Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Rusku končí vláda. Medveděv oznámil rezignaci, vystřídat ho má exšéf berňáků

Aktualizováno -
15. ledna 2020
19:06
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. ledna 2020
14:47

Ruský premiér Dmitrij Medveděv podle agentury TASS předal prezidentovi Vladimirovi Putinovi svou rezignaci, společně s ním odstoupila celá vláda. Medveděv složil funkci krátce potom, co Putin pronesl každoroční poselství, ve kterém oznámil možnou změnu ústavy a státního zřízení Ruska. O odstoupení vlády předem podle ruské redakce BBC nevěděli ani její členové, šlo o „naprosté překvapení“.  Na nového předsedu vlády Putin navrhl Michaila Mišustina. Podle agentury TASS to oznámila tisková služba Kremlu. Mišustin od roku 2010 řídil ruskou daňovou správu. 

Tento krok podle agentury AP naznačuje Putinův záměr nachystat si pro sebe novou mocenskou pozici, až mu skončí nynější mandát hlavy státu. „Předávání moci začalo,“ shodují se i ruští politologové, oslovení deníkem Vedomosti.

Novým premiérem by se podle agentury Reuters mohl stát například moskevský starosta Sergej Sobjanin, ministr hospodářství Maxim Oreškin anebo ministr energetiky Alexandr Novak.

Premiér Medveděv má za správné podat demisi vlády na pozadí návrhu ústavních změn, které dnes předložil Putin. Prezidentův návrh podle Medveděva představuje významný zásah do fungování země a rovnováhy moci. „V tomto kontextu je zjevné, že jako vláda musíme poskytnout prezidentu naší země možnost přijmout všechna nezbytná rozhodnutí,“ řekl premiér.

Prezident Medveděvovu rezignaci přijal a poděkoval mu za jeho práci, následně jeho kabinet požádal, aby do sestavení nové vlády nadále plnil své funkce. „Rád bych vám poděkoval za všechno, co jste udělal. S výsledky vašeho kabinetu jsem spokojený, ne všechny úkoly vlády byly splněny, ale ne všechno vždycky dopadne, jak chceme,“ reagoval Putin na demisi vlády.

Putin Medveděvovi nabídl novou funkci místopředsedy bezpečnostní rady státu, aby se v budoucnu věnoval bezpečnosti a obranyschopnosti země. V radě, které Putin předsedá, byl premiér dosud jedním z jedenácti stálých členů. Ze zpráv ruských agentur zatím není jednoznačně zřejmé, zda Medveděv bude i v nové vládě.

Rubl po ohlášení demise vlády klesl na týdenní minimum, uvedl list Kommersant.

Premiérem má být exšéf berňáku

Kandidaturou v zahraničí málo známého Mišustina, který od roku 2010 řídil ruskou federální daňovou správu, se bude již ve čtvrtek zabývat dolní parlamentní komora Státní duma.

Mišustin podle ruských agentur večer přijel do sídla dolní komory parlamentu, kde se sešel s jejím vedením. O něco později pak tisková služba Státní dumy oznámila, že během čtvrtečního dopoledne se Mišustin setká se všemi parlamentními frakcemi a týž den později se pak bude jeho kandidaturou zabývat plenární zasedání sněmovny.

Není jasné, zda hned ve čtvrtek dolní komora nominaci Mišustina schválí. Málokdo však pochybuje o tom, že by poslanci Putinův návrh neschválili.

Mluvčí poslanecké frakce vládní strany Jednotné Rusko Sergej Něverov zdůraznil, že nového předsedu vlády je nezbytné schválit co nejrychleji. „Všechny úkoly, které označil prezident ve svém dnešním poselství (o stavu ruské federace), vyžadují co nejrychlejší řešení. Zejména jsou nezbytné úpravy ve federálním rozpočtu na nynější rok k zahájení výplat sociálních dávek určených na podporu rodin. Lidé na to čekají,“ řekl v této souvislosti Něverov.

Putin chce vložit moc do rukou dumy

Putin v dnešním poselství o stavu země navrhl ústavní změny, které by Státní dumě, dolní komoře parlamentu, daly právo nejen schvalovat jmenování premiéra a členů vlády, ale i potvrzovat jejich nominaci. Změny v ústavě by Rusové podle prezidenta měli schválit v referendu.

Stávající vláda vznikla předloni v květnu poté, co se Putin formálně znovu ujal funkce hlavy státu, po znovuzvolení na dalších šest let v březnu 2018.

 

 

.tg.bb ( 15. ledna 2020 21:01 )

Odstupujú, odstupujú, ale odstúpiť sa im akosi nedarí...

Kazin ( 15. ledna 2020 18:54 )

A už zase debylita Čechů nabírá na obrátkách. Rusko vadí Němcům do zadku lezou, ale co se divit Češi udavači a to jim zůstalo. Ještě, že Slováci mají hrdost. A co se týče Rusů jen aby jste se ještě ne***y v klidu bych se postavil na jejich stranu a to Jsem Čech jak poleno.

voqht ( 15. ledna 2020 17:24 )

8 jde zdrcena od Dyka kde zecmarala s prevleky celou stranu

voqht ( 15. ledna 2020 17:22 )

nebo Mynare,tam se to uz sype nejdlej ma 12+3 roky domovinu v Kremlu

voqht ( 15. ledna 2020 17:19 )

vsude se koryt drzi, Medvedev by si to nedovolil to meli s Vladikem dojednane i trafiku na oko,uvidi se co za tim bude vic

Zobrazit celou diskusi