Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Italský Okamura zneužíval vládní letadla a vrtulníky? Salvini hájí svých 35 letů

Autor: ČTK, sova - 
12. prosince 2019
21:24

Prokuratura v Římě začala vyšetřovat šéfa protiimigrační Ligy Mattea Salviniho, zda nezneužíval státní letadla. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek řekl nejmenovaný justiční zdroj. Vyšetřování se týká 35 letů letadlem a vrtulníkem, které Salvini podnikl ještě v dobách, kdy v předchozí vládě zastával post ministra vnitra. Tento kabinet padl poté, co jeho Liga přešla do opozice.

Reuters připomíná, že italští ministři mohou létat státními letouny tehdy, když to souvisí s výkonem jejich funkce, ne však v rámci stranických kampaní. Právě z toho vyšetřovatelé Salviniho podezřívají. Měsíce cestoval po Itálii, přičemž často spojoval akce související s postem ve vládě se stranickými shromážděními.

„Dočetl jsem se, že je proti mně vedeno vyšetřování,“ řekl Salvini poté, co o věci napsala italská média. „Všechny moje státní lety jsem podnikl z úředních důvodů... Nikdy jsem takto nelétal na dovolenou jako jiní politici,“ uvedl.

Odmítl migranty z lodi, prý zneužil pravomoci

Současné vyšetřování podle Reuters zřejmě nebude mít žádný vliv na pozice Salviniho Ligy, která je s přibližně třicetiprocentní podporou nejoblíbenější stranou v Itálii.

Problémy se zákonem provázejí Salviniho a Ligu už měsíce. V únoru, kdy byl Salvini ještě ministrem, se komise Senátu vyslovila proti jeho vydání soudu kvůli kauze lodi Diciotti. Salvini loni v srpnu z pozice šéfa resortu vnitra odmítl nechat z této lodi italské pobřežní stráže vystoupit 150 migrantů a prokuratura to označila za nezákonné zadržení osob a zneužití pravomocí.

Předseda italské Ligy Severu Matteo Salvini Předseda italské Ligy Severu Matteo Salvini | Reuters

V úterý policie prohledala kanceláře regionální vlády v Lombardii a firem napojených na Ligu v rámci vyšetřování týkajícího se praní špinavých peněz v souvislosti se soudním rozhodnutím, že Liga musí vrátit státu 49 milionů eur. Prokuratura také vyšetřuje možnou mezinárodní korupci poté, co média přinesla informace o tom, že Liga se snažila vydělat miliony eur pomocí tajné smlouvy o dodávkách ruské ropy.

farmer ( 13. prosince 2019 14:29 )

Dalo se to čekat, snahy neomarxistickych šášů z EU o umlčení odpůrců je zcela evidentní.

Zdenek Mencler ( 13. prosince 2019 07:56 )

Jak zneužil,byl přece ministr vnitra. Pane redaktorem,kdyby jste se zeptal 1000 obyčejných italských voličů,tak Vám do jednoho potvrdí,že volí Salviniho. Je to to samé Vaše plácání,jak o Velké Británii,kdo vyhraje a tak. Dehonestovani pravicových politiku. Salvini a to si uvědomte,je za pár měsíců nový ministersky předseda Itálie.

Zobrazit celou diskusi