Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Amerika je národ zla.“ Saúdský student na Floridě zastřelil tři lidi

Aktualizováno -
7. prosince 2019
07:35
Autor: ČTK - 
6. prosince 2019
16:30

Zabil tři lidi a osm dalších včetně dvou zasahujících policistů jich zranil. Saúdskoarabský student začal v pátek střílet na americké vojenské základně v Pensacole na Floridě, pak ho zastřelili také. Floridský guvernér Ron DeSantis potvrdil zprávy médií, že šlo právě o vojenského studenta ze Saúdské Arábie. Vyšetřovatelé nyní prověřují, zda incident nesouvisí s terorismem, útočník psal na internetu o tom, že je Amerika národ zla. Prezident Donald Trump oznámil, že lítost nad činem saúdský král Salmán.

„Jsem proti zlu a Amerika se jako celek proměnila v národ zla... Nejsem proti vám jen proto, že jste Američané, nechovám k vám nenávist kvůli vašim svobodám. Příčinou mé nenávisti je, že každý den podporujete, financujete a pácháte zločiny proti muslimům i proti celému lidstvu,“ napsal podle organizace SITE na twitteru útočník, identifikovaný jako Muhammad Šamrání. Vyšetřovatelé se to nyní snaží prověřit.

Útok se odehrál v jedné z učeben na vojenské základně. Podle policie použil muž krátkou střelnou zbraň, tři lidi usmrtil a osm dalších zranil. Jednalo se o příslušníka saúdskoarabského letectva, který se na základně účastnil výcviku. Proti útočníkovi zasahovali policisté i vojáci a nakonec se jim podařilo ho zlikvidovat. Policie zatím nesdělila, jestli incident souvisí s terorismem.

Útok byl ohlášen okolo 7:00 místního času (14:00 SEČ). Po zhruba 50 minutách od prvního hlášení oznámila policie, že střelec je mrtev.

O mrtvém útočníkovi informoval úřad šerifa okresu Escambia, jehož je Pensacola součástí. „Máme potvrzeno, že střelec nežije,“ uvedl úřad šerifa.

Základna v Pensacole je známá především jako výcvikové středisko pilotů a je rovněž domovskou stanicí akrobatické letky Blue Angels. Působí zde přes 16 tisíc vojáků a okolo 8000 civilních zaměstnanců.

Tento týden je to v USA druhý střelecký útok ve vojenském zařízení. Ve středu útočník, který byl příslušníkem námořnictva, zastřelil na základně Pearl Harbor na Havaji dva civilní dělníky ve vojenské loděnici a jednoho dalšího zranil, poté spáchal sebevraždu.

Námořnictvo za tento útok čelí kritice veřejnosti i médií, neboť střelec měl dlouhodobé kázeňské problémy a také potíže se zvládáním vzteku, přesto byl do loděnice přidělen jako ozbrojená stráž. K útoku použil služební pušku a pistoli, napsal portál Hawaii News Now.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 7. prosince 2019 09:24 )

Miliony takovych magoru leze do Evropy a nikoho to nezajima.Mame se na co tesit.

Zobrazit celou diskusi