Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Předvolební“ vichřice se prohnala přes Británii. Zdemolovala policejní vůz a strhla jeřáb

Autor: Darina Jíchová - 
11. prosince 2019
20:11

Přes Anglii a Skotsko se prohnala vichřice, vítr dosahoval síly 160 kilometrů za hodinu, nápor živlu pokračuje dál. Na ohroženém území platí žlutý výstražný stupeň, meteorologové varovali nejen před větrem, ale také před přívalovými dešti, které na řadě míst v úterý způsobily bleskové povodně. Vichřice napáchala řadu škod a zkomplikovala vlakovou a leteckou dopravu. Policista zůstal v šoku zírat, jak vítr strhl kamion a mrštil jím proti jeho vozu, uvedl deník Daily Mail.

Na dálnici mezi skotským Haddingtonem a Dunbarem včera zasahoval jeden ze strážníků, už když přijížděl, věděl, že situace je drastická. Vichřice si s naloženými kamiony pohrávala jako s hračkami. Zaparkoval a vyšel pomáhat řidičům, aby zabránil dalším nehodám. To, že vystoupil z vozu, mu zachránilo život. Jeho kolegové na služebně jen vyděšeně přes kamery sledovali, jak se kamion svalil na kapotu auta.

„Seržant Eason zachoval klid, zavolal přes vysílačku a oznámil, že budeme muset uzavřít dálnici A1, protože mu na autě právě přistál kamion. Zrovna včera jsem ho vyleštil, řekl mi. Vtipkoval, ale jen o chlup unikl jisté smrti,“ komentoval událost šéf skotské policie Stewart Carle. „Byl jsem ve větším šoku než on, málem jsem se polil čajem. Řekl jsem mu ale, ať je v klidu, že auto je pět let staré,“ policisté se snažili nepanikařit.

Spěšná evakuace studentů

K podobnému incidentu došlo také v kampusu univerzity v anglickém Kingstonu. Tam se na jednu z budov zřítil průmyslový jeřáb. Studentská unie oznámila, že část studentů a zaměstnanců univerzity byla preventivně evakuována, na místě zasahovaly 4 hasičské jednotky, nikdo naštěstí nebyl zraněn. Podle rektora se nejednalo přímo o univerzitní budovu, ale o jeden ze soukromých developerských projektů.

„Záchranáři a hasiči jsou na místě, nemáme žádné zprávy o zraněných osobách, evakuováni byli studenti a zaměstnanci nedaleké univerzity, stejně tak obyvatelé sousedních budov,“ sdělil tisku policejní mluvčí.

Nepřízeň počasí potrvá i přes volby

Výstraha meteorologů potrvá do odvolání, k větru a dešti se může přidat i krupobití a námraza. Upozornili také na popadané stromy, které na některých místech komplikovaly pozemní dopravu, některé silnice byly zcela neprůjezdné. Řada domácností zůstala bez proudu, jeho dodávky byly ale záhy obnoveny.

„Špatné počasí přetrvá do volebního čtvrtku, bude mokro a větrno. Teploty začnou klesat z 9 stupňů na čtyři. Můžeme se připravit na další vichřici, uvidíme, zda bude natolik silná, aby si zasloužila jméno,“ prohlásil meteorolog Alex Burkill.

Skoti neztrácejí smysl pro humor

Se záplavami a komplikacemi v dopravě se potýkali také obyvatelé skotského města Strathaven, někteří lidé to ale vzali s humorem. „Ulice Sandford Road je autem neprůjezdná, ale je sjízdná na kanoi,“ napsal na svém facebooku Tam McEwan a sdílel video, jak se po jindy rušné cestě plaví na lodi.

McEwan se okamžitě stal hitem internetu. „Vypadá to jako sranda, musím to taky zkusit. Kde máš espézetku?“ uváděli lidé do komentářů. K jeho plavbě se vyjádřil i policejní šéf Carle. „Kanoista uprostřed chaosu ve Strathavenu, hm, vypadá to na pokutku, není připoután,“ napsal na svém twitteru.

Zobrazit celou diskusi