v Turecku umírali lidé (24. 1. 2020) Po zemětřesení v Turecku umírali lidé (24. 1. 2020) | Reuters

Chvění země zaznamenali lidé také v sousední Sýrii a slabé otřesy jsou hlášeny z Íránu a Libanonu.

Hrozí další otřesy

Turecko vyhlásilo opatření na celonárodní úrovni, ale nežádá o zahraniční pomoc. Do pátracích operací jsou zapojena bezpilotní letadla a záchranářské práce se koordinují mezi jednotlivými provinciemi.

Agentura pro mimořádné situace vyzvala občany, aby nevstupovali do poškozených domů, protože stále hrozí následné otřesy. V nejvíc postižených oblastech byli lidé ubytováni v tělocvičnách a do těchto míst mají být poslány přikrývky i stany.

Turecko má za sebou četná zemětřesení. Při tom, které zemi zasáhlo v roce 1999, přišlo o život přes 17.000 lidí. Otřesy měly tehdy sílu 7,6 stupně a bez střechy nad hlavou se ocitlo půl milionu lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi