Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stávku doktorů ukončil miliardář: Zaplatí jim trojnásobek platu i cesty do práce

Autor: ČTK, sova - 
22. ledna 2020
19:05

Zimbabwští doktoři se po více než čtyřech měsících rozhodli ukončit stávku za vyšší platy. Stalo se tak poté, co jim telekomunikační magnát a miliardář Strive Masiyiwa nabídl vyplacení trojnásobku měsíční mzdy a dopravu do práce, píše zpravodajský server BBC.

Kvůli vysoké inflaci a špatné hospodářské situaci v Zimbabwe klesají mzdy. Většina ze stávkujících doktorů si měsíčně přišla na ekvivalent 100 amerických dolarů (2300 korun). Neměli tedy dostatek peněz ani na to, aby se dostali do práce - plná nádrž benzinu stojí v Zimbabwe okolo 80 dolarů (1900 korun).

Masiyiwa, který žije v Londýně, lékařům slíbil vyplatit 300 dolarů (6900 korun) skrz fond, ze kterého také zajistí výdaje na dopravu. Fond má fungovat šest měsíců - není tedy jasné, co bude po uplynutí této doby následovat, poznamenává BBC.

Zdravotní systém na lopatkách a hyperinflace

Stávka zásadně destabilizovala zdravotní systém této jihoafrické země, uvádí sdružení lékařů, kteří díky lepším platovým podmínkám do stávky nešli a naopak protest nazvali „tichou genocidou“. Kolik lidí kvůli nedostatku zdravotnického personálu přišlo o život, však není jasné.

Míra inflace je nyní v Zimbabwe nejvyšší od roku 2009, kdy kvůli hyperinflaci, jež dosáhla 500 miliard procent, země opustila vlastní měnu a přijala jako oficiální platidlo americký dolar a další zahraniční měny.

Vláda ale na konci května 2019 náhle zakázala platby v zahraničních měnách a jediným oficiálním platidlem se stal nový zimbabwský dolar. Jeho hodnota však od té doby opět rychle klesá, prudce naopak rostou ceny základních potravin, je nedostatek chleba, pohonných hmot a léků.

Super Duper ( 22. ledna 2020 19:32 )

Manir55:Mně to zajímá chci je v Česku.

Zobrazit celou diskusi