Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Teroristé zaútočili na armádní základnu. V Nigeru zemřelo přes 70 vojáků

Autor: ČTK, ČTK - 
11. prosince 2019
21:48

Při úterním útoku ozbrojenců na armádní pozici na západě Nigeru přišlo o život 71 vojáků. Předchozí zprávy agentur večer potvrdilo nigerské ministerstvo obrany. Podle něj bylo také při útoku 12 vojáků zraněno a několik dalších se pohřešuje. Jde o nejtěžší ztráty nigerijských ozbrojených sil za poslední roky. Jak velká byla skupina útočníků a jaké měla cíle, ale zatím není jasné. V minulosti se k útoku na stejném místě přihlásila organizace Islámský stát (ISIS).

Armáda oznámila, že cílem útoku byl post v oblasti Inates, která leží v blízkosti malijské hranice. Útočníci přijeli v desetičlenných a menších skupinách na motocyklech. Obklíčili základnu a zaútočili na ni (v úterý) v 19:25 místního času i SEČ, uvedly zdroje agentur.

Útok byl nakonec odražen, ozbrojenci také ztratili několik desítek mužů, ale na místo musely být přizvány armádní posily. „Teroristé ostřelovali základnu minomety a granáty. Oběti zemřely hlavně při explozích munice a pohonných hmot,“ sdělil bezpečnostní zdroj agentury AFP.

Silně ozbrojení útočníci nejspíš přijeli z Mali. Totéž místo bylo cílem útoku také 1. července a o život tehdy přišlo 18 nigerských vojáků. K akci se tehdy přihlásili teroristé z ISIS.

Úřad prezidenta Mahamadoua Issoufoua oznámil, že prezident předčasně ukončil účast na bezpečnostní konferenci v Egyptě a vrací se kvůli útoku domů.

Chudý Niger je stejně jako okolní státy Mali a Burkina Faso útočištěm islamistických radikálů, kteří působí na západě Afriky. Jihovýchod Nigeru sužují rovněž výpady nigerijské radikální organizace Boko Haram.

Zobrazit celou diskusi