Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Iráčané si vymysleli úder na milice? Armáda popřela nálet na zdravotnický konvoj

Aktualizováno -
4. ledna 2020
08:41
Autor: ČTK - 
4. ledna 2020
07:43

Irácká armáda dnes popřela, že se oblast u vojenské základny Tádží severně od Bagdádu stala dějištěm leteckého útoku na zdravotnický konvoj. Informuje o tom agentura Reuters. Irácké Lidové mobilizační síly (PMF), milice podporované Íránem, dříve uvedly, že konvoj zdravotníků se stal terčem náletu. Později však vydaly další prohlášení, podle kterého se v Tádží žádný zdravotnický konvoj cílem leteckého útoku nestal. Původně agentury přinesly s odvoláním na zdroj v irácké armádě zprávu o šesti zabitých a třech vážně zraněných. 

Zprávy přišly jen den poté, co americký raketový útok v iráckém hlavním městě zabil klíčového íránského generála Kásema Sulejmáního. Některá média původně naznačovala, že i za novým úderem stojí Spojené státy.

Od události se ale následně distancovala mezinárodní koalice vedená USA, která bojuje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Fakt: Koalice v posledních dnech nepodnikla letecké údery poblíž základny Tádží (severně od Bagdádu),“ uvedl na twitteru mluvčí koalice.

Nejnovější útok zřejmě kolem 01:00 místního času (23:00 SEČ) zasáhl konvoj s příslušníky takzvaných Lidových mobilizačních sil (PMF). Ty jsou součástí irácké armády a sdružují milice, z nichž mnohé podléhají íránskému vlivu.

Podle zdroje Reuters zůstala po incidentu u vojenské základny Tádží dvě zničená vozidla a šest ohořelých mrtvol. Totožnost zabitých nebyla ihned zřejmá, řekl AP nejmenovaný irácký představitel.

PMF v prohlášení potvrdily, že se jejich konvoj stal terčem náletu, a odmítly, že by při tom přišel o život některý z předních představitelů organizace. „Prvotní informace potvrzují, že úder zasáhl konvoj zdravotníků Lidových mobilizačních sil,“ citoval z komuniké Reuters. Při americké operaci z noci na pátek byl mezi mrtvými také zástupce velitele PMF Abú Mahdí Muhandis.

Irák v posledních dnech zažívá sérii nejrůznějších bezpečnostních incidentů. Na přelomu roku napadl americkou ambasádu v Bagdádu dav demonstrantů pobouřených předchozím náletem USA, při kterém přišlo o život 25 členů jedné ze šíitských iráckých milicí. Američané zase reagovali na raketový útok na iráckou vojenskou základnu, který 27. prosince zabil i jednoho amerického civilistu.

zlymikes ( 4. ledna 2020 08:24 )

mezinárodní koalice vedená USA - a vida, to máme nějaký další pakt mimo OSN,NATO ,EU ,který přímo podléhá zrzavému Trampovi. Ještě že ne Minářovi.

Zobrazit celou diskusi