Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Laviny zasypaly horolezce i lyžaře. V Alpách hrozí extrémní nebezpečí, varují záchranáři

Aktualizováno -
26. prosince 2019
19:18
Autor: ČTK - 
26. prosince 2019
13:30

V lyžařském středisku v rakouských Korutanech se dnes utrhla lavina, pod kterou skončili nejméně čtyři lidé. Všem se podařilo vyprostit, po dalších možných zavalených záchranáři pátrají, uvedla podle agentury APA policie. Lavina dnes spadla také ve švýcarském resortu Andermatt, kde horská služba rovněž zorganizovala rozsáhlé pátrání kvůli obavám, že masa sněhu zasypala lyžaře. Nalezeni s lehkými zraněními byli nakonec dva lidé. Neštěstí v horách dnes ohlásila také Itálie, kde od středy zahynuli tři horolezci.

V korutanském Ankogelu se lavina utrhla mimo zajištěné sjezdovky, svědkyně události podle APA oznámila dva zasypané. Během záchranné operace se uvolnila druhá lavina. Jeden ze svědků poté nahlásil, že viděl možná až čtyři lyžaře, které sníh pohltil. Následně oblast postihla ještě třetí lavina, která se dostala až na sjezdovku.

První lavina zasypala po pás čtyři lyžaře, většina z nich se dokázala vyprostit sama. Záchranáři v místě druhé laviny žádné zasypané neobjevili, předchozí hlášení svědka se tak nepotvrdilo. Záchranáři ještě kontrolují třetí místo u sjezdovky.

Provozovatel střediska v Ankogelu uvedl, že lavinu vyvolala dvojice lyžařů, která sjížděla svah ve volném terénu mimo zajištěnou sjezdovku.

Pátrání po lyžařích ve Švýcarsku. Pátrání po lyžařích ve Švýcarsku. | ČTK

V Andermattu ve švýcarském kantonu Uri, kde platí kritická lavinová situace, skončili pod pod sněhovým závalem dva lidé. Na místě horská služba uspořádala velké pátrání, nasazeni byli i psi, kteří jsou schopní člověka pod masou sněhu najít. Lavina o rozměru zhruba 20 krát 50 metrů zasáhla i sjezdovku.

Ve střední Itálii dnes při výstupu na masiv Gran Sasso zahynuli dva horolezci, kteří se při cestě na vrchol zřítili. Ve středu zde zahynula pod lavinou Italka při pokusu zdolat horu Corno Grande, která je nejvyšším vrcholem Apeninského poloostrova.

Zobrazit celou diskusi