Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Do voleb v Británii zapojili „AZ-kvíz“. Corbyn chce socialismus, dožene Johnsona?

Autor: sova, ČTK - 
7. prosince 2019
17:20

Britové půjdou už ve čtvrtek k předčasným volbám a dva hlavní rivalové se utkali znovu před televizními kamerami. Debata veřejnoprávní BBC mezi premiérem Borisem Johnsonem a šéfem labouristů Jeremym Corbynem připomněla televizní soutěž AZ-kvíz známou z ČT. Šestiúhelníky totiž byly, kam se jen divák podíval. Komu se podaří dostat k pomyslnému bankomatu, bude jasné v noci na pátek 13. prosince.

Volby Británii čekají už příští čtvrtek a vládní Konzervativní strana má podle všeho reálnou šanci na zisk parlamentní většiny, která by jí umožnila prosadit brexitovou dohodu vzešlou z říjnového summitu EU. Britský premiér Boris Johnson a opoziční předák Jeremy Corbyn se tak v pátek podruhé a naposledy během kampaně utkali v televizním duelu.

Večerní program veřejnoprávní BBC se odehrával v televizním studiu, které svou vizuální dekorací složenou z barevných šestiúhelníků nápadně připomínalo populární soutěž AZ-kvíz. Dojem ještě zesílil ve chvíli, kdy se oba soupeři ocitli za svými „soutěžními“ pultíky.

Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn v televizní debatě s konzervativním premiérem Borisem Johnsonem Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn v televizní debatě s konzervativním premiérem Borisem Johnsonem | Reuters

Během střetnutí Johnson Corbynovi vyčítal jeho „neutralitu“ ohledně brexitu, přičemž lídr labouristů hovořil zejména o konci úsporných opatření. V sobotu promluvil navíc o tom, že by jeho strana chtěla umožnit občanům jiných zemí Evropské unie žijícím dlouhodobě v Británii hlasovat v případném dalším referendu o odchodu země z Evropské unie.

Podle Johnsonova ministra Michaela Gova by Corbynův krok byl „útokem na demokracii“, jak napsal list The Guardian.

Corbyn: Premiér skrývá skutečné důsledky brexitu

„Máme fantastickou dohodu, která je na stole, připravena k použití,“ řekl Johnson o upravených podmínkách brexitu, které se zbytkem unie dojednala jeho vláda. Zopakoval, že v případě konzervativní většiny v parlamentu Británie na základě této dohody opustí EU v aktuálně platném termínu, tedy 31. ledna.

Corbyn řekl, že předseda vlády před občany skrývá skutečné důsledky své brexitové dohody, a znovu poukázal na komplikace v obchodování mezi Severním Irskem a zbytkem Británie, které by přinesla. Labouristická vláda by prý poskytla občanům a firmám jistotu ohledně podoby partnerství s EU po brexitu.

Opět došlo na diskusi o státním systému zdravotní péče nebo o významu pravdomluvnosti v politice, rovněž zazněla obhajoba kapitalismu ze strany Johnsona a socialismu ze strany Corbyna. „Socialismus provedený demokratickým způsobem v této zemi, ve Skandinávii a v dalších místech zvýšil životní úroveň těch nejchudších,“ uvedl labouristický lídr.

Oba rivalové nebyli v posledních hodinách ale jen ve studiu. Zatímco jeden nazul kopačky a oblékl teplákovku, druhý se vydal pomáhat s šířením potravin pro lidi bez domova. Britského premiéra v bráně mladé fotbalistky nešetřily - Johnson dostal míčem několikrát do obličeje a poté to ještě schytal od anglické fotbalové legendy Garyho Linekera. Ten ministerského předsedu v souvislosti s jeho sportovním výstupem zkritizoval za paradoxní jednání jeho vlády.

V rámci vládních škrtů nejdříve sebere sportovním sdružením - včetně těch mládežnických - stovky milionů a teď je ještě využije pro svou kampaň? Ale no tak,“ nechal se slyšet bývalý reprezentant na twitteru.

Po obvinění britského vrchního rabína, že se u labouristů zakořenil antisemitismus, se Jeremy Corbyn rozhodl napravit si reputaci a vydal se pomáhat potřebným. Má však sedmdesátiletý šéf opozice šanci Johnsonovy konzervativce ještě dohnat?

Jak moc ovlivní volby bouře?

Hlavní britská opoziční strana se přitom obává i vlivu chladného počasí na volby. Ve čtvrtek má totiž Velkou Británii zasáhnout bouře Atiyah. Ta by přitom od „výletu“ k volební urně mohla odradit tradiční voliče labouristů, na které Corbynova strana tolik spoléhá.

A na straně Johnsonových konzervativců jsou podle všeho i předvolební průzkumy. Ty poslední ukazují podporu vládní strany okolo 43 procent a jejich přibližně devítibodový náskok před labouristy.

Zobrazit celou diskusi