Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Paříž ochromila obří demonstrace. Zavřeno má Eiffelovka, vlaky a nadzemka stojí

Autor: ČTK, tsv - 
24. ledna 2020
12:41

Eiffelova věž, jedna z hlavních turistických atrakcí Paříže, má dnes zavřeno. Část zaměstnanců se podle listu Le Parisien přidala ke stávce pořádané odbory po celé zemi kvůli tomu, že vláda bude dnes projednávat kontroverzní návrh důchodové reformy prezidenta Emmanuela Macrona. V centru Paříže se schází demonstrace, protesty se podle deníku konají také v Toulouse, Marseille či přístavním městě Le Havre.

Dopravní odbory nachystaly nové vyhrocení již přes 50 dní trvající stávky, jež se v posledních dnech poněkud utišila. Dojíždějící do práce v metropoli se tak znovu potýkali s výpadkem příměstských vlaků a pařížské podzemky.

Francouzská vláda chce už v únoru předložit parlamentu plán, který by umožnil přechod na univerzální, „bodový“ penzijní systém. Ten současný, který zahrnuje 42 speciálních režimů s výhodami pro jisté skupiny, považuje za příliš komplikovaný a nespravedlivý. S reformou kromě zaměstnanců železnic a městských dopravních podniků nesouhlasí také učitelé, policisté, hasiči, justiční pracovníci či zaměstnanci kulturních institucí.

Macron považuje změny v penzijním systému za klíčové pro svůj plán přizpůsobit Francii globalizované ekonomice 21. století. Tvrdí, že dosavadní systém je nespravedlivý, zastaralý a příliš nákladný pro zemi. Odbory ale namítají, že nový systém ohrožuje těžce vybojovaná práva pracujících a ublíží nejchudším.

Zobrazit celou diskusi