Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec cesty „spratka“ Grety: Seděla na zemi jen chvíli? Jela 1. třídou, tvrdí dopravce

Aktualizováno -
15. prosince 2019
20:58
Autor: ČTK - 
14. prosince 2019
23:27

Greta Thunbergová jela domů. „Konečně,“ napsala na twitteru a sdílela fotku z německého vlaku. Má za sebou dlouhou cestu - přes Atlantik lodí do USA a Kanady, pak na katamaránu zpět do Evropy. Na klimatickou konferenci v Madridu, na protesty v Turíně. Nyní se vydala do rodného Švédska. Stráví tam i Vánoce. Osobnost roku podle časopisu Time přiznává, že si potřebuje i odpočinout. A omluvila se za svůj výrok o postavení politiků ke zdi.

Švédská ekologická aktivistka se vrátila domů - a protože odmítá cestovat letadlem kvůli emisím znečišťujícím ovzduší, nastoupila do vlaku. Neudělala při tom dvakrát dobrou reklamu německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB), když zveřejnila fotografii, jak sedí přitom na podlaze rychlíku obklopená zavazadly.

„Cestuji narvanými vlaky přes Německo,“ napsala na twitteru 16letá Thunbergová k snímku. „Deutsche Bahn - i když jsem ateista, modlím se za tebe,“ vzkázal dívce jistý uživatel této sociální sítě. „Očekávej zpoždění,“ upozornil ji někdo jiný.

Dopravce: Usadili ji do 1. třídy

Německý železniční dopravce ale dnes kontroval upozorněním, že mladá Švédka přinejmenším část své cesty v rychlíku ICE 74 strávila na sedadle první třídy. Naprosté pohodlí podle DB měla na trati mezi Kasselem a Hamburkem poté, co jí průvodčí pomohl se usadit na rezervované místo.

„Milá Greto, děkujeme, že nás železničáře podporuješ v boji proti klimatickým změnám!... Ještě hezčí by ale bylo, kdybys dodala i zprávu o tom, jak přátelsky a povolaně tě náš tým dokázal usadit na tvé místo v první třídě,“ napsala firma na twitteru.

Pehe: Chtějí ji ukřižovat

A Greta se rázem stala opět terčem kritiky. Ta to, že sezení na zemi bylo údajně jen akcí jejího PR týmu.

„Leckdo se evidentně domnívá, že když nachytá Gretu na švestkách (třeba že jezdi v Německu vlakem první třídou a ještě si stěžuje), klimatická krize se stane jen přeludem umanuté, chybující dívky. Bohužel nestane. Greta je jen posel. A takové chce čás společnosti vždy ukřižovat,“ má však jasno politolog JIří Pehe.

Greta: Závisí na nás zítřek mladých generací

Greta se v pátek připojila v severoitalském Turíně ke studentskému shromáždění uspořádaném v rámci kampaně Pátky pro budoucnost (Fridays for Future). Studenti chtějí vládu přinutit k účinnějšímu omezení uhlíkových emisí. Thunbergová řekla, že příští desetiletí bude pro ochranu klimatu zásadní.

Švédka, již tento týden časopis Time vybral za osobnost roku, do Itálie dorazila z Madridu vlakem a autem. V Madridu byla na konferenci o ochraně klimatu (COP25), která ještě neskončila a účastníci se zatím v hlavních bodech nedohodli.

„Musíme dále bránit tuto planetu, jiná možnost není. Závisí na nás zítřek mladých generací. Za necelé tři týdny vstoupíme do velmi důležitého nového desetiletí,“ řekla Thunbergová v Turíně.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Podle ní vývoj v příštích deseti letech ovlivní život generace její, jejích dětí i vnuků. „Proto je rok 2020 rokem činu, rokem, v němž vlivem naší aktivity budou sníženy emise. Musíme být jednotní,“ volala Thunbergová na shromáždění.

Novinářům řekla, že si potřebuje odpočinout. „O Vánocích budu doma a pak si vezmu volno... Nelze stále pracovat a neodpočinout si. Nebudu potřebovat moc času na to, abych mohla znovu začít,“ uvedla.

Omluvila se za tvrdá slova o politicích

A že patrně ča na odpočinek skutečně potřebuje. Greta totiž na twitteru zmírnila svou brutální výzvu - s odkazem na údajnou nepřesnost překladu.

„Světoví vůdci se snaží vyhnout odpovědnosti, a my jim v tom musíme zabránit. Postavíme je ke zdi, a pak budou muset ochránit naši budoucnost,“ prohlásila Thunbergová v pátek v projevu na studentském protestu v italském Turíně.

Na twitteru pak vysvětlila, že ve švédštině, jejím rodném jazyku, je výraz mírnější a neznamená smrt před popravčí četou. „Ve švédštině to znamená pohnat k odpovědnosti. Pochopitelně se omlouvám, pokud to někdo pochopil špatně. Nemohu než zdůraznit, že jsme proti jakémukoli násilí. Je to samozřejmé, ale musím to říct,“ uvedla na sociální síti a dodala: „Tak to dopadá, když improvizujete v cizí řeči.“ 

Matka pěvkyně, otec herec a mladší sestra

Aktivistka pochází z prominentního prostředí, její maminka je operní pěvkyně Malena Ernmanová a otec Svante Thunberg herec. Ten se jmenuje po jednom ze svých předků, který v roce 1903 obdržel Nobelovu cenu za chemii a už v roce 1896 zmiňoval teorii, podle níž oxid uhličitý může způsobovat oteplování planety. Thunbergová má mladší sestru Beatu.

Greta Thunbergová se svou mladší sestrou Beatou Greta Thunbergová se svou mladší sestrou Beatou | Facebook

O problému s oteplováním planety, jež by mohlo trvale poškodit životní prostředí, se Thunbergová dozvěděla ve třetí třídě. Kvůli tomu se u ní vyvinula silná deprese. Později jí lékaři diagnostikovali Aspergerův syndrom - lehkou formu autismu, která mimo jiné ztěžuje vytváření sociálních kontaktů.

Matka aktivistky Grety Thunbergové Malena Ernmanová Matka aktivistky Grety Thunbergové Malena Ernmanová | Instagram Maleny Ernmanové

Dlouhá cesta a označení za „spratka“

Greta má nyní za sebou perné období. Po vystoupení v USA ji označovali leckde za „hysterku“ kvůli jejímu emotivnímu projevu na shromáždění OSN. „Jak jste mohli? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství,“ prohlásila v USA mimo jiné Thunbergová třesoucím se hlasem.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro ji nedávno označil pro změnu za „spratka“.

Švédka loni zahájila páteční protesty před švédským parlamentem, a dala tak podnět k protestům zaměřeným na nedostatečnou ochranu klimatu.

„Vzrušuje nás, že spolu s námi tu protestuje Greta. Chceme naše cíle vysvětlit komukoli a zvát kohokoli na pravidelné páteční akce v Turíně,“ řekla italská aktivistka Elena Costaová.

Alternativní nobelovka

Thunbergová letos také získala alternativní Nobelovu cenu, jak bývá nazývána Cena za správný život (Right Livelihood Award). Při slavnostním udílení minulou středu si cenu osobně nepřevzala, protože se právě účastnila klimatického summitu v Madridu.

Na tomto summitu Thunbergová přečetla manifest, jež vytvořila spolu s dalšími dvěma aktivistkami, kterými jsou její německá kolegyně Luisa Neubauerová a španělská koordinátorka pátečních studentských demonstrací Angela Valenzuelaová. V manifestu představily požadavky směřující ke snížení emisní zátěže planety.

rezacek ( 29. prosince 2019 23:04 )

Takže tahle nemocná holčička teď bude dělat kulturní vložku na každé jen trochu větší schůzi?

ahojky ( 16. prosince 2019 12:50 )

Ten její fanatismus mi připomíná jednoho pána. Takového tmavovlasého s knírkem a patkou na stranu.

ahojky ( 16. prosince 2019 12:47 )

Ten její fanatismus mi připomíná jednoho pána. Takového tmavovlasého s knírkem a patkou na stranu.

AliceNovakova3 ( 16. prosince 2019 08:49 )

SVĚT SE V P...L OBRACÍ!!!

fido2 ( 16. prosince 2019 00:58 )

Doufám, že to vyhraje nakonec komunismus....

Zobrazit celou diskusi