Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šaman šel „vymítat démona“ Putina. Znovu skončil ve vězení, „čapli“ ho už cestou do Moskvy

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. prosince 2019
21:04

Ruští policisté zatkli v Jakutsku šamana Alexandra Gabyševa, který se vydal už podruhé pěšky do Moskvy s cílem „vypudit prezidenta Vladimira Putina“. Informoval o tom server Novaja gazeta. Policisté Gabyševa zadrželi u dálnice a oficiální důvod zatčení zatím není znám.

Gabyšev se poprvé na pochod proti Putinovi vydal v březnu. Měl v úmyslu urazit 8 tisíc kilometrů a do hlavního města dojít v roce 2021. O Putinovi po cestě hovořil jako o démonovi. V září byl zatčen a čekalo ho psychiatrické vyšetření.

Pře o šamanovo duševní zdraví

Podle stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) dospěli psychiatři v Jakutsku k názoru, že Gabyšev je duševně nestabilní a neodpovídá za své činy. Gabyševovi právníci s tím nesouhlasili a požádali o vyšetření nezávislými odborníky. Advokáti se obávali, že jejich klient bude podroben nucené léčbě. Nezávislí experti se domnívají, že Gabyšev je duševně v pořádku a nepotřebuje se léčit na psychiatrické klinice. Muž nebyl z ničeho obviněn.

Při první cestě Gabyševova „sláva“ postupně rostla a o šamana se zajímalo stále více lidí. Když v červenci dorazil do jihoruské Čity, sešlo se tam s heslem Rusko bez Putina na 700 lidí. Gabyšev tehdy prohlásil: „Bůh mi řekl, že Putin není člověk, ale démon. Nařídil mi vyhnat ho.“

Gabyševa sleduje web Pravozaščita, který zatím jeho poslední akci zaznamenal 8. prosince, kdy se muž vydal znovu na cestu do Moskvy, byť v Jakutsku nedávno bylo minus 44 stupňů. Podle RFE/RL s ním tentokrát vyšli dva další muži a skupina měla čtyři psy.

Rusové berou okultismus vážně

Web Pravozaščita uvedl, že šamanovu skupinu zastaly desítky policistů. Právníci se domnívají, že by Gabyševa mohli obvinit z „podněcování k extremismu“, za což by mu hrozily až 3 roky vězení. „Ruský režim a jeho úřady berou okultismus, šamany a čarodějnictví velmi vážně. Nevezmou to nikdy jako vtip,“ o Gabyševův osud se obává koordinátor humanitárního webu Pravozaščita Alexej Prjanišnikov.

Zobrazit celou diskusi